Tokió 2020: a robotokról is szólt volna az olimpia – napló

Vágólapra másolva!
2021.08.05. 03:30
null
Fotó: AFP
Ha Japán, akkor robottechnológia. Az állítás igazságtartalmával még úgy sem lehet vitatkozni, hogy a zárt kapuk miatt a nagyközönség számára több fejlesztés is rejtve maradt.

Valahogy úgy képzeltem az elutazás előtt, hogy a tokiói olimpián majd lépten-nyomon robotokba botlunk, mivel Japánban köztudottan igen fejlett a robotika. A koronavírus-járvány aztán sok minden más mellett ezt is felülírta. Ezzel együtt több példát is láttam arra, milyen technológiai fejlesztésekkel készültek a szervezők.

Rögtön itt vannak a kabalafigurák, Miraitova és Szomeiti, amelyeket robotként is megformáztak. Eredetileg a különböző versenyhelyszíneken fogadták volna a szurkolókat, és főleg a gyerekek megszólítására találták ki őket, a zárt kapuk miatt azonban csak az olimpiai faluban lehet találkozni velük. Beépített kamerájuknak köszönhetően érzékelik az emberek jelenlétét, és hangban, illetve mozdulatokkal reagálni is tudnak a közeledésre.

Humanoid robotokat is csatasorba állítottak, az egyik típust láttuk a kosárlabdacsarnokban. A szünetekben mezbe öltöztetve dobálta a labdákat, és bizony büntetőből, hárompontosból és félpályáról is igen jó százalékkal talált a gyűrűbe.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Az atlétikai versenyeken egy másik változat tűnt fel, amely tulajdonképpen egy önműködő kis autó. A dobószámokban jut(ott) szerephez, és villámgyorsan száguldozott fel-alá a fűben, hogy begyűjtse a kalapácsokat és diszkoszokat. Az Olimpiai Stadionban kaptak volna szerepet a mozgássérülteket segítő robotok, megkönnyítve nekik az eljutást a helyükhöz, és egyéb hasznos információkat is közöltek volna az egyes számokról.

Az 5G technológiával a közvetítések újfajta élményével is készültek a japánok. A vitorlásversenyeken ahhoz szokhattak a nézők, hogy távcsővel esetleg követni tudják a futamokat. Ehhez képest az Enosima jachtkikötőben egy hatalmas kivetítőt állítottak fel a part közelében, amelynek köszönhetően mindenki úgy érezhette, mintha egy másik hajóból, a versenyzők közvetlen közeléből figyelné a küzdelmet. Ugyanis drónok segítségével hozzák közelebb a hajókat, a felvételek pedig rendkívül élethűek, így egyszerű átlátni a történéseket. Az úszásnál AR-szemüvegeket használtak volna, így a nézők egy képernyőn láthatták volna a verseny mellett a legfontosabb adatokat is.

Az itt leírtak csak egy kis szeletét képezik a bemutatni kívánt technológiáknak, amelyek nagy részével most csak az újságírók találkozhattak, azonban így is képet kaphattunk arról, milyen lehet a jövő.

Fotó: Imago Images
Fotó: Imago Images
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik