Tokió 2020: legyőzte a címvédőt, aranyérmes a francia női kéziválogatott

Vágólapra másolva!
2021.08.08. 09:27
null
A francia válogatott a második félidőben lelépte az oroszokat (Fotó: AFP)
Franciaország 30–25-re legyőzte az Orosz csapatot a tokiói olimpia női kézilabdatornájának döntőjében, így története során először lett aranyérmes az ötkarikás játékokon – egyúttal visszavágott az öt évvel ezelőtti fináléért.


A női döntőben megismétlődött a riói finálé, öt éve az oroszok 22–19-re nyertek. Olivier Krumbholz keretéből hatan (Amandine Leynaud, Allison Pineau, Grace Zaadi, Estelle Nze Minko és Béatrice Edwige) is ott voltak az előző olimpia döntőjében, míg az oroszoknál heten (Viktorija Kalinyina, Darja Dmitrijeva, Anna Seny, Anna Vjahireva, Vladlena Bobrovnyikova, Jekatyerina Iljina és Polina Kuznyecova) voltak tagjai a címvédő együttesnek.

A két csapat a magyar válogatottat is a soraiban tudó B-csoportban már összecsapott egymással Tokióban, akkor az Orosz csapat örülhetett (28–27). A franciáknak erőt adhatott a férficsapatuk szombati győzelme, Karabaticék ezúttal a lelátóról biztatták hangos szóval és énekléssel honfitársaikat.

Abban a tekintetben máris különbözött a mérkőzés a riói döntőtől, hogy míg ott a franciák nem tudták utolérni az oroszokat, ezúttal 3–3 után átvették az irányítást. Különösen a beálló, Pauletta Foppa volt elemében, ötször is betalált a szünetig, míg Allison Pineau a heteseket értékesítette biztos kézzel.

A franciák diktálták a ritmust, az oroszok nem igazán jutottak el tiszta lövőhelyzetig. A francia csapat hozzáállását jól mutatta, hogy a pályára befutó Leynaud a 21. percben a testi épségét is kockáztatva hárított egy üres kapus kísérletet, a legvégén a reklámtáblában landolt.

A szünetben kétgólos hátrányban volt a címvédő, de 16–16-nál sikerült utolérnie ellenfelét. Utána azonban a második játékrészre beálló Cléopatre Darleux nagyon elkapta a fonalat, folyamatosan ötven százalék fölött védett (a végére is csak 43 százalékig esett vissza), a társai pedig több lerohanást is vezetve 22–16-re elmentek. Kicsit későinek tűnt Alekszej Alekszejev időkérése, és érdekes módon ezúttal a korábbi legendás kapitány, Jevgenyij Trefilov meg tudta állni, hogy a lelátóról bekiabáljon.

Talán ő is érezte, hogy a csapatának kevés esélye van a kiválóan játszó francia csapat ellen. Polina Vegyehina és Dmitrijeva ugyan szállította a gólokat, de Vjahirevát és Julija Managarovát jól kikapcsolták Edwige-ék. A francia kommentátorok már minden gólt vagy jó védekezést önkívületi állapotban tolmácsoltak – teljesen érthető volt az örömük.

Amikor Krumbholz az 59. percben időt kért, Nze Minko és Edwige már egymást átölelve könnyeztek, míg Darleux vezénylésére a francia küldöttség vastapsba kezdett. A franciák 30–25-ös győzelmükkel vágtak vissza a riói vereségért, és ezzel a hagyományos csapatsportokban első francia női csapatként szereztek olimpiai bajnoki címet.

A franciák előtt legutóbb az 1984-es olimpián a jugoszlávok tudták megnyerni mindkét kézilabdatornát. A női mezőnyben a dánok és norvégok után harmadik nemzetként gyűjtötték be a világ- és Európa-bajnoki cím mellé az olimpiai aranyat.

A női torna legértékesebb játékosának Vjahirevát választották, aki a finálé után elmondta, szüneteltetni szeretné a karrierjét.


TOKIÓ 2020
NŐI KÉZILABDA
DÖNTŐ
Orosz csapat–Franciaország 25–30 (13–15)
Orosz csapat:
Vegyehina 7, Dmitrijeva 6, Vjahireva 4, Gorskova 3, Iljina 2, Bobrovnyikova 1, Managarova 1, Szkorobogatcsenko 1
Franciaország:
Foppa 7, Pineau 7, Valentini 4, Coatanea 3, Nocandy 2, Flippes 2, Sercien 2, Zaadi 2, Nze Minko 1
BRONZMÉRKŐZÉS
Norvégia
–Svédország 36–19 (19–7)

ÁLOMCSAPAT
Kapus:
Katrine Lunde (Norvégia)
Jobbszélső: Laura Flippes (Franciaország)
Jobbátlövő: Anna Vjahireva (Orosz csapat)
Irányító: Grace Zaadi (Franciaország)
Beálló: Pauletta Foppa (Franciaország)
Balátlövő: Jamina Roberts (Svédország)
Balszélső: Polina Kuznyecova (Orosz csapat)

A legértékesebb játékos (MVP): Anna Vjahireva (Orosz csapat)
Gólkirálynő: Nora Mörk (Norvégia) – 52 góllal

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik