Paralimpia 2020: az ezüst után pontot szerzett Konkoly Zsófia

VINCZE SZABOLCS (Tokió)VINCZE SZABOLCS (Tokió)
Vágólapra másolva!
2021.08.30. 18:23
null
Konkoly Zsófia szívéhez közelebb áll a gyors-, mint a hátúszás (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Konkoly Zsófia hátúszásban pontszerző hellyel kezdte a hetet a tokiói paralimpián, Gáspár Tamás íjász a világranglista-vezetővel vívott szoros küzdelmet.

 

A SIKEREKTŐL HANGOS VASÁRNAPOT csendesebb hétfő követte a XVI. paralimpiai játékokon, Tokióban, legalábbis ami a magyar eredményeket illeti. Eleve csak négy versenyzőnk volt érdekelve, ketten közülük ráadásul még csak a döntőbe jutásért futottak: a Biacsi ikrek, Ilona és Bernadett, a 400 méteres síkfutás előfutamaiban álltak rajthoz.

KONKOLY ZSÓFIA NAGYON ELÉGEDETT AZ EDDIGIEKKEL
KONKOLY Zsófia paraúszó: – Már annak is nagyon örültem, hogy bejutottam a döntőbe, amelyben annyi volt a célom, hogy javítsak a délelőtti időeredményemen. Ez sikerült is, ráadásul pontszerző helyezéssel. Mindig felemelő érzés, ha döntőben képviselhetem a hazámat, és egyébként is nagyon szeretek itt, Tokióban versenyezni. Bevallom, a hátat azért kevésbé kedvelem, talán mert nem megy annyira, legalábbis a gyorshoz és a pillangóhoz képest biztosan kevésbé vagyok jó benne. Még nem érzem annyira az én versenyszámomnak, de remélem, ez változni fog. Vár rám még a száz gyors, a kétszáz vegyes és a száz pillangó Tokióban, de az első két versenyszámom után nagyon elégedett vagyok.

Bár nem jutottak be a fináléba (nem is ez a főszámuk), vehetjük úgy, hogy megvolt az első futásuk Tokióban, volt lehetőségük megismerni a pályát, és készülhetnek az 1500 méterre, amelyben Ilona paralimpia ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnok, Bernadett pedig Európa-bajnoki ezüstérmes, testvére mögött mintegy másfél másodperccel lett második a 2014-es walesi kontinensviadalon.

A 400 méteres gyorsúszásban már szerzett egy ezüstérmet, ezúttal pedig 100 háton harcolt a döntőbe jutásért Konkoly Zsófia, és a hetedik helyen sikerült is neki. A döntőben az idején és a helyezésén is javított, végül pontszerző helyen végezve hatodik lett. Két versenyszámon már túl van, mindkettőben bizonyított, ami különösen annak fényében nagy dolog, hogy fő számai, a 200 vegyes és a 100 pillangó, még hátravannak.

Gáspár Tamás paraíjász merész célokat tűzött ki maga elé, éremmel szeretett volna távozni Tokióból. Miután sikerrel vette a rangsorolót, és a negyedik helyen egyből a negyeddöntőbe jutott. A világelső török Bahattin Hekimoglu várt rá, aki óriási csatában, 138:135-re legyőzte, így Gáspár kiesett a további küzdelmekből.

Kedden párosban is megkezdik a küzdelmeket férfi asztaliteniszezőink, a Csonka András, Zborai Gyula kettős máris a britek elleni negyeddöntőben lép asztalhoz, női kettősünket, Arlóy Zsófiát és a paralimpiai bronzérmes Szvitacs Alexát a sorsolás szerint egy nappal későbbre, szerdára tették át. A világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok távolugró Ekler Luca az aranyéremért méri össze tudását a mezőnnyel, és a légpisztoly alapversenyével bemutatkoznak sportlövőink, Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula is.

Gáspár Tamás (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Gáspár Tamás (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Szélkatlan volt a pályán, ami fölemelte a nyílvesszőt

– Meglepte török ellenfele?
– A kiírás alapján a negyedik az ötödikkel került össze, ebben nem volt meglepetés, taktikáztunk is, hogy benne legyünk az első négyben – mondta Gáspár Tamás paralimpiai 7. íjász. – A török a világranglista első helyezettje, nagyon tapasztalt, de már sikerült legyőznöm korábban, ezért úgy indultam neki, hogy most is menni fog. Az orosz ellen fölényesen nyert, mi fej fej mellett haladtunk.

– A körülmények mennyire voltak ideálisak?
– Váltott lövéskor harminc másodperc van rá, hogy ellőjem a nyílvesszőt, majd ő következik, neki is harminc másodperce van. Nem nekem kedvezett a széljárás, szélkatlan van a pályán, ami azt jelenti, hogy néha befúj, és fölemeli a nyílvesszőt. Ezért ment pirosba a nyílvessző hat és tizenkét óránál is. Amikor nem fújt, ment is a sárgába. Ő ezt a szelet nem mindig kapta meg, de amikor igen, akkor ő sem lőtt tízest. Kicsit csalódott vagyok, hogy nem sikerült jobban teljesíteni.

– Mit csinálhatott volna jobban?
– A nyílvesszőket átcserélhettem volna. A teljesen karbonos jobban bírja a szelet, ez pedig vastagabb, és átszakítja a vonalat. Emellett döntöttünk, így alakult.

– Nagyon szoros küzdelem volt. Mikor érezte, hogy nem lesz meg?
– Az utolsó lövésnél már tudtam, hogy ha tízest lövök, akkor is elveszítem a meccset. Ott már mindegy volt, mit lövök, végül is egy nyolcassal szálltam ki a játékból. Valószínűleg feladtam. Magyarországon nem nagyon ismernek, mert külföldön versenyzem, több brit rekordot is felállítottunk. Most nagy volt rajtam a nyomás, hogy bizonyítsam, magyarként tudok úgy lőni. Remélem, inspirálok néhány embert otthon, és a 2024-es paralimpiára már csapatot is ki tudunk állítani.


Illés Fanni (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Illés Fanni (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Illés Fannié a 150.!

Illés Fanni vasárnapi aranyérme százméteres mellúszásban nemcsak a magyar csapat hatodik érme volt Tokióban, hanem hazánk paralimpiai mozgalmának 150. érme is.

„Boldoggá tesz, hogy én szerezhettem a százötvenedik magyar érmet a paralimpiák történetében. Nem tudtam róla, de nagyon büszke vagyok rá – mondta Illés Fanni. – Hatalmas dolog, amit a parasportolók megvalósítanak életük során, és örülök, hogy közéjük tartozom. Büszke vagyok rá, hogy magyar vagyok.”

A magyar csapat egyébként az 1972-es heidelbergi paralimpián mutatkozott be négy sportolóval, és meg is szerezte első érmét: a paraatléta Fejes András a harmadik helyen végzett a hatvanméteres kerekesszékes versenyben. A magyar szempontból különösen sikeres vasárnap a világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívó Krajnyák Zsuzsannának is történelmi volt, ugyanis tizenkettedik paralimpiai érmét szerezte, amivel csúcstartó itthon.


Paralimpiai napló: Kabócák mindenhol
Tokióban az egyik legjobb talán az, hogy miközben 14 millióan lakják, toronyházaival és kibogozhatatlan, többszintes útrendszerével úgy néz ki, mint egy cyberpunk regény lüktető metropolisza, amely tele van zölddel. Alig akad olyan utca, amelyben ne lennének fák az üvegmonstrumok árnyékában, sőt igyekeznek a zöld felületet függőlegesen, az emeleteken és a házfalakon is növelni. Két versenyhelyszín közelében is akadt olyan fás-bokros kis pagony, amelyben megállás nélkül zümmögtek a kabócák, olykor egy stílfűrész „lágyságával”. Megvan ennek a varázsa, de úgy érzem, a japánok kicsit túlgondolták, mert az úszóversenyeknek helyet adó Tokyo Aquatic Center mosdójában is ez az „alapzaj” szól az eldugott hangszórókból. Pedig ha máshol nem is, ott az ember tényleg magányra vágyik.

EREDMÉNYEK
Férfiak
Paraíjászat. W1. Paralimpiai bajnok:
David Drahonínsky (Csehország). Negyeddöntő: Hekimoglu (török)–Gáspár Tamás (magyar) 138:135
Nők
Paraatlétika. 400 m, előfutamok. T20:
10. Biacsi Ilona 1:03.78, ...12. Biacsi Bernadett 1:07.35. Nem jutottak be a döntőbe
Paraúszás. 100 m hát. S9. Pb: Hannah Aspden (Egyesült Államok) 1:09.22, ...6. Konkoly Zsófia (Magyarország) 1:14.38

A MAGYAROK KEDDI PROGRAMJA
Férfiak. 4.30:
para-sportlövészet, légpisztoly alapverseny (Gurisatti Gyula), döntő. 6.30: parakerékpár, országúti egyéni időfutam (Wermeser Zsombor, Ocelka Róbert és segítője Nagy Gergely). 11.00: paraasztalitenisz, páros, negyeddöntő (Csonka András, Zborai Gyula). 12.05: paraatlétika, súly, döntő (Szöllősi István)
Nők. 2.30: para-sportlövészet, légpisztoly alapverseny (Dávid Krisztina), döntő. 4.04: paraúszás, 100 m gyors előfutam (Konkoly Zsófia). 12.00: paraatlétika, távol, döntő (Ekler Luca ). 12.06: paraúszás, 100 m gyors, döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik