Karate: Hárspataki Gábor olimpiai kvótát szerzett

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2021.06.12. 21:25
null
Hárspataki Gábornak megvan az olimpiai kvóta (Fotó: Magyar Karate Szakszövetség)
Hárspataki Gábor olimpiai kvótát szerzett a karatésok tokiói olimpiára kvalifikáló párizsi tornájának szombati versenynapján.

Az MTK 25 éves karatékája küzdelmi kategóriájában öt győzelmet aratott, sorrendben – a hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint – portugál, lengyel, hongkongi, belga és jordániai ellenfelét is felülmúlva a selejtezőben. Abban bejutott a legjobb négy közé, s az olimpiai kvótához az első háromban kellett végeznie a körmérkőzéses döntőben.

Ebben előbb kikapott kazah vetélytársától, majd nyert jordán riválisával szemben, így utolsó meccsén a döntetlen is elegendő volt neki egy német karatékával szemben ahhoz, hogy olimpiai kvótához jusson – a magyar karatésok közül elsőként.

„Nagyon boldogok vagyunk. Szerintem megérdemeltük. Mindent megtett a Magyar Karate Szakszövetség, mindent megtett az edzőm, mindent megtettünk, ez a kis ország mindent megtett, és megvan az eredménye. Egész Magyarország munkája volt, hogy ezt meg tudtuk csinálni. Közben pedig nem tudom elhinni, hogy augusztusban ott leszünk az olimpián. Nagyon jól ment a selejtezőkben, és este sem törődtünk a vereséggel, dolgoztunk tovább, és meglett az eredménye. 2016 augusztusa óta vágyom erre, amióta bejelentették, hogy ott lesz a karate a tokiói olimpián. És végig hittem benne, teljes mértékben, ezért dolgoztunk minden nap” – nyilatkozta az újdonsült olimpikon Hárspataki Gábor.

 

Az ötkarikás játékok hivatalos programjában Tokióban bemutatkozó sportág utolsó kvótaszerző viadalán a pénteki nyitónapon Tadissi Martial, az UTE 29 éves sportolója is beverekedte magát a legjobb négybe, a fináléban azonban nem tudott mérkőzést nyerni, így negyedikként végzett, és lecsúszott a kvótáról.

A 96 ország csaknem félezer versenyzőjét felvonultató párizsi tornán két további magyar is tatamira állt szombaton: férfi formagyakorlatban Nagy Botond a 11. helyen végzett, míg női küzdelemben a 61 kilósok között Ilankovic Aleksandra két fordulót sikerrel vett – osztrák, majd Fülöp-szigeteki riválist verve –, harmadik meccsén azonban pontozással alulmaradt venezuelai ellenfelével szemben.

Hárspataki Gábor eredményei a párizsi kvalifikációs tornán
Selejtezők
A 32 közé jutásért: –Silva (portugál) 1–0
A 16 közé jutásért: –Boguszewski (lengyel) 6–2
Nyolcaddöntő: –Lee (hongkongi) 1–0
Negyeddöntő: –Mahauden (belga) 4–0
Elődöntő: –Alnajjar (jordán) 2–1
Körmérkőzések
–Azhikanov (kazah) 1–4
–Alnajjar (jordániai) 5–4
–Bitsch (német) 0–0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik