Wimbledon: meccslabdája dacára Federer kiesett a negyeddöntőben!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.11. 18:28
null
Roger Federer címvédőként a negyeddöntőben búcsúzott (Fotó: AFP)
Az Angol nemzetközi teniszbajnokság (Wimbledon) negyeddöntőjében a címvédő és rekordgyőztes Roger Federernek hiába volt meccslabdája kétszettes előnynél Kevin Anderson ellen, a nyolcadik helyen kiemelt dél-afrikai teniszező fordított, és öt játszmában, több mint négy óra játék után búcsúztatta svájci ellenfelét.

 

Federer jól kezdte a meccset, rögvest elvette ellenfele adogatását saját szervajátékánál pedig csupán egy labdamenetet veszített el, így villámgyorsan lezárta az első felvonást (6:2).

A második elején jött egy kisebb megingás, 85 sikeres adogatójáték után lebrékelték a svájci klasszist, Anderson 3:0-ra ellépett. Federer egy fogadóesélyt hárítva három gémet nyert meg ezt követően, így egyenlített (3:3), innentől kezdve pedig fej fej mellett haladtak a felek. A dél-afrikai 6:5-ös előnyénél 0:30-cal kezdett a svájci, de – ahogyan az elmúlt mintegy két évtizedben szinte mindig – a jó szervák kisegítették a nehezebb helyzetben (6:6).

A rövidítést ismét Anderson kezdte jobban (0–2), ám Federer egymás után négy pontot nyert meg (4–2), majd három játszmalabdához jutott. Adogatóként az első kettővel még nem tudott élni, fogadóként a harmadikkal már igen, így sorozatban a 34. játszmát nyerte meg Wimbledonban, beállítva saját rekordját (7:6, 7–5).

Ez amúgy a 300. szett volt, amelyet Wimbledonban megnyert.

Wimbledon on Twitter

Set No.300 won by @rogerfederer at #Wimbledon - and it's a big one. The Swiss takes the second set tie-break 7-5 to go two in front



Az új felvonásban sokáig magabiztosan hozták a szerváikat, 5:4-es előnyénél Federer meccslabdához jutott, de ezzel még nem tudott élni, sőt Anderson lebrékelte! A szépítés kapujában kicsit megtorpant, és Federer 0:40-nél három fogadóesélyhez jutott, csakhogy a dél-afrikai egymás után öt pontot megnyert, így 34-nél megszakadt a svájci szenzációs szériája (5:7).

ATP World Tour on Twitter

Cool Hand Roger seed fights off Anderson's best to take a two-set lead, 6-2, 7-6(5). Eight-time has now won 34 consecutive sets at #Wimbledon, tying his own record that he set from 2005-06. #ATP



Nem úgy tűnt, hogy ettől kizökkent volna Federer, 3:3-nál viszont újra elveszítette az adogatását, és 5:4-nél a játszmában maradásért fogadhatott. Anderson szettlabdáját hárítva brékesélyhez jutott, de ezt a dél-afrikai nagyon agresszív játékkal hárította, majd az újabb lehetőségével már élt is, így egyenlített (4:6)!

A döntő játszmában egyik félnek sem okozott különösebb gondot, hogy hozza a saját adogatását, kisebb megingások azonban mindkét oldalon voltak: Federernek például kétszer is 0:30-ról kellett fordítania, míg Anderson a nyolcadik gémben egy bréklabdát is hárítva hozta a szervajátékát (4:4).

A folytatásban Federer és Anderson is szinte csak a saját adogatása alatt tudott jó teljesítményt nyújtani, fogadóként már egyikük sem játszott túl koncentráltan, így egyre több lett a semmire hozott adogatás.

11:11 után aztán megtört a jég: Anderson magához ragadta a vezetést Federer szervajátékában, majd szettbeli első bréklabdáját azonnal értékesítette is. A dél-afrikai teniszező az előny birtokában nem remegett meg, 40:15 után értékesítette az első meccslabdáját, ezzel búcsúztatta a címvédő és rekordgyőztes Federert, amivel készülhet pályafutása első wimbledoni elődöntőjére, amelyben a Raonic–Isner meccs győztesével találkozik!

Wimbledon on Twitter

A moment @KAndersonATP will never forget #Wimbledon https://t.co/Gs8wWMU3at



ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (34 000 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Federer (svájci, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 8.) 6:2, 7:6, 5:7, 4:6, 11:13

Korábban játszották
Djokovics (szerb, 12.)–Nisikori (japán, 24.) 6:3, 3:6, 6:2, 6:2

Később játszották
Nadal (spanyol, 2.)–Del Potro (argentin, 5.) 7:5, 6:7, 4:6, 6:4, 6:4
Isner (amerikai, 9.)–Raonic (kanadai, 13.) 6:7, 7:6, 6:4, 6:3

AZ ELŐDÖNTŐBEN
Anderson (dél-afrikai, 8.)–Isner (amerikai, 9.)
Djokovics (szerb, 12.)–Nadal (spanyol, 2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik