Történelmi őrület Wimbledonban, Djokovics nyerte a döntőt

KLEIN RON (összefoglaló - Wimbledon), BACSKAI JÁNOS (közvetítés)KLEIN RON (összefoglaló - Wimbledon), BACSKAI JÁNOS (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2019.07.14. 15:00
null
Novak Djokovics (jobbra) ötödször Wimbledon bajnoka (Fotó: AFP)
Novak Djokovics elképesztő, az utolsó másodpercig izgalmas csata és történelmi rövidítés után megverte Roger Federert a wimbledoni tenisztornán a férfi egyes döntőjében.
ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (38 000 000 font, fű)

FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Roger Federer (svájci, 3.)–Novak Djokovics (szerb, 1.) 6:7 (5–7), 6:1, 6:7 (4–7), 6:4, 12:13 (3–7)

Az első és a második kiemelt, tehát Novak Djokovics és Roger Federer csapott össze a wimbledoni Grand Slam-torna fináléjában. A papírforma alapján a szerb tűnt az esélyesebbnek, hiszen az első hat fordulóban fantasztikus játékot produkált 2011, 2014, 2015 és 2018 füves pályás bajnoka. A statisztika is az ő oldalán állt: az eddigi 47 találkozójukból 25-öt nyert meg, a Grand Slam-tornákon 9–6, Wimbledonban 2–1, a döntőket tekintve pedig 12–6 volt a mérlege a svájcival szemben. Viszont a 20-szoros Grand Slam-bajnok Federert sohasem szabad lebecsülni – az elődöntő előtt is Rafael Nadal tűnt a favoritnak, mégis a svájci győzött négy játszmában.

Az első játszmában mindkét klasszis magabiztosan hozta az adogatójátékát, csupán egyetlen bréklabdát láttunk, de azt Federer nem tudta értékesíteni. Eljutottunk tehát a rövidítésig, ahol a svájci irányította a labdameneteket, Djokovics inkább az alapvonalról próbált meg nyomást gyakorolni ellenfelére – ennek ellenére Federer remek ütésekkel jutott el 5–3-as brékelőnyig. Ezt követően azonban hibázott – a rövidítésben összesen három ki nem kényszerített hibát ütött tenyeressel –, ami végzetesnek bizonyult, Djokovics sorozatban négy labdamenetet nyert meg, ezzel a szettet is. Nem véletlenül rázta az öklét a szerb – ehhez bizony a svájci hibái is kellettek. A centerpálya közönsége inkább Federernek drukkolt, de így is élvezte a döntő magas színvonalát – az első szett két perccel tovább tartott (58 perc), mint Simona Halep és Serena Williams teljes szombati fináléja! 7:6

A második játékrész azonnal brékkel indult, Federer került előnybe Djokovics adogatását követően. Sőt, 2:0 után megint élt fogadóelőnyével a svájci, így 11 perc után 3:0-s előnnyel ültek le pihenni. 5:1-nél Djokovics megint elveszítette a szervagémét – semmire, a végén egy kettős hibával –, így 25 perc alatt 6:1-gyel kiegyenlített Federer, aki gyakorlatilag tökéletesen teniszezett. Djokovics ki is ment a mosdóba a játékrészt követően...

A folytatásban a szerb már jóval összeszedettebb volt, és bár az első szerváit gyenge százalékkal ütötte be, azért így is hozni tudta az adogatójátékait a kulcsfontosságú harmadik játszma elején. Djokovics az első adogatásokban is fokozatosan javult, ám 5:4-es vezetésnél Federer brék- és szettlabdához jutott – a szerb viszont remek, testre ütött szervával hárította, így megint eljutottak a rövidítésig.

A svájci egy rosszul eltalált fonákkal került azonnal brékhátrányba, majd Djokovics hozta a saját két adogatását – összességében sorozatban hét megnyert pontnál járt a rövidítéseket tekintve. Sőt, 3–1-nél újabb rossz fonákot ütött Federer, így a sokat javuló szerb behúzta a játszmát – szettlabdát hárítva, bréklabda nélkül (7:6). Innentől még inkább mellé állt a statisztika: sohasem veszített 2–1-es előnyről Grand Slam-döntőben, Federer sohasem fordított 2–1-es hátrányból.

A negyedik játszmára Djokovicsnak az adogató- és fogadójátéka is jelentősen feljavult, de a mezőny talán legrosszabb sólyomszem-kikérője, Federer egy jó sólyomszem-lehívással két bréklabdához jutott 2:2-nél, majd az elsőt azonnal értékesítette is. Sőt, 4:2-nél ismét élt fogadóelőnyével, és Djokovics ugyan a mérkőzésen először elvette a svájci szervagémét, a szett Federeré lett 6:4-gyel – jöhetett az ötödik játszma!

Djokovics 2:1-nél három fogadóelőnyhöz jutott, részben szerencsével, hiszen a hálót érintő labdák mind neki kedveztek – de Federer sorban hárította a bréklabdákat. Viszont 3:2-nél a svájcit cserben hagyták az első szervái, a második újabb fogadóelőnyét pedig kihasználta Djokovics – a következő játékban ellenben már Federer előtt volt bréklehetőség a szerb kettős hibája után. Azt még egy tenyeressel elrontotta a svájci, de a következőt már nem! 3 óra 37 perc után 4:4-re álltak a döntő szettben, 15 ezer ember szorított Federerért.

Djokovics 5:5 és 15–30-nál vetődve nyert meg egy pontot – ott két bréklabdája lehetett volna Federernek, így hatalmas mentés volt a szerbtől. Négy órája tartott a mérkőzés, amikor Djokovics 7:6-ra vezetett, a svájcinak pedig a meccsben maradásért kellett újra és újra adogatnia. De nem 7:7 után, merthogy brékelni tudott, tehát a rövid pihenőt követően pályafutása 21. Grand Slam- és kilencedik wimbledoni trófeájáért adogatott. Viszont nem tudta megcsinálni – Djokovics két mérkőzéslabdát hárítva egyenlített, aztán a vezetést is megszerezte!

Pontosan 100 perce tartott a döntő játszma, amikor 11:11-et mutatott az eredményjelző. A szerb adogatásánál Federernek két bréklabdája is volt, de Djokovics remek játékkal hárította azokat. A svájcinak a pihenő után tehát megint a meccsben maradásért, egyben a rövidítésért kellett adogatnia: az új wimbledoni szabályok szerint 12:12 után ezzel fejezik be a döntő játszmát egyesben. És Federer semmire hozta a gémet, következett a wimbledoni történelem első finálébeli rövidítése egyesben.

Egy rossz szerva-röpte után Djokovics került brékelőnybe, majd az adogatásait magabiztosan hozta a feszült pillanatokban, így 6–3-nál három mérkőzéslabdához jutott.

Az elsőt értékesítette, így történelmi mérkőzésen, két mérkőzéslabdát hárítva győzte le Roger Federert minden idők leghosszabb férfi egyes wimbledoni fináléjában, 4 óra 57 perc alatt 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12-re, és megvédte címét.

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

4 ÓRA ÉS 57 PERC: EZ VOLT MINDEN IDŐK LEGHOSSZABB FÉRFI EGYES FINÁLÉJA WIMBLEDONBAN!

GS-győzelmek férfi egyesben: 20: Roger Federer, 18: Rafael Nadal, 16: Novak Djokovics

(wimbledon.org)
(wimbledon.org)

 


 

 

RÖVIDÍTÉS.Djokovics szervál, hosszas lövőpárbaj, Djoko-örömmel a végén. Federer is megoldja, a szerva után tenyerese halálos pontosságú, ellenfele hiába kér videót. Federer meg röptét ront, 1–2.Az első szerva rossz a szerbtől, a második halovány, de Federer lágyan adja vissza, ellenfele megoldja, 1–3.És már egy négy, pár ütés után Federer tenyerese széles. Jön Federer, szervál, fogy az erő, Djokovics elcsúszik, 2–4.Jó szerva, rossz fogadás, 3–4. De forgás, a szerb szervál. Megoldja egy pontatlan ritörn után egy jobbkezes tenyeres elütéssel. Az újabb szerva rossz, Federer elfárad, a 12. ütésre nem ér oda, 3–6. Lassan vége... Federer adogat, az első rossz, a második jó, aztán Federer ziccert ront, de kint volt? Nem tudni, videó. BENT VOLT! Meccslabda ismét, mert beleszólt korábban a bíró. Ezt már Djokovics sem hiszi. FEDERER KÖNNYŰ ÜTÉST AZ ÉGBE LŐ, DJOKOVICS A WIMBLEDONI BAJNOK! 3–7, ha számolta még valaki.

 

24. JÁTÉK. FEDERER ADOGAT, NEKI TIE-BREAK VAGY DIE-BREAK. Djokovics ziccert ront, mérgében a bírói székre csap, kicsit mellé. Figyelmeztetés, és már 30:0. Újabb parádés szerva-röpte, 40:0. ÁSZ, AZ IGEN, 12:12, TÖRTÉNELMI RÖVIDÍTÉS A WIMBLEDONI DÖNTŐBEN!

23. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Csoda jól, öt ütéssel 40:0. Most üt egy széleset fonákegyenessel, nehogy hamar végezzünk, Federer megmutatja, hogyan kell ezt tenyeressel. És még egyszer, röpte a végén, két óriási szerb mentést követően, 40:40. 4 óra 38 perc után. Miközben a család apraja fürdéshez készülődik, mesés menet, kicsit széles Federer-tenyeressel a végén. Kikéri utolsó videóját... ÉS MEGÉRI, övé a pont. Előny nála. Djokovics reklamál, hogy nem mutatta időben, pedig de, azonnal feltette a kezét, újra kellett szólnia. Ez most tényleg széles, nem kicsi labdamenet végén, Djokovics nagyon ideges. Még egy out, előny már Djokovicsnál. Nagy menet, Federer-röpre, deuce! Újra, de Djokovics kér most videót, nincs igaza, breaklabda! 40 semmiről, jegyezzük meg. Egyenlő, menti a szervát a svájci, az elütést meg a szerb, majd lecsapja szépen, sarokra, ahogyan kell, az elfutó ellen mögé. Djokovics érzi a túlsó jobb csücsköt, megmozgatja Federert, vár a hibára... nem hiába, előny nála! Ismét, 11:12.

22. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT. Az első labda a szerbé, de megembereli magát Federer, három hosszú menetet is besöpör, majd röpte. 11:11

21. JÁTÉK. DJOKOVICS ADOGAT. Ásszal kezd, outtal folytat. Federer is ront az alapvonalról, 30:15, aztán egy-egy hiba. Meg egy rakétaszerva, 10:11.

Fel a fejjel, 12:12 után rövidítés...


20. JÁTÉK. FEDERER ADOGAT, A SZOKÁSOSÉRT.Átöltözik ennek tiszteletére, neje oda sem mer nézni. Ásszal nyit, Djokovics nem hiszi. A szerb megforgatja, out... Videó. Mérgében visszaadhatatlan ászt üt Federer, mert az előző pont nem az övé volt. Már 40:15, egy kockázatos ütéssel. Meg is van, 10:10.

19. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Federer a hálónál, előny nála. Nem sokáig, Djokovics labdákat cserélt, hosszú menetekben ez neki előny. 30:15. Belelendült, esélye sem volt a svájcinak. Kvázi ász, 9:10.

18. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT. A meccsben maradásért, de Nappal szemben. El is rontja az első menetet, aztán egy csoda hosszú labdamenet után hibázik Djokovics, négy nagyot is mentve. Már 15:30, három Djoko-rontással, és itt a negyedik is. 9:9.

17. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Federer újra hosszút üt, csak feladogatja Djokovics. Federer kútban, 30:0. Nagyon megfuttatja, megvan zsinórban a hetedik pont is, negyven semmi. Nagy futás, nagy Federer-mentés és hanyag röpte. Hatalmas menet, Federerrel a háló, 40:30. Ász, mintegy, 8:9.

16. JÁTÉK. FEDERER ADOGAT, 9. WIMBLEDONI SIKERÉÉRT.
Nagyon hosszút üt, videót kér Federer, nincs igaza persze. Megfuttatja Djokovicsot, aki elfárad, hibázik. LÉLEK. ÁSZ! ZSENIALITÁS, TÖKÖSSÉG! MÉG EGY ÁSZ, NEM HISSZÜK EL! Széles, az első meccslabdának annyi. 40:30. Elüti Djokovics, 40:40! Azért nem akárki Djoko mester sem... Majdnem ász, nem sok kellett volna hozzá. BRÉKLABDA. Megremeg Federer keze is azért, 8:8. NEM ISTEN FEDERER SEM...

15. JÁTÉK.
DJOKOVICS SZERVÁL. Hosszan kezd, illetve szélesen, Federer két hosszút üt, a másodikat hosszas menet után. Djoko feladja Federernek, ráfizet. Ismét nagy labdamenet, Djokovics a végén mintha fával találná el, 30:30. A szerva jó, a visszaadás gyenge, de széles a tenyeres, bréklabda. Zseniális elütéssel a gém Federeré! 8:7

14. JÁTÉK.
FEDERER SZERVÁL. Nagyon jól kezd, majd Djokovics mintha feladná, negyven semmi. Be is hozza a svájci: 7:7.

13. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Egy jó, egy nem, de a harmadikat kacskán éri el Federer. Hosszú menet, testet érő Djokovics-ütéssel, 40:15. Nem volt durva és szándékosan sértő jellegű. Federer ütése a hálóban, 6:7.

Az ötödik játszmában csak 12:12 után dönthet a rövidítés.

ÍGY VÁLTOZTAK A SZABÁLYOK!

12. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT. Remek szerva, még remekebb fonákelütés. Majd egy meglepő out! Emberből van ő is. És ismét könnyed rontás fonákból, méternyivel hosszú. Djokovics is megremeg, hosszan fogad egy második szervát, 30 mind. Federer tenyeresét sem éri el jó, 40:30. HOSSZÚ! Remek szerva, Djoko feladja, Federer meg... hosszan csapja le. Ezt meg remekül, tenyeresére ímmel-ámmal sem mozdul a szerb, mert minek? Nagy menet, Djoko kétszer is lecsapja, a második már halálos, egyenlő. ÁSZ! Előny Federernél. Hosszan jön vissza, 6:6!

11. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Szépen megfuttatja az ellenfelét, két pontos, sarkos ütéssel, majd háromszor is középre üt, negyedszerre meg a hálóba. Ideges ő is. 8 ászt ütött ő, 18-at Federer, meg jő egy kettős hiba! Neki a 9., a másik oldalon 6. Hosszú... hosszú menet aztán, szép Djoko-rövidítés, Federer befutja, Djokovics repül, és bent a labda! 30:30. Federer elfáradt, nagyon könnyen ront, outot fog, majd outot üt: 5:6.

10. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT, új, friss, könnyen ugró labdákkal, a meccsben maradásért. Könnyű labdát ront a hálónál, aztán nem teszi meg még egyszer ezt a szívességet. Aztán ász! Aztán ki nem kényszerített hiba, fonákkal, alapvonalról. Federer megmozgatja az ellenfelét, a hálónál nem ismer kegyelmet. 40:30, meg egy rossz első szerva. A ritörn széles, 5:5.

9. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Mesés Federer-nyesés, Djokovics szemmel sem tudta verni a labdát, földbe gyökerezett a vágya. De Federer is állva marad a szerb tenyerese után! Széles a ritörn, harminc tizenöt, majd egy kvázi ász és egy újabb zseniális Federer-rövidítés, ám Djokovics újabb szervájára nincs megfelelő ellenszer. 4:5

8. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT. Djokovics azonban tenyeressel eltalálja az oldalvonalat, de aztán röptét ront. Elcsúszott picit ütés közben. Ez jobb, elteszi fonákkal Federer mellett, 15:30. Két hiba a szerbtől, ujjong a stadion nagy része. ÁSZ, 40:40 után. 4:4

7. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Federer ritörnje pontosabb, mint a szerva, de ő sem gép, a 8. ütés után nyesést ront. Djoko meg egy könnyed fonákot, éppen csak bent volt a fogadás után a labda, ez meglepte. Federer jól hozza ki magát most a végjátékra, a tenyerest jól kapja vissza... de az övé nagyon rossz. Harminc mind. KETTŐS HIBÁT ÜT DJOKOVICS! Majd ismét rossz a szerva, az első, aztán óvatos, megfuttatja Federert, aki több lehetőséget is ront, végül meglepő módon hosszúra üt egy könnyű labdát. 40:40 után Djokovics erőlteti ellenfelénél a tenyerest, ráfarag, bréklabda. Hosszas menet, Djoko-out! 3:4

6. JÁTÉK.
FEDERER SZERVÁL. Nem a legjobban, hamar ellép ellenfele, 15:40 másodpercek alatt. De a szerb keze is megremeg a bréklehetőségnél, de elütése csodás aztán! BRÉK, 2:4. Talpon a Djokovics-família a lelátón.

5. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Fáraszt, mint egy horgász, övé is a zsákmánypont. Remek szerva, csak belekap Federer, harminc nulla. És ismét ugyanez! A fonákritörn most pontos, mint az atomóra, 40:15. Ez megzavarja Djokovicsot, Federer neje nagyon ideges... és Djokovics ismét ront. 40:40. A szerva jó, a visszaadás nem, előny a szerbnél, túléli a majdnem halálos szervafogadást: 2:3.

Három bréklabdát hárított most a svájci.

4. JÁTÉK. FEDERER ADOGAT. Egy jó, egy rossz, tenyeresharc, ezt most elveszíti a hajpántos svájci Rambó. Dokovics egy álomszervát is képes visszaadni, tenyeresharc, majd dönt... a háló. Bréklabda! Majdnem ász, éppen csak széles... Aztán a ritörn outra megy! Az első szerva ismét rossz, 64 százalék ment át elsőre, tenyerese száz százalékban jó, 40:40. Federer könnyű labdát küld ki oldalra, előny a fogadónál. ÁSZ! A következő visszaadás meg hosszú. Aztán szerva-röpte, 2:2.

3. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Kettős hibával kezd, majd fáraszt, sikerrel, és ismét. Necc, mellé... Aztán megmozgatja Federert, de döntő pillanatban középre talál, így a svájci kezdi el futtatni őt, hibázik is Djokovics. Harminc mind. Meg egy jó szerva, testre. Federer fonákja sem különb, negyven negyven. Ász! Nagy szerva, hosszú a ritörn... 1:2

2. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT. Ász, elütés, ász, negyven semmi. Remek return, széles fonák, felcsillan a remény, Federer újabb fonákja a hálóban. Majdnem ász, de csak majdnem, a következőt hosszan adja vissza a szerb. 1:1

1. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Két menet az övé, hozza a menetet, mint egy csavargyári gép, Federer harmadik tenyerese már jó. A pörgetése nem, pedig Djoko már megállt, ez előzőre azt hitte, out, éppen csak visszaadta. A szerva halálos: 0:1!

KEZDŐDIK AZ ÖTÖDIK JÁTSZMA!


Legendák, persze




VÉGET ÉRT A NEGYEDIK JÁTSZMA!

10. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT. Kimozgatja Djokovicsot, meg is nyeri, majd gyorsabban végez. A következő fogadást elvéti Djokovics, majd sebészi pontosságú Federer-elütés. 6:4

9. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Borzalmas pontos ütéssel kezd a szerb, a kamera is megerősíti, ebből a lendületből hoz még egy menetet. Meg még egyet... Majdnem ász, aztán röptét ront Djokovics, meglepő módon. Ma nem ez az ő műfaja. Federer eltolja azonban, 5:4.

Néha ennyin múlik a siker.

 


8. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT. Jól kezd, rossz a fogadás, majd 30 mind pár hiba után. Djokovics brékelhet, már 30:40, a tenyerese erős és pontos, Federer kezd kitikkadni. Minta szöcskenyájakat is láttunk volna a füvön. Egy irgalmatlan hosszú labdamenet, 40:40, kb. ennyi ütéssel. Federer tenyerese a hálóban, most ki nem kényszerített baki tőle. Djokovics túléli a bombaszervát, majd lábbal megveri Federert. 5:3.

Ha nyer Federer, ez lesz itt a 9. győzelme, a 21. GS-elsősége, hárommal több, mint Nadalnak, hattal több, mint Djokovicsnak.


7. JÁTÉK. DJOKOVICS ADOGAT. Egy elütés neki, egy Federernek, aztán ismét jó a szerva. Federer röptéje csodaszép, 30:30. Meg is van Federernek, pár ütés után ellenfele ront, bréklabda. Djokovics nagyon eltolja a fonákot a szervafogadás után: 5:2.

Ez Federer 77. GS-tornája, csak Serena Williams jár többnél: 83-nál.

6. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT. Kvázi ásszal kezd, majd hosszan jön vissza, harminc semmi. Befutás, nyesés, negyven semmi, majd egy hosszú szerva, és egy széles Djokovics-tenyeres. 4:2

5. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Egy szép Federer-tenyeresre nagy Djokovics-mentés a válasz, 15 mind. Kezd belendülni a svájci, breaklabda! A közönség meg ülve breakel, jő is a figyelmeztetés. Plíssz, tenkju. Adogat a szerb, labda a hálóban. Ismétlés... Széles, break, 3:2!

4. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT. Hatalmas izgalmak, mert lefagy a közvetítő gépe, 40:40 után hozza a játékot magának Federer. 2:2

3. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Alaposan megmozgatja Federert, aki hibázik is egy nagyot, 30:0. Gyorsan vége is: 1:2.

Djokovics szerva-röpte mutatója impozáns: nem hibázott. Igaz, nullából. Látszik a Mourinho-iskola...

2. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT. Egy-egy megnyert labdamenet, Federer elütése nagyon jó, a következő szerva nem, a második kísérlet gyenge, de nem meri megütni a szerb, Federer így is ront. Aztán remek szerva, gyilkos tenyeres, 30:30. Federer újabb szerva-röpte pontja, hatból hat a meccsen, majd ismét ront a szerb. 1:1

1. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Nagyon magabiztos, de Federer tenyeresét szemmel sem éri el két pont után. A svájci aztán a hálóba pörget, 30:15. Két rossz ütés után azonban 0:1.

JÖN A NEGYEDIK JÁTSZMA!

 


Most biztosan nem olvasgatott senki a lelátón.

VÉGET ÉRT A HARMADIK JÁTSZMA!

RÖVIDÍTÉS.
Federer kezdi, majd ütőszéllel találja el a visszatett labdát, break a tie-breakben. Djoko szervája után hosszan jön vissza, 0–2. A hosszú menetet nem bírja erővel és ideggel Federer, aztán javít, 1–3. Minibreak, 1–4, majd adogat Djokovics, csodás menet, hosszas, és elfárad Federer, a harmadik fonák pörgetést nem érhette el rendesen. 1–5! Federer tenyerese a túlsó sarokban, felvillan a remény, kétszer adogat. Necces szerva, majd hálóhoz fut, megoldja. 3–5. És 4–5, rövid menet után. Ám most a szerb szervál, feldobja, elüti... out! Feldobja, elüti... nagyon gyenge, de rossz a Federer-rövidítés fonákkal. Két játszmalabda. És meg is van egyből, a játszma Djokovicsé! 4–7!

 


12. JÁTÉK. DJOKOVICS ADOGAT.
Federer meg szép elütéssel kezd, két emberes Djoko-tenyerest is visszaadva, majd a futó ellenfél mögé szemtelenkedve a labdát. Djokovics nem adja fel, elküldi a sarokba az ellent, háromszor is, majd fonákkal kilőve őt. Aztán ász jellegű szerva, ismét csak belekapni tud a fogadó, majd a tenyeres is felér egy bombával, 40:15. Federer röptét ront, 6:6.

11. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT. Djokovics elcsúszik, Djokovics szélest üt, harminc semmi. És már negyven, aztán vége egy borzalmas tenyeres után. Méterekkel ment mellé, 6:5.

10. TIZEDIK JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Rosszul kezdi, majd remek szervájába csak belekap Federer. Hosszú menetet is nyer most a svájci, lelkes a közönség, csitítani kell, de Djoko ismét kiszerválja, harminc egyenlő. JÁTSZMALABDA, PARÁZS MENETTEL, szép Federer-kilendítéssel és röptével a végén. De a szerb-szerva védhetetlen, csak belekap ismét. Deuce. Sőt, előny az adogatónál, testre menő szervával, két jó elütés után tenyerest ront Federer. 5:5!

Tudja, mit mondott Federer a wimbledoni médianapon?

9. JÁTÉK. FEDERER ADOGAT.
Pontatlan tenyeressel kezd, majd javít. Egy-egy rossz tenyeres, majd remek szerva, 30 egyenlő. Ez szinte ász, hosszan jön vissza, teret ad Djokovics a nyesett, vágott szerváknak, rá is fizet általában. Erre a rossz fonákra meg pláne, 5:4.

8. JÁTÉK. DJOKOVICS ADOGAT.
A szokásos pontosságával most, nyögvenyelősen adja vissza a fogadó, harminc semmi. Ezt sem éri el rendesen Federer, tenyeressel ezt is megoldja a szerb, Federer ráadásul a másik oldalra indult. Federer után Djokovics is üt egy homálytenyerest, ez a labda a West Hamé. Ez meg a hálóban, Federer elfáradt. 4:4

A 37 éves svájci sztár többek között azért is világrekorder, mert a sportág történetében elsőként 350. egyéni Grand Slam-mérkőzését nyerte meg a múlt héten szombaton.

7. JÁTÉK. FEDERER ADOGAT.
Remek szerva, éppen csak visszajön, a leütés könyörtelen. Még egyszer ugyanez, Djokovics a következő szervát sem tudja rendesen visszaadni, negyven semmi... aztán ász! 4:3

6. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Széles, aztán lapos, semmi 15. Federer kétszer is nagyot ment, majd még kétszer, elütését eléri Djokovics, meg is oldja. GYÖNYÖRŰ! Aztán lecsapja balra a szerb, ez is az ő menete, és a következő tenyeresre már nem is indul Federer: 40:15. Federer két pontos nyesés után az ütő keretével találja el a labdát, átüti azt Millwallba: 3:3.

5. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT. Remekül, kétszer is, belefér közte egy röptehiba, majd egy laza leütéssel 40:15. A következő szerva is tölténysebességű, csak belekap a szerb, oda is a szett. 3:2

Nem is csoda, a meccs előtti délelőtt összefutott a nagy José Mourinhóval... Szóval innen az agresszív védekezés, betolta a háló elé az adogatógépet!

4. JÁTÉK. DJOKOVICS ADOGAT.
Meg is nyer egy hosszú labdamenetet, majd Federer tenyerese rossz, ki nem kényszerítetten. Felsikolt egy néző. Djoko outtal válaszol, majd megismétli, kettős hiba! Vakarja is a fejét. Ismét mellé, fél méterrel, azután addig bombázza fonákkal Federert, míg az el nem ront a túlról egy fonák nyesést. 40:15. Be is húzza: 2:2.

Minden hírünk Federerről ITT!

3. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT. Övé az első menet, a közönségben többségben vannak az ő drukkerei, mert ismét nagy hurrázás, aztán elemi erejű fonák, Djokovics el sem indul az alapvonalról megküldött labdára. Ritkaság, innen már be is húzza a szerváló, a végén egy dehonesztáló ejtés, lecsapás párossal. 2:1

2. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Két nagyon pontos fonákot visszaad Federer, a harmadikat nem, de nem sokra rá egyenlő. Két tenyeres betalál, 40:15. A harmadik a hálóban ficánkol aztán, de jő egy ász jellegű szerva, 1:1!

1. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT. Nagyon hamar lezavarja a svájci, valami megtört Djokovicsnál. 1:0

ELKEZDŐDÖTT A HARMADIK JÁTSZMA!

Eközben meg Boris Becker...

Gyerekkori emlék rémlik fel: Advantázs Edberg!

 



VÉGET ÉRT A MÁSODIK JÁTSZMA!

7. JÁTÉK. DJOKOVICS ADOGAT.
Federer tenyeresei mint Bud Spenceré, aztán egy Terence Hill-i okosságú emelés, máris semmi harminc. Három játszmalabda már az újabb Djokovics-féle ki nem kényszerített hiba után. Az első szerva rossz... A második is! 6:1!

A büntetési listát a tornán az ausztrál Bernard Tomic vezeti, akitől a francia Jo-Wilfried Tsonga elleni vereség után a teljes első körös pénzdíját (57 ezer dollár – a büntetéseket nem fontban számolják) elvették, mert a játékvezető megítélése szerint nem tett meg mindent a győzelemért. A döntés nagy vihart kavart Wimbledonban, többek között a világelső szerb Novak Djokovics is kiállt Tomic mellett, aki kedden – miután több ügyvéddel is egyeztetett – hivatalosan is benyújtotta fellebbezését.

6. JÁTÉK. FEDERER ADOGAT.
Egy jó és egy rossz szerva, a negyedik kettős hibája már. Két pontos ütés a szerbtől, de két csoda okos tenyeressel válaszol az adogató. Meg is van: 5:1!

5. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Két szép rövidítés, a harmadik a legszebb, Federeré. Djokovics méregből szervál, rosszul üti vissza a svájci, egyenlő. Aki ismét ront, majd ismét, 40:15, és a szerbé a játék. 4:1.

4. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT. Djokovics üt két merészet, rajtaveszít, szélesek. És már 40:0, de Federer könnyű tenyerest nyes hosszan. Aztán jön harmadik kettős hibája, 40:30. A szerva után Djokovics tenyerese a hálóban: 4:0!

Ivanisevic – aki 1992-ben, 1994-ben és 1998-ban is döntős volt Wimbledonban – a Djokovics felkészülését hosszú ideje irányító szlovák Marián Vajdával dolgozik közösen.

 

Ivanisevic úgy nyilatkozott a szerb médiában, hogy váratlanul érte a felkérés, amely szerinte is szokatlan. A wimbledoni teniszbajnokságon címvédésre készülő Djokovics – akinek édesanyja Horvátországban született – jelezte: mind a ketten olyan országból érkeztek, amelyet úgy hívtak, Jugoszlávia.

„Amikor kissrác voltam, és elkezdtem teniszt nézni, láttam Goran Pete Sampras elleni meccsét. Akkor mindenki Ivanisevicnek szurkolt a mi régiónkban” – fogalmazott Djokovics.

Vannak lapok, amelyek „botrányosnak” tartják az együttműködést, mivel az 1990-es évek balkáni háborújában a két ország hadban állt egymással. A korábbi NBA-játékos, Darko Milicsics szerint Djokovics megsértette saját szurkolóit, mivel közöttük vannak olyanok, akiket a háborúban inzultus ért vagy elveszítették szeretteiket. Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök békülékenyebb hangnemet használt. Úgy véli, országának jó, ha Djokovics jó kapcsolatban van Ivaniseviccsel, és így a múltbéli konfliktusokat könnyebb leküzdeni.

Több bírálat is érte hazájában a világelső szerb teniszezőt, Novak Djokovicsot, mert a horvát Goran Ivanisevicet is bevette az edzői stábjába a wimbledoni torna idejére.

3. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Folytatódik pechszériája, széles, hosszú, semmi harminc. Nemcsak bokája ficaklott meg az imént, a formája is. Federer feladja neki a hálóhoz, ezt is elrontja a szerb, fonákkal! Aztán első szerva is a hálóban... De a második bombaerős, 15:40. De megvan a menet, 3:0 Federernek.

Ennek örömére Federer ütőt cserél, de nem úgy, mint McEnroe.

2. JÁTÉK. FEDERER ADOGAT.
Ász! Az ötödik neki, négy Djokovicsnak. Egy-egy szép elütés, aztán majdnem ász, de csak majdnem, Djoko elütése meglepi a svájcit, 30:30. Az előbb Nadalt írtunk véletlenül, izgulunk mi is. Djokovics is, két könnyűt ront: 2:0.

Ma először veszített adogatást valaki.

1. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Három menet, 15:30, majd elesik a szerb, két bréklabda Federernek! Djokovics ütése széles, 1:0.

ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK JÁTSZMA!



VÉGET ÉRT AZ ELSŐ JÁTSZMA!

RÖVIDÍTÉS.
Az első menet Federeré, Djokovics első szervája rossz, a második után parázs csata, Djoko mindent befut, de Federer nem megy a hálóhoz, aztán vagy 14. ütésre lecsúszik az ütőjéről a labda. 1–1. Djoko a következő menetben feladja Nadalnak, aki tenyeressel elüti mellette... out! Ismét, most fonákkal: 1–3. Federer ásszal vág vissza, Djokovics outol, majd majd megmozgatja Federert, akinek fonák elütése sebészi pontosságú. 3–3, térfélcsere. Djokovics szervál, Federer ismét elüti, szép ütésváltás után, majd üt egy ászt! 5–3! De könnyed labdát ront, szervacsere, újabb pocsék tenyeres Federertől, 5–5, két szettlabda után. Most a szerbnek van ilyen, miután alaposan megfuttatta az alpesi zsenit, 5–6! Federer ezt is eltolja, ötödik ki nem kényszerített hiba a tiebreakban: 5–7!

12. JÁTÉK. DJOKOVICS ADOGAT.
Pompásan, majd ritörn és visszaejtés, 30:0. Acélszerva, majd könnyed tenyeres, mindjárt vége? Igen, 6:6.

11. JÁTÉK. FEDERER ADOGAT.
Ász, Djokovics nem hiszi, de tényleg az, csak közelít a bíróhoz, aztán ritörnnel egyenlít. Federer túl laza rövidítését is elüti, a svájci jobbra mozdult, a labda balra ment. Federer fonákjánál ugyanez a helyzet a másik oldalon, 30:30. Előny a szerválónál, a közönséget csöndre kell inteni, aztán kettős hiba, az első neki. 40:40. Csoda pontos ütések, Federeré sebészi pontosságú tenyeres, majd alaposan megforgatja az ellent, aki hibázik is. 6:5

10. JÁTÉK. DJOKOVICS ADOGAT. Federer rövidítése elképesztően pontos, a röptét megoldja. És még egyszer ugyanez, 0:30. Ász, majd remek szerva, Federer csak belekap, a szerb megoldja, egyenlő. Újabb ász, aztán kettős hiba! A második neki. De Federer szélest üt egy könnyű fonákból, majd hosszú labdamenet után tenyeresből is. 5:5

Djokovics első szervái 46 százalékban jók csak, ellenfele harmadik ásza volt az iménti.

9. JÁTÉK. FEDERER ADOGAT. Hamar harminc semmi, majd labda a vonalon, ennek is hamar vége? Jó a bírói döntés, de ez a svájcit zavarja meg. Out... És remek fogadás, 40:30. Ásszal vége azonban: 5:4.

A VIP-ban felsorakozott a királyi család jelentős része, mint rendesen.


8. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Az elsőt alig éri el Federer, a második után párharc, csoda okos Djokovics-tenyeressel, most nem balra, jobbra céloz. 30:0. Nagyon gyenge második szerva, Federer lecsapja, aztán újabb ki nem kényszerített hiba, majd macska-egér harc egy átemeléssel: 4:4.

7. JÁTÉK. FEDERER ADOGAT.
Csoda pontosan üt, vonalra, majd remekül röptézik most. A következő röptét majdnem elfigurázza, de Djokovics ismét feladja, ezt már megöli a svájci. 40:0. És újabb röpte, söprés! Röptében nyerve, de szó szerint: 4:3!

 

Nézzük meg, hogyan szállt be Djokovics mester a nagy kihívásőrületbe!

6. JÉTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Djokovics nyesése most nagyon jó, elütése dettó. Aztán Federer tétova kissé a hálónál, a szerb tenyeres meg a svájci kedvenc helyén. 30:0. 30:15, széles tenyeres, de aztán ász! Ma az első neki, kettő van az ellenfelének, akit ez meg is zavar. 3:3

5. JÁTÉK. FEDERER ADOGAT. Semmi harminc után Djoko nagy homályt üt, maga is csodálkozik, majd Federer kiszerválja őt. A szerb ismét ront a jobb szélről tenyeressel, aztán a szokásos Federer-tenyeres a bal túlsó sarokba. 3:2

Minden hírünk Djokovicsról ITT!

4. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Kettős hibával kezd, Necces, de kőkemény újabb szerva, ám Federer fénykorát idéző pontossággal ütöget. De milliméterekkel téved: 15 egyenlő. Egy jó szerva, pontos ütés, aztán Federer nyesése csoda rossz. A tenyeres a régi, 40:30. Djoko sokadik outja következik szervából, aztán a fonáknyesése másfél méterrel hosszú. Ász jellegű szervával előny nála, de Federer üt, mint a nagyharang nyelve. Az újabb szervával sem tud mit kezdeni a svájci, de aztán ismét egyenlő, az ellen térfelének bal túlsó sarka állandó célpontja. Újabb fonáknyesés Djokótól, ismét rossz, bréklabda! Out... Federernek feladja, de széles! Előny már az adogatónál, él is vele. Mintha Federer azt hitte volna, hosszú lesz, lassan reagált, labda a hálóban.

Ha mindenki ilyen simán hozza az adogatását, kárba vész a sok 11 ezer euróért megvett jegy...

3. JÁTÉK.
FEDERER ADOGAT. Az első hosszabb, úgymond igazi labdamenet, Federer el is fárad a végére. Djoko üt aztán hosszút, majd még egyszer ront, 30:15. Még egy rövid menet, 40:15. Federet is üt aztán egy nagyon rosszat, tenyeresből, méterrel széles, majd Djoko ront el egy nagyon könnyű röptét. 2:1

Djokovics másodszor védheti meg itt a címét, 2015 után.

2. JÁTÉK.
DJOKOVICS ADOGAT. Federer két hosszút üt, majd a hálóba trafál, máris 40:0. Hamar vége is. 1:1

1. JÁTÉK. FEDERER ADOGAT. Ásszal kezdődik a finálé, Federernek aztán még 15, majd váratlanul hosszút üt. Aztán ász és egy csoda pontos tenyeres: 1:0.

1. JÁTSZMA

A másik elődöntőt a címvédő Novak Djokovics a vártnál keményebb csatában, négy játszmában nyerte meg a spanyol Roberto Bautista Agut ellen, akinek még a legénybúcsúja is csúszik néhány napot a váratlanul jó szereplés miatt. Djokovics a harmadik játszmában egy 45 ütésből álló pontot nyert meg, ami a leghosszabb labdamenet Wimbledonban 2005 óta – mert ekkortól tartják nyilván ezt a statisztikát.

Nos, a svájci zseni már az első játszmában is sokkal stabilabb volt, mint az előző találkozókon, és végül egy pazar rövidítésnek hála 7:6-ra nyert. A második szettben is voltak bréklabdái Federernek, de Nadal tudott először élni a fogadóelőnyével, mire a svájci kis túlzással „eldobta” a játékrészt, amely 6:1-gyel lett a spanyolé. A harmadik játszmában viszont ismét az elsőben látott Federer lépett fűre, a fontos pontoknál ő tudott nagyobb „csodát” tni, a negyedikben pedig nél brékelt, így „csak” hibátlanul kellett adogatnia a győzelemért a folytatásban. Meg is tette a nyolcszoros wimbledoni bajnok, de nem könnyen – naná, Nadal állt a másik térfélen! Végül az ötödik mérkőzéslabdáját értékesítette, összességében pedig 3 óra 2 perc alatt 7:6, 1:6, 6:3, 6:4-re győzött.

Az első öt forduló alapján Nadal tűnt erősebbnek és esélyesebbnek, ám azt több korábbi kiválóság – például lapunknak a francia Henri Leconte – határozottan állította, hogy Federert sohasem szabad lebecsülni.

Federert és Nadalt azóta sokszor leírták már, de évről évre bizonyítják, miért a sportág történetének legeredményesebb és legnépszerűbb alakjai. A négy hét múlva már 38 éves svájci és a 33 esztendős spanyol ismét fantasztikus mérkőzést vívott a centerpályán – nem olyan legendásat, mint 11 évvel ezelőtt, de azért így is tökéletes sportélményt nyújtottak, varázslatos megoldásokkal és elképesztő izgalmakkal fűszerezve. Úgy tűnik, ők nem öregednek meg, ha meg majd mégis, rettenetesen fognak hiányozni a pályáról.

Kevés olyan párharc van, amely közben az amúgy rendkívül visszafogott angol teniszközönség a labdamenetek alatt is képes megőrülni – Roger Federer és Rafael Nadal összecsapása éppen ilyen. A két legenda megannyi fantasztikus találkozót vívott az elmúlt években, de Wimbledonban 2008 óta elkerülték egymást – akkor speciel minden idők legnagyobb teniszmérkőzését nyerte meg a spanyol.

Megérkeztek a mai főszereplők, már melegítenek.

A felek negyedik GS-döntőjüket vívják egymás ellen, ez a 48. meccsük egymás ellen, Djokovics vezet, 25 sikerrel, GS-en 9-szer, ellenfele 6-szor nyert.

Folytassa, Federer! – S. Tóth János jegyzete ITT!

Mert bár valóban akadtak korszakai a sportnak, amikor a 30 éves futballistát nyugdíjba küldték, akár ereje teljében is, a 18 esztendős tornásznak megköszönték a közreműködést, és a hasonló korú úszót kiparancsolták a medencéből, azért már a múlt század első felében sem csak a húszéveseké volt a világ. Minden idők legidősebb olimpiai bajnoka, a svéd Oscar Swahn később, az 1920-as antwerpeni nyári játékokon 72 évesen és 281 naposan lett ezüstérmes a kétlövetű futó szarvas célra versenyszámban. Ugyancsak 72 esztendősen végzett a negyedik helyen a berlini olimpián díjlovas honfitársunk, az Osztrák–Magyar Monarchia területén született, osztrák színekben induló szentmiklósi és óvári Pongrácz Artúr tábornok. De a sérülésveszélyesebb sportágakban is van számos csodabogárként elkönyvelt figura, mint a hokis Gordie Howe, aki 1980-ban, 52 évesen és 11 naposan még jégen volt az NHL-ben. S hogy ne repüljünk vissza ennyire az időben, itt van az amerikai futball legendája, Tom Brady, akinek visszavonulásával kapcsolatosan évek óta megy a tippelgetés, ám a hatszoros NFL-aranygyűrűs „a kutya ugat, a karaván halad” mottó jegyében 41 évesen javában készül huszadik profi idényére.

Ájultan lelkendező kommentek árasztották el percek alatt a világhálót azt követően, hogy Roger Federer pénteken a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének elődöntőjében legyőzte Rafa Nadalt. A hússzoros Grand Slam-győztes méltatóinak többsége nem mulasztotta el felemlegetni, hogy a svájci 37 esztendősen vívhat – karrierje során immár tizenkettedik alkalommal – döntőt a sportág angliai szentélyében. S valóban: a bázeli augusztus 8-án tölti be a harmincnyolcat, azaz tényleg kinőtt a tiniéveiből, de azért manapság ez már nem az a kor, midőn ágyban, párnák közt kellene várni, amíg a révész átevez velünk a Sztüx folyón.

Az ugyancsak elődöntős, világelső Novak Djokovics szintén kvalifikálhatja magát az ATP-vb-re, ehhez meg kell védenie címét Wimbledonban.

A spanyol játékos az első, aki az idei tornára biztosította a helyét. A viadalt Londonban rendezik november 10. és 17. között, a mezőnyt a szezon nyolc legeredményesebb férfi teniszezője alkotja majd.

Sovány vigasz. Azzal, hogy szerdán bejutott a wimbledoni teniszbajnokság elődöntőjébe, Rafael Nadal rekordot jelentően sorozatban tizenötödször kvalifikálta magát a szezonzáró ATP-világbajnokságra.

Novak Djokovics a hatodik wimbledoni döntőjére készülhet (Fotó: AFP)

Djokovicsnak könnyebb dolga volt.

Hogyan jutottak el idáig? Roger Federer négy szettben, 7:6 (7–3), 1:6, 6:3, 6:4-ra legyőzte Rafael Nadalt a wimbledoni tenisztorna elődöntőjében, ezzel 12-edszer jutott döntőbe a tornán. Federer ellenfele a vasárnapi fináléban a világelső Novak Djokovics lesz.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FEDERER–DJOKOVICS WIMBLEDONI DÖNTŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik