Baboséknak nem sikerült a bravúr, Williamsék nyerték a párost

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.09. 19:45
null
Serena és Venus Williams hatodszor nyerte meg a női párost Wimbledonban (Fotó: Reuters)
A Serena Williams, Venus Williams amerikai kettős nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokság női párosának versenyét, a döntőben két szettben (6:3, 6:4) legyőzte a Babos Tímea, Jaroszlava Svedova duót.

 

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (28 100 000 font, fű)
NŐI PÁROS, DÖNTŐ
S. Williams, V. Williams (amerikai)–Babos, Svedova (magyar, kazah, 5.) 6:3, 6:4

FÉRFI PÁROS, DÖNTŐ
Herbert, Mahut (francia, 1.)–Benneteau, Roger-Vasselin (francia) 6:4, 7:6, 6:3

Babos Tímea két évvel ezelőtt a francia Kristina Mladenovic oldalán két szettben kikapott a Sara Errani, Roberta Vinci olasz kettőstől, és könnyebb feladat most sem várt rá, hiszen immáron a kazah Jaroszlava Svedovával párban a Williams testvérekkel találkozott.

Babos és Svedova végig jókedvűen, felszabadultan játszott, a magyar és a kazah hölgy több labdamenet után is széles mosoly kíséretében fújta ki magát. Látszott rajtuk, hogy élvezik a teniszt, és teher nélkül játszanak.

A magyar és a kazah hölgy végig jókedvűen teniszezett (Fotó: AFP)
A magyar és a kazah hölgy végig jókedvűen teniszezett (Fotó: AFP)

Az első játszmában Babosék 2:2-nél brékeltek, ám utána a két amerikai sorozatban négy játékot megnyert, és 50 perc után szettelőnybe került (3:6).

A második játszmában Babos és Svedova az első három adogatójátékában csak két labdamenetet veszített el, 3:3-nál azonban elbukták a szervagémjüket. Venus Williams 5:4-nél a meccsért adogatott, de 30:30-nál kettős hibát ütött, így Babosék bréklabdához jutottak. Ezt azonban nem sikerült kihasználni, Williamsék fordítottak, és Serena lezárta a meccset (4:6).

Az amerikai páros főleg Serenának köszönheti a sikerét, az egyest is megnyerő fiatalabbik Williams lány sokkal magabiztosabban és pontosabban játszott, mint testvére. A magyar, kazah páros mindkét tagja remekül teljesített, büszkék lehetnek a játékukra, több látványos megoldást is bemutattak.

A Williams nővérek a 14. GS-döntőjükön a 14. győzelmüket aratták, ám a legutóbbi sikerük óta már négy év eltelt. Az amerikai páros Wimbledonban hatodszor nyert, Serena duplázott, hiszen egyesben sem talált legyőzőre.

Az egyesben negyeddöntőt játszó – és a legjobb nyolc között Venus Williamsszel szemben alulmaradó – Svedova párosban egymás után a negyedik GS-döntőjét veszítette el, de Vania King oldalán 2010-ben Wimbledonban és a US Openen is diadalmaskodott. Babos Tímea harmadszor döntőzött az All England Clubban, kétszer női párosban, egyszer vegyes párosban kapott ki, de mindhárom szerepléséből kihúzta a maximumot.

Babos és Svedova büszke lehet rá, hogy eljutott a döntőig (Fotó: AFP)
Babos és Svedova büszke lehet rá, hogy eljutott a döntőig (Fotó: AFP)

A férfi párosok között történelmi jelentőségű döntőre került sor, hiszen a verseny 1884 óta íródó történetében először fordult elő, hogy a finálét két francia duó játssza, de arra is kilenc évet kellett várni, hogy legalább egy francia kettős bejusson a döntőbe.

Az első kiemelt Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut páros három játszmában (6:4, 7:6, 6:3) legyőzte a Julien Benneteau, Édouard Roger-Vasselin kettőst. Mahut-ék a tavalyi US Open megnyerése után a második győzelmüket aratták Grand Slam-tornán.

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

MÁSODIK JÁTSZMA

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 3:6, 4:5 – Venus adogat

Baboséké volt az első pont, majd Serena csapta le a labdát a hálónál (15:15). A magyar játékos nyerőjével folytatódott a játék, aztán Svedova ütötte az alapvonalon túlra a labdát, még a challenge sem segített (30:30). Venus hatalmas kettős hibát ütött, bréklabda (30:40), de Serena a hálónál megint elintézte a pontot (40:40). Babos adogatásfogadása kihullott, meccslabdához jutottak Williamsék. Babos gyönyörűen mozgott keresztbe a hálónál, és hárította a mérkőzéslabdát (40:40). Utána azonban a magyar játékos outot ütött, ezt Serena kihasználta – Williamsék nyerték meg a női párost (4:6).

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 3:6, 3:5 – Babos szervál

Babos a meccsben maradásért adogatott, nem is lehetett kifogást találni a szervagémjében, ásszal zárta le a játékot. Venus a hálónál megint hibázott (4:5).

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 3:6, 3:4 – Serena adogat

Serena nagyon jól szervált, Babos és Svedova is szenvedett fogadóként. 40:15-nél Serena második adogatást ütött, ám a magyar játékos nem tudta visszaadni a labdát (3:5).

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 3:6, 3:3 – Svedova szervál

Svedova a nehezét megoldotta, ám a könnyűnek tűnő röptét elhibázta, majd Serena röptézett hibátlanul (0:30). Ezt követően pontot nyertek Babosék, de Svedova kettős hibát ütött, így Williamsék két bréklabdához jutottak (15:40). Serena nem kegyelmezett, brékelt az amerikai duó (3:4).

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 3:6, 3:2 – Venus adogat

Venus jó adogatásával indult a játék, majd ugyanő csapta le középre a labdát, miután Svedova elcsúszott – a magyar és a kazah lány ezen is mosolygott. Svedova ezek után két pontot szállított a konyhára, de Venus kiváló adogatásával Williamsék elkerülték a bréklabdát, majd Venus be is fejezte a gémet (3:3).

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 3:6, 2:2 – Babos szervál

Babos kapkodott, de pontot csinált, amit jó szervával toldott meg (30:0). Svedova is hozzátette a magáét a gémhez, amit Venus hibája zárt le (3:2).

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 3:6, 2:1 – Serena adogat

Serena ebben a játékban úgy szervált, ahogy az egyes döntőjében, ami egyet jelent azzal, hogy a túloldalon lévő ellenfélnek, ellenfeleknek esélyük nincs. Egyenlítettek az amerikaiak (2:2).

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 3:6, 1:1 – Svedova szervál

Babos fontos pillanatban, 15:30-nál nagyon szép labdamenetet nyert meg, ami után a magyar és a kazah játékos is fülig érő szájjal mosolygott. Svedova ezt követően ütött két ászt (2:1).

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 3:6, 1:0 – Venus adogat

Venus újabb kettős hibájával kezdődött a játék, majd az idősebbik Williams 30:15-nél is rontott. Utána azonban jól adogatott, a nagy nehezen visszaadott labdát Serena csapta le, aki a következő pontnál Babost is megoldhatatlan feladat elé állította (1:1).

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 3:6, 0:0 – Babos szervál

Meggyőző adogatójáték Babostól, a Williams testvérek pontot sem nyertek. Az utolsó labdamenetnél Svedova közelről eltalálta Serenát, amiért elnézést kért.

ELSŐ JÁTSZMA

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 3:5 – Venus adogat

Mindkét Williams hibázott, de Svedova is elrontott egy adogatásfogadást (30:30). Babos és Venus ütéspárbajából a magyar hölgy került ki győztesen, így az ötödik kiemelt páros bréklabdához jutott, de ezzel nem sikerült élni (40:40). Babos jó fogadása után Svedova ismét bréklabdához juttatta a magyar, kazah kettőst, de Serena ismét jókor lépett keresztbe a hálónál. Svedova újabb röptéjét követően újabb bréklabda következett, ám Serena megint kihúzta a csávából az amerikai hölgyeket. Babos hosszan fogadott, Serena lecsapott a hálónál, ezzel Williamsék megnyerték az első játszmát (3:6).

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 3:4 – Svedova szervál

Svedova csodás labdamenetet fejezett be nyerő ütéssel, ám utána kettős hibát vétett, Venus nyerője után pedig bréklabdához jutott az amerikai páros. Az idősebbik Williams lány csodás kereszttel ki is használta a bréklehetőséget, bár ehhez Babosék is asszisztáltak. A magyar lány egyébként sokat mosolyog, látszik, hogy élvezi a mérkőzést (3:5).

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 3:3 – Serena adogat

Svedova két nyerőjét követően az amerikai páros sorozatban megnyert három labdamenetet, utána azonban Serena elütötte magát (40:40). Babos okos pontot csinált Serenával szemben, ám Svedova hibája után ismét egyenlőre állt az eredmény. A magyar és a kazah játékos is a hálóba püfölte a labdát, Williamsék visszavették a vezetést (3:4).

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 3:2 – Babos szervál

Serena a második labdamenetben kijavította az elsőben elkövetett rontását, majd Babos rontott fonák oldalról (15:30). Venus lendített röptéje után két bréklabdához jutott az amerikai páros, amely Venus újabb nyerő megmozdulásával visszavette az elveszített adogatójátékát (3:3).

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 2:2 – Venus adogat

Serena nyerő röptéjére Babos válaszolt fonákkal, majd a magyar játékos a hálóba ütötte a labdát (30:15). Ezek után jött az eddigi leglátványosabb labdamenet, amelyet Babos jó döntéseinek is köszönhetően a magyar, kazah kettős nyert meg. Babos ezt követően nyerő ritörnt ütött, újabb bréklabdához jutva ezzel, ám ezt Serena kíméletlenül hárította (40:40). Serena rontott, Venus kettős hibát vétett, brékeltek Babosék (3:2)!

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 1:2 – Svedova szervál

Svedova jól adogatott, Babos nyerőt ütött, s bár a magyar játékos egyszer bakizott a hálónál, az eddigi legsimább adogatójátékot láthattuk (2:2).

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 1:1 – Serena adogat

Serena első szervagémjénél az amerikai páros 40:0-re is vezetett, de Babos pontot érő ütéseinek is köszönhetően a magyar, kazah kettős fordított, és bréklabdához jutott, amit azonban Serena jó adogatással hárított. A női egyes győztese ezek után ütött még két kiváló szervát, ezzel megnyerték a játékot (1:2).

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams 0:1 – Babos szervál

Venus Williams két nyerője után Babos két jó adogatásával 30:30-ra módosult az eredmény. A magyar játékos kettős hibával folytatta, de aztán egy szép fonák egyenessel javított (40:40). Egyenlőnél Venus nagyot hibázott, ám Babos is elhibázott fonák nyesést. Az idősebbik Williams ismét rontott egyet, a következő adogatásfogadására azonban nem érkezett válasz a másik oldalról. Ezt követően Serena került főszerepbe, aki előbb nem tudta fogadni Babos adogatását, aztán viszont pontot szerzett egy röptéből – ismét egyenlő. Újabb két hiba a Williamsektől, Babosék egyenlítettek (1:1).

Az első két játék 11 percig tartott.

Babos, Svedova–S. Williams, V. Williams – Venus adogat

Az amerikai páros nyerő röptéjével kezdődött, majd Svedova hibájával folytatódott a mérkőzés. Utána Venus kettős hibát ütött, aztán Svedova szépen letette a labdát a háló mögé (30:30). A magyar, kazah páros kétszer is eljutott 40:40-ig, Babos szép röptével „szállt be” a meccsbe, de az első játékot végül „behúzták” Williamsék (0:1).

ÍGY JÖTTEK KI A JÁTÉKOSOK A DÖNTŐRE

 



A KÉT PÁROS ÚTJA A DÖNTŐIG

Babos, Svedova (magyar, kazah, 5.) S. Williams, V. Williams (amerikai)
1. forduló Keys, Stephens (amerikai) 6:2, 6:4 Klepac, Srebotnik (szlovén, 11.) 7:5, 6:3
2. forduló Aojama, Ninomija (japán) 6:1, 6:3 Mertens, Mestach (belga) 6:4, 6:4
3. forduló Konta, M. Sanchez (brit, amerikai) 4:6, 6:1, 7:5 Hlavácková, Hradecká (cseh, 6.) 6:4, 6:3
Negyeddöntő Hingis, Mirza (svájci, indiai, 1.) 6:2, 6:4 Makarova, Vesznyina (orosz, 4.) 7:6, 4:6, 6:2
Elődöntő Atawo, Spears (amerikai, 10.) 6:4, 6:2 Görges, Ka. Plísková (német, 8.) 7:6, 6:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik