Serena Williams 22. GS-sikere, utolérte Steffi Grafot!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.09. 15:01
null
Serena Williams visszavágott Angelique Kerbernek a Melbourne-ben elszenvedett vereségért (Fotó: Action Images)
A világelső amerikai Serena Williams két szettben (7:5, 6:3) legyőzte az őt az Australian Open fináléjában két vállra fektető német Angelique Kerbert a wimbledoni teniszbajnokság női egyesének döntőjében, így pályafutása során a 22. alkalommal nyert Grand Slam-tornát, míg az All England Clubban hetedszer diadalmaskodott.

 

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (28 100 000 font, fű)
NŐI EGYES, DÖNTŐ

S. Williams (amerikai, 1.)–Kerber (német, 4.) 7:5, 6:3

A 2006-os esztendő óta először fordult elő, hogy két játékos egy naptári éven belül két GS-torna fináléjában is összecsap. Az Australian Open döntőjének „wimbledoni visszavágójának” kimenetele tulajdonképpen csak Serena Williamsen múlott, aki végig bátrabban játszott Angelique Kerbernél, többször is leütötte a pályáról a németet.

BEÉRTE GRAFOT, CSAK COURT VAN ELŐTTE
Az open erát tekintve már nincs nála sikeresebb játékos, s összességében is csupán az ausztrál Margaret Court előzi meg (ő 11-et nyert 1968 után).
24 Margaret Court*
22 Steffi Graf
22 Serena Williams
19 Helen Wills*
18 Chris Evert
18 Martina Navratilova
*Wills az open era előtt győzött 19 GS-tornán, Court a 24 elsőségéből 13-at szintén az open era előtt aratott.

A negyedik kiemelt Kerber mindent megtett, ami az erejéből tellett, de összességében nem tudta nehéz feladat elé állítani az amerikait.

Az első szettben Williams nem is engedte bréklabdához jutni Kerbert, aki 6:5-nél, fogadóként megremegett, és elveszítette az adogatójátékát (7:5). A második játszmában Kerber 3:3-nál a mérkőzés folyamán először bréklabdához jutott, de Williams két ásznak is köszönhetően megfordította a gémet, majd elvette a német hölgy szervagémjét. Az utolsó játékban Kerber háromszor nem is tudta visszaadni Williams szerváját, és bár negyedszer ez már sikerült neki, a labdamenetet akkor sem tudta megnyerni (6:3).

Statisztikák a mérkőzésekről: az ászok számát tekintve Williams 13–0-ra, míg a nyerő ütésekben 39–12-re nyert. Serena az első adogatásai mögött a pontok 88 százalékát (43/38) megnyerte, Kerbernél ugyanez a mutató 59 százalék (44/26).

A címvédő Serena Williams 2002, 2003, 2009, 2010, 2012 és 2015 után hetedszer nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokságot, ezzel a 22. Grand Slam-tornagyőzelmét aratta, amivel utolérte az open era rekorderét, Steffi Grafot. Az abszolút csúcsot a 24 GS-diadallal büszkélkedő Margaret Court tartja.

A két játékos egymás elleni mérlegét tekintve Serena Williams 6–2-re vezet, füvön most játszottak először a felek. Kerber a vereség ellenére hétfőtől ismét a világranglista második helyén áll.

Serena Williams megvédte címét Wimbledonban (Fotó: Action Images)
Serena Williams megvédte címét Wimbledonban (Fotó: Action Images)
MEGVAN A 22. GS-TORNA-GYŐZELEM
Serena Williams pályafutása 22. Grand Slam-tornagyőzelmét aratta, Wimbledonban hetedszer ülhetett fel a trónra
Australian Open (6)
2003, 2005, 2007, 2009, 2010, 2015
Roland Garros (3)
2002, 2013, 2015
Wimbledon (7)
2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015, 2016
US Open (6)
1999, 2002, 2008, 2012, 2013, 2014
Steffi Graff és Serena Williams, 22–22 GS-győzelem
Steffi Graff és Serena Williams, 22–22 GS-győzelem
S. WILLIAMS: KERBER A LEGJOBBAT HOZZA KI BELŐLEM

„Tudják, imádok vele játszani. A legjobbat hozza ki belőlem és a pályán kívül is nagyszerű ember” – kezdte Serena Williams.

A 34 esztendős kiválóság a wimbledoni bajnokság tavalyi megnyerése után a US Openen az elődöntőben búcsúzott, majd az idén az Australian Openen és a Roland Garroson is a döntőben veszített. A világelső a 22. győzelmét aratta Grand Slam-tornán, ezzel beállította az open éra legeredményesebb női játékosa, Steffi Graf csúcsát.

„Hihetetlenül nehéz volt nem gondolni erre a rekordra. Ebben az évben már kétszer is megpróbáltam beállítani a csúcsot, de mindkétszer kikaptam, egyszer Angelique-től. Még édesebbé teszi számomra a győzelem ízét, hogy nagyon keményen meg kellett dolgoznom érte” – mondta Serena, aki hetedszer emelhette magasba a győztesnek járó trófeát a wimbledoni centerpályán.

„Ezen a pályán otthon érzem magam” – tette hozzá a fiatalabbik Williams lány. Az amerikai játékos sorozatban a 14. győzelmét aratta Wimbledonban, ahol 86–10-es mérleggel rendelkezik.

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

MÁSODIK JÁTSZMA

S. Williams–Kerber 7:5, 5:3, Williams adogat

Az első három szervát Kerber vissza sem adta, a negyediket igen, de Williams a hálónál befejezte a gémet, a szettet és a meccset! Serena Williams hetedszer nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokságot, és a 22. GS-győzelmét aratta!

S. Williams–Kerber 7:5, 4:3, Kerber szervál

Újabb zseniális labdameneten vagyunk túl, melynek végén Kerber a hálónál befejezte a labdamenetet, ezzel lett 30:15 a német javára. Az amerikai reklamált, hogy Kerber hozzáért a hálóhoz, de a negyedik kiemelt jelezte, erről szó sincs (40:15). Ezt követően Williams megemelte a játéka színvonalát, sorozatban megnyert három pontot és bréklabdához jutott, amit Kerber nem tudott hárítani, hatalmasat rontott (5:3). Williams a meccsért, a tornagyőzelemért szervál!

S. Williams–Kerber 7:5, 3:3, Williams adogat

Williams tizenegy ásznál és három kettős hibánál jár, 30:30-nál fonákot rontott, így Kerber először a meccs folyamán bréklabdához jutott. Ezek után az amerikai újabb két fogadhatatlan szervával jelentkezett – utóbbi volt a 13. ásza –, majd egy fonák egyenesre alapozva be is fejezte a gémet (4:3).

S. Williams–Kerber 7:5, 3:2, Kerber szervál

Kerber a határon teniszezett, de megérte. Williams két nyerőt is ütött, ám a német kétszer is hibára késztette, a játéknak az amerikai hibája vetett véget. Kerber őrzi az adogatójátékát, de a legjobbjára van szükség (3:3).

S. Williams–Kerber 7:5, 2:2, Williams adogat

Serena ütött egy kettős hibát, de remek játékával 40:15-re fordított. Utána Kerber elütött Williams mellett a hálónál, aztán türelmetlen volt, csúnyán eltörte a labdát. A címvédő hozta a szervagémjét (3:2).

S. Williams–Kerber 7:5, 2:1, Kerber szervál

A játék legszebb labdamenetét Kerber nyerte meg, aki kiszorított helyzetből, a pályán kívülről ütött nyerő fonák egyenest. A német küzd, mindent megtesz, tenyeresei az utóbbi időben „jól is sülnek”. Ennek eredményeként nem voltak gondjai a szervagémje során (2:2).

S. Williams–Kerber 7:5, 1:1, Williams adogat

Kerber fonák nyerőjével indult a játék, utána Williams 40:15-re fordított. Az amerikai bátran játszik, de ha nem elég pontos, annak könnyen megihatja a levét. Ha viszont jól szervál, nincs mitől tartania (2:1).

Az ászok számát tekintve Williams 10–0-ra vezet…

S. Williams–Kerber 7:5, 1:0, Kerber szervál

Kerber megcsillantotta képességeit, ütött egy védhetetlen tenyeres nyerőt, és mivel Williams többet is rontott, a német is magabiztosan hozta a szervagémjét.

S. Williams–Kerber 7:5, 0:0, Williams adogat

Az amerikai magabiztos adogatójátékkal kezdte a második játszmát, Kerber csak egy pontot nyert a gém során.

AZ ELSŐ SZETT STATISZTIKÁJA

 



 

ELSŐ JÁTSZMA

S. Williams–Kerber 6:5, Kerber szervál

Kerber kétszer is hibázott, míg az első labdamenetben Williams valósággal leütötte a pályáról, így az amerikai 15:40-nél két szettlabdához jutott. Az elsőt még elszórakozta, a másodikat már kihasználta, így megnyerte az első játszmát. A világelső hangos kiáltással és ökölrázással ünnepelte a szettelőnyt (7:5).

S. Williams–Kerber 5:5, Williams adogat

Úgy tűnt, hogy Williams 15:30-nál bajba kerülhet, de aztán elkezdett jól szerválni, és megfordította a játékot (6:5).

A nyerő ütések számát tekintve Williams 23–5-re vezet, míg a ki nem kényszerített hibákat tekintve 14–3-ra. Ebből is látszik, hogy Williams vállal több kockázatot, az amerikai irányít.

S. Williams–Kerber 5:4, Kerber szervál

Venus Williams és a szülők is a lelátóról tekintik meg a mérkőzést, a két amerikai hölgy a nap későbbi részében a Babos Tímea, Jaroszlava Svedova kettőssel játszik a női páros döntőjében. Kerber adogatójátéka során Williams ütött egy hatalmas ritörnt, de összességében nem okozott gondot a németnek, hogy hozza a szervagémjét. (5:5).

Martina Navratilova sem hagyta ki a mérkőzést (Fotó: Reuters)
Martina Navratilova sem hagyta ki a mérkőzést (Fotó: Reuters)

S. Williams–Kerber 4:4, Williams adogat

Néhány centin múlt, hogy Williams semmi harmincas hátrányba kerüljön, de Kerber tenyeres oldalról ki nem kényszerített hibát ütött. 40:15-nél az amerikai megbotlott, amit Kerber nyerővel használt ki, majd egy gyönyörű rövidítéssel 40:40-re egyenlített. A címvédő megütötte a hetedik ászát, aztán Kerber rontott. A német a szettben maradásért adogathat (5:4).

Williams az első adogatásai mögött eddig a pontok 89 százalékát (19/17) megnyerte.

S. Williams–Kerber 4:3, Kerber szervál

A német játékos negyedik adogatójátékában Williams két fonák hibával kezdett, de utána egyenlített. A gémet mégis Kerber hozta – még mindig nem volt brék.

S. Williams–Kerber 3:3, Williams adogat

Serena megint ütött két ászt – és rontott is egyet –, 30:15-nél pedig a meccs eddigi leghosszabb és leglátványosabb labdamenetét láthattuk. A 21 ütést hozó pontot Williams fejezte be egy röptével. A következő labdamenetben Kerber ütött egy tenyeres nyerőt, majd Williams hibázott, így a német először jutott el 40:40-ig az amerikai adogatásánál – de a játékot két újabb tetszetős pont után a címvédő nyerte meg (4:3).

S. Williams–Kerber 3:2, Kerber szervál

Kerber egy szervától eltekintve most nem adogatott annyira jól, Williams viszont többször is rontott, így a német 40:30 után megnyerte a játékot, és ismét egyenlített.

S. Williams–Kerber 2:2, Williams adogat

Williams nagyon jól szervál, fogadóként nem ad esélyt Kerbernek. Amikor az amerikai lerövidül, a német játékos próbál támadni, de Williams kevés lehetőséget ad neki. Kerber számára kulcsfontosságú, hogy hozza a saját adogatásait, mert Williams szervagémjeinél egyelőre nincs sok sansza.

S. Williams–Kerber 2:1, Kerber szervál

Kerber két jó adogatásával kezdődött a játék, majd Williams röptéből szerzett pontot. Utána az amerikai csúnyán rontott, de az ötödik fonák nyerőjével javított. A gém a német teniszező pontot érő szervájával zárult (2:2).

S. Williams–Kerber 1:1, Williams adogat

Az imént hosszú játékot láttunk, most rövidet. Williams 40:0-re elhúzott, aztán ütött egy kettős hibát, majd egy ászt, és 2:1-es előnybe került.

S. Williams–Kerber 1:0, Kerber szervál

Az amerikai három fonák nyerőt is ütött, és többször is megfuttatta Kerbert, aki viszont felveszi a kesztyűt a világelsővel, többször is meglepte Serenát. A címvédő bréklabdákig is eljutott, de Kerber hárította ezeket, majd a maga javára billentette a játékot.

S. Williams–Kerber, Williams adogat

A német játékos nyerő fonákjával indult a mérkőzés, de Williams hasonlóan szép kereszttel válaszolt, majd kétszer is hibára kényszerítette a németet, és egy ásszal befejezte a játékot (1:0).

A KÉT JÁTÉKOS ÚTJA A DÖNTŐIG

Serena Williams (amerikai, 1.) Angelique Kerber (német, 4.)
1. forduló Sadikovic (svájci) 6:2, 6:4 Robson (brit) 6:2, 6:2
2. forduló McHale (amerikai) 6:7, 6:2, 6:4 Lepchenko (amerikai) 6:1, 6:4
3. forduló Beck (német) 6:3, 6:0 Witthöft (német) 7:6, 6:1
Nyolcaddöntő Kuznyecova (orosz, 13.) 7:5, 6:0 Doi (japán) 6:3, 6:1
Negyeddöntő Pavljucsenkova (orosz, 21.) 6:4, 6:4 Halep (román, 5.) 7:5, 7:6
Elődöntő Vesznyina (orosz) 6:2, 6:0 V. Williams (amerikai, 8.) 6:4, 6:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik