Babosék megnyerték az esőszünettel tarkított meccset

KLEIN RON (New York), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (Budapest, percről percre)KLEIN RON (New York), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (Budapest, percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.09.02. 22:20
null
Babosék két szettben jutottak tovább (Fotó: MTI)
Az eső miatt 6:3, 2:1-nél félbeszakadt Babos Tímea és Kristina Mladenovic az orosz, kazah Kalinszkaja, Putyinceva páros elleni mérkőzése New Yorkban a US Open harmadik fordulójában, majd a folytatásban a magyar, francia kettős megnyerte a második szettet 6:2-re, így továbbjutott.

 

US OPEN, NEW YORK (57 238 700 dollár, kemény pálya)
NŐI PÁROS, 3. FORDULÓ

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 1.)–Kalinszkaja, Putyinceva (orosz, kazah) 6:3, 6:2

Szeptember első hétfője az amerikaiaknál a munka ünnepe, mert Grover Cleveland elnök nem szerette volna, ha májusban, a haymarketi zavargások évfordulójának idején tartják meg. Nos, az őszre tett ünnepnapot most az eső rontotta el: a felhők lecsaptak a Flushing Meadows Corona Parkra, úgyhogy a szervezők már a délelőtti beengedésnél jelezték a szurkolóknak, első dolguk legyen megvásárolni az esőköpenyt valamelyik hivatalos US Open-boltban!

A két legnagyobb pályán, az Arthur Ashe Stadionban és a Louis Armstrong Stadionban van behúzható tető, tehát gond nélkül meg tudták rendezni az egyesbeli nyolcaddöntőket, ám a külső pályákon órákat csúszott a program...

...amely aztán félbe is szakadt egy újabb esőszünet miatt. Az első kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic duó 6:3, 2:1-re vezetett az orosz Anna Kalinszkaja és a kazah Julija Putyinceva ellen, amikor másodszor is meg kellett állítani a játékot, és ekkor az öltöző felé indultak a sportolók.

Baboséknak valószínűleg nem sok hiányzott volna, hogy brékelőnyből megnyerjék a második szettet is, ám az időjárás miatt nem volt mit tenni. Magyar idő szerint 23 óra előtt nem sokkal folytatódott a párharc, és bár Kalinszkaja és Putyinceva az első gémet fogadóként megnyerte, a mérkőzés hátralévő részében egyetlen játék sem lett az övék, Babos és Mladenovic kettőse 68 perc alatt 6:3, 6:2-vel jutott a negyeddöntőbe.

Később kiderült: a következő ellenfél a fehérorosz Viktorija Azarenka és az ausztrál Ashleigh Barty lesz, miután kettősük kiütötte (6:0, 6:1) a Cori Gauff, Catherine McNally amerikai duót.

Ma reggel éreztem magam a legrosszabbul... – mondta a mérkőzést követő sajtótájékoztatón Babos, aki megfázással, köhögéssel küzd napok óta. – Vasárnap pihentem, kondiztam, egy órát sétáltam a városban... De a pihenésen volt a hangsúly. Jót tett a fájós vállamnak, hogy nem teniszeztem, picit jobb a helyzet. Boldog vagyok, hogy így álltunk hozzá ehhez a mérkőzéshez, hiszen az esőszünetek miatt nem volt könnyű dolgunk, de az első pillanattól kezdve jól játszani és nyerni akartunk. Kikivel mindketten örültünk annak, hogy végül be tudtuk fejezni a meccset, mert előzetesen úgy tűnt, ma nem is lesz játék a kinti pályákon.”

Társa, Mladenovic is kiemelte, hogy mennyire motiváltan és profin álltak ki – bár kemények voltak a körülmények, nem tudták, mikor léphetnek pályára, de az első ponttól kezdve koncentráltak és küzdöttek a negyeddöntőbe jutásért.

2. JÁTSZMA

4. JÁTÉK

21.37: Az időjárás-előrejelzés szerint a következő egy órában nem várható, hogy eláll az eső, utána viszont egy újabb órán át nem fog esni, ha hinni lehet a meteorológusoknak. Ez lehet majd az esély a mérkőzés lejátszására. Élő közvetítésünket azonban innen nem folytatjuk, a mérkőzés befejezése után viszont jelentkezünk összefoglalónkkal, nyilatkozatokkal.

21.20: Még mindig szakad az eső, a szervezők arra kérik az embereket, mindenki vonuljon fedett helyre, és fokozottan figyeljenek a biztonságra, ne legyen pánik. Ennek tükrében erősen kérdéses, hogy mikor lehet folytatás.

20.44: Megint meg kell szakítani a játékot. És ami nem túl jó jel: ezúttal be is vonulnak a játékosok az öltözőbe. Félő ez hosszabb szünet lesz...

3. JÁTÉK – KALINSZKAJA ADOGAT

15 semmire, majd 30:15-re is vezetnek Babosék, de nem sikerül elvenni az újabb adogatást az orosz, kazah párostól. 30:40-nél Kalinszkaja befejezi, 6:3, 2:1.

És eközben megint csepereg az eső...

2. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Putyinceva ritörnje pontos, majd kétszer is fonákkal teszi vissza, utóbbit Babos nem tudja elérni, 0:15. Szerencsére gyorsan jön a fordítás, a következő két labdamenet Baboséké, 30:15. Az első szerva rossz Babostól, a másodikból röptejáték sül ki, a végén Kalinszkaja szalad fel a hálóhoz és megpróbál egy rövidítést, de nem elég rövid, kiüti, 40:15. A gém viszont nincs meg, Putyinceva megint bravúros elől, 40:30. Ismét rossz Babos első szervája, de Kalinszkaja a hálóba üti a labdát, 6:3, 2:0!

1. JÁTÉK – PUTYINCEVA ADOGAT

Ásszal felérő nyitás a kazahtól, 0:15. Babos üti meg jól az egyenest balról, Kalinszkaja esélytelen rá, hogy visszaadja, 15:15. Elhúzódó labdamenet végén Mladenovic a hálóba üti az alapvonaltól, a jobb sarokból, 15:30. Jó Babos ritörnje, jönnek a keresztek sorra, Kalinszkaja unja meg a hálónál, megpróbál egy rövidítést, de a hálóban köt ki a labda, 30:30. A következő labdamenet jóval hamarabb véget ér, Mladenovic! Bréklabda, 40:30. De hárítják... 40:40. Mladenovic röptéje után Kalinszkaja lecsapása pont Babos ütőjére érkezik, aki bravúrosan visszahúzzak az orosz térfelére, újabb bréklabda. És ez megvan, Kalinszkaja próbálja meg a tenyerest, hosszú lesz. 6:3, 1:0!

1. JÁTSZMA

9. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

20.15: És megint elkezd esni... Kényszerszünet.

20.25: Az eső maga elállt, a kérdés az, mennyire áztatta meg a pályát és annak mennyi idő kell, hogy felszáradjon. Egész megmosolyogtató, ahogyan a játékosok főleg a vonalazásnál próbálgatják, mennyire csúszik.

És 13 perc szünet után megyünk tovább! Szinte el is felejtettük, 0:15-ről...

Mladenovic a hálónál kissé furcsa mozdulatot választ, fonák oldalról lecsapja, keresztbe, 15:15. Remélhetőleg a szünet Baboséknak tett jót. És igen, máris előnyben, Mladenovic ismét remekel elől, 30:15. Majd megvan a szettlabda is! 40:15. Babos első szervája nem jó, a második igen, de a ritörn is Putyincevától. Ezt a szettlabdát hárítja az orosz, kazah páros. A másodikat viszont nem tudja! Megvan az első játszma! 6:3

8. JÁTÉK – KALINSZKAJA ADOGAT

Zsinórban a hetedik labdamenetét is megnyeri az orosz, kazah páros. Ennyit az első öt játékban összesen nem nyertek. És semmire hozzák is az adogatójátékukat. Ez már komolyabb mélypontnak tűnik Baboséknál. 5:3

7. JÁTÉK – MLADENOVIC ADOGAT

Az első szettért. Babos a hálónál viszont pontatlan, hosszú a leütése, 0:15. És a következő labdamenet is az orosz-kazah duóé, Mladenovic késsé bosszúsan mutat az ütőjére, 0:30. Majd bosszankodhat ismét, kiüti a tenyerest, 0:40. Bréklabdához jutnak Putyinceváék. Ilyen sem volt még. És semmire el is veszik Mladenovic adogatását. 5:2

6. JÁTÉK – PUTYINCEVA ADOGAT

... a játékban maradás a tét a kazahnak. És rögvest az első szervája elakad a hálóban. A második jó, de Mladenovic ritörnje is, a hálónál Kalinszkaja üti rá Babos testére, ezzel nem lehet mit kezdeni, 0:15. Viszont azonnal jön az egál, majd Mladenovic pont úgy üti meg a tenyerest, hogy az orosz és a kazah közt középen szálljon el a labda, nem is tudnak mozdulni rá, 30:15. Aztán egál, 30:30. Kalinszkaja keresztje jó, 30:40 az orosz, kazah párosnak. És szépítenek is. No nem baj: 5:1.

5. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Mladenovic rövidítése remek a hálónál, 15:0. Az első szerva most nem jó Babostól, a második annál inkább, övéké ismét a pont, 30:0. Babos megint elrontja az első szervát, s ezúttal a második sem sikerül olyan jól, jó a fogadás Kalinszkajától, majd az orosz a pontot is megcsinálja, 30:15. A következő labdamenet simán Baboséké, aztán jön egy hosszabb oda-vissza játék, Mladenovic hosszúra engedi a tenyerest, 40:30. Egy újabb jó szerva Babostól, Kalinszkaja röptézné, de nem találja el a pályát. Eddig hengerelnek Babosék! 5:0

4. JÁTÉK – KALINSZKAJA ADOGAT

Az első szerva kinn. A második már jó, keresztütések jönnek Mladenovic a negyediknél meghúzza a tenyerest erőből, Kalinszkaja nem is tudja visszaadni, 15:0. A következő labdamenet is Baboséké 30:0. Kalinszkaja próbálja meg az egyenest a jobb sarokból, kifelé vágódik, 40:0. Újabb bréklabda, három is a magyar, francia duónál. Az elsőt hárítják Kalinszkajáék, 40:15. Viszont jön egy újabb kettős hiba az orosz, kazah párostól. S ezzel az újabb brék Baboséknál! 4:0

3. JÁTÉK – MLADENOVIC ADOGAT

Babos a hálónál nem tudja visszaadni Kalinszkaja fonákját, 0:15. Mladenovic szervája nem az igazi, hosszabb labdamenet alakul ki belőle, és ezt is hozza az orosz, kazah duo, 0:30. Viszont megvan gyorsan a szépítés, majd egy remek tenyeres-kereszt Mladenovictól, ezzel egál, 30:30. Az első szerva nem jó a franciától, a második már apályán landol, majd Babos a hálónál lecsapja a Kalinszkajától kissé magasan visszaütött labdát, 40:30! És egy ásszal felérő nyitás Mladenovictól, újabb játékot nyertek! 3:0

2. JÁTÉK – PUTYINCEVA ADOGAT

Az első labdamenet az orosz, kazah kettősé, majd Babos jól fogad, jó a kereszt is, és Putyinceva elrontja, túlhúzta jobbra, 15:15. Babos kap bele remekül Kalinszkaja rövidítésébe, pont átteszi a háló felett, 15:30. Megint jó a fogadás Mladenovictól, és ismét Baboséké a pont, 15:40. Kettős hiba a kazahtól, ezzel brék és 2:0!

1. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

S rögvest egy magabiztos szerva Babostól, 15:0. A második is jó, de a fogadás is megvan az orosz, kazah párosnál, aztán Babos egyenesét kiüti a pályáról Kalinszkaja, 30:0. És pillanatok alatt 40:0, majd meg is van az első játék! Ez gyorsan ment! 1:0

KORÁBBAN

19.41: És Babosék is a pályán, már a kezdést beszélik meg. Indulunk! Nem a legtisztább kék az ég, de reméljük nem lesz már újabb eső.

19.35: Kikészítették a székeket és a labdaszedők már „melegítenek”... alakul!

19.30:
Jó hír, elállt az eső és már a szárítógépeket is kiküldték a pályára, remélhetőleg hamarosan elkezdődik a mérkőzés!

18.25: Ami biztos, nem kezdődik el a mérkőzés az eredetileg kiírt 18.30-as időpontban, mivel a külső pályáknál erősen esik. Babosékat közben az eredetileg kiírt pályáról áttették az ötös pályára, így a másik mérkőzés végét nem kell megvárni, amint eláll az eső kezdhetnek.

ELŐZMÉNYEK

Az első kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic duó az orosz Jekatyerina Alekszandrova és a grúz Okszana Kalasnyikova ellen jutott a legjobb tizenhat közé. Babosék magabiztos játékkal 63 perc alatt 6:1, 6:4-re győztek.

A pénteki első fordulóban sem kellett nagyon megerőltetnie magát a magyar, francia párosnak: akkor 6:2, 6:3-ra nyert az ausztrál Jessica Moore és a mexikói Giuliana Olmos ellen.

Babosék egy évvel ezelőtt döntőig meneteltek a US Openen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik