Tenisz: Richter jóváhagyás nélkül írt alá szerződést, ezért (is) kellett távoznia

Vágólapra másolva!
2020.02.07. 19:44
null
Már nem Richter Attila a Magyar Teniszszövetség főtitkára (Fotó: Földi Imre)
Richter Attilának távoznia kellett a szövetségtől, miután elismerte, elnökségi egyeztetés és jóváhagyás nélkül írt alá lízingszerződést a magyarországi WTA-tornára, amelynek elmaradásáért vállalja az erkölcsi felelősséget.

 

A Nemzeti Sport Online-on csütörtökön elsőként írtuk meg, hogy az elmúlt hetek – hónapok... – botrányait követően távozik a Magyar Teniszszövetség főtitkári pozíciójából Richter Attila, akit az elnökség döntése értelmében a női válogatott szövetségi kapitánya, Juhász Gábor vált.

MEGTISZTULHAT A MAGYAR TENISZ

A korábbi kiváló magyar teniszezők, többek között Markovits László, Sávolt Attila, Temesvári Andrea, Kapros Anikó és Marosi Katalin által alkotott Tiszta tenisz-csoport a Facebookon azt írta, a történések visszaigazolást jelentenek, hogy jogosan vetettek fel témákat, világítottak rá jelentős problémákra, ám mostantól már közösen kell tenni azért, hogy elinduljon egy új időszak, megtisztulhasson a magyar tenisz, ebben pedig ők partnerek lesznek.

Pénteken aztán a szövetség hivatalosan is kiadta közleményét, amelyben bejelentette, Richter lemondott tisztségéről, és valóban Juhászt nevezte ki a helyére. A korábbi főtitkár arról tájékoztatta az elnökséget, hogy vállalja az erkölcsi felelősséget a februári Hungarian Ladies Open elmaradásáért – az anyagiról a közlemény nem tesz említést... –, illetve a verseny kapcsán kialakult helyzetért. Richter elismerte, amellett, hogy az MTSZ-nek január végéig nem volt érvényes szerződése a jogtulajdonos IMG amerikai céggel, egy sürgős döntést igénylő helyzetben a magyarországi WTA-torna megrendezése érdekében soron kívül, elnökségi egyeztetés és jóváhagyás nélkül írta alá a közelmúltban a három évre vonatkozó lízingszerződést. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a torna februári elmaradása eredményeként a megállapodás további évekre vonatkozó automatikus kötelezettségekkel nem jár. Richter a lemondását azzal indokolta, nem szeretné, hogy a következő hónapok fontos eseményeit beárnyékolják a botrányok, a széthúzás és a sárdobálás.

Tény, Richter az elmúlt hónapokban sokakkal nem találta meg a közös hangot a hazai teniszéletben, a WTA-torna körüli botrány után pedig nem maradt más választása a Szűcs Lajos vezette elnökségnek, mint a lemondás elfogadása – vagy inkább elvárása. Ugyan a tavalyi, az éves közgyűlést is érintő konfliktusoknak Juhász résztvevője volt, őt is támadták, ám jóval elfogadottabb személy, mint Richter, szakmai tudásához kétség sem fér, így sokkal nagyobb esélye van arra, hogy békét teremtsen, amire nagy szüksége van a pénzügyi nehézségekkel, tartozásokkal küzdő szövetségnek, meg a teljes honi sportágnak, amelyben súlyos ellentétek nehezítik a közös munkát.

Juhászt nem ideiglenes megoldásként nevezték ki: az elnökség mandátuma az év végén jár le, addig biztosan ő lesz a főtitkár, ha pedig sikerül megvalósítania céljait, valószínűleg tovább is. Nagy kérdés, mi lesz Richter sorsa, hiszen ő a Fed-kupa budapesti szuperdöntőjének versenyigazgatója, ám a történtek után szinte kizárható, hogy ebben a pozícióban maradhat – információink szerint jövő héten ülnek össze az érintett szervezetek, hogy megtárgyalják a kérdést.

Az új főtitkár egyébként még sportigazgatóként nyilatkozott január végén a Davis-kupával kapcsolatban: Juhász elmondta, ha a kormány nem kívánja támogatni a Belgium elleni párharc lebonyolítását, akkor az MTSZ nem tudja megszervezni az eseményt, amelynek a tervek szerint a debreceni Főnix Csarnok ad otthont március 6-án és 7-én. Bár a főtitkárváltással valószínűleg nincs összefüggésben, de úgy tudjuk, végül a szövetség megkapja a forrást a madridi szuperdöntőért vívandó találkozóra.

ELTÜNTETNI A TÁVOLSÁGOT

Juhász Gábor, az új főtitkár:

– Váratlanul érte a főtitkári kinevezés?
– Nem készültem erre a feladatra, de megtisztelő, hogy az elnökség jelen nehéz helyzetben bennem látja a megoldást, engem tart a legalkalmasabbnak a főtitkári pozícióra. Úgy érzem, képes vagyok arra, hogy a meglévő távolságokat eltüntessem a magyar tenisztársadalomban – nem azért választottak engem, mert én voltam a rangsorban a következő.

–A sportigazgatói pozícióról lemondott – Fed-kupa-kapitány marad?
– Az előttem álló feladatok mennyiségét látva hosszú távon nem tudom ellátni a kapitányi feladataimat, ezért a lemondáson gondolkozom. Egyébként több országban is a szövetség vezető beosztású tagja a válogatott kapitánya, erre Magyarországon is volt példa.

– Elmaradó WTA-torna, pénzügyi nehézségek, konfliktusok... Nem a nyugalom szigetén vette át az irányítást.
– Ha tervezni lehetett volna ennek a váltásnak az időpontját, biztos nem mostanra időzítem... Hetekig tart a teljes átadás-átvétel. Elsőként a szövetség pénzügyi helyzetét kell rendezni, illetve mindent megteszek azért, hogy megszűnjön a sportágon belüli megosztottság.

– Ön mennyit tudott a WTA-verseny körüli problémákról?
– Nem az én területem volt a nemzetközi tenisz, elnökségi tag sem vagyok, csupán állandó meghívott, aki nem szavazhat.

– Néhány nappal ezelőtt nyílt levélben azt írta, üljenek tárgyalóasztalhoz a magyar tenisztársadalom résztvevői. Ez már a főtitkári kinevezés előszele volt?
– Egyáltalán nem. A női verseny elmaradása – különösen az olimpia évében - mélyen érintett, hiszen többek között Babos Tímea is nevezett. Ez volt az oka a nyilatkozatomnak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik