Aus. Open: Murray öt szettben kiharcolta az ötödik fináléját

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.29. 13:47
null
Andy Murray az ötödik Australian Open-döntőjére készülhet (Fotó: Action Images)
A második kiemelt brit Andy Murray lesz a világelső szerb Novak Djokovics ellenfele az Ausztrál nemzetközi teniszbajnokság (Australian Open) vasárnapi fináléjában, miután négyórás csatában, döntő szettben legyőzte a kanadai Milos Raonicot.

 

Bár Andy Murray az idősebb, ő kezdte korábban a profi karrierjét és ő áll előrébb a világranglistán is, kettejük párharcában Raonic indított jobban, és az első négy meccsükből hármat megnyert – azóta a britnek sikerült egyenlítenie (3–3).

Most sem indult fényesen a meccs Murray számára, hiszen rögvest semmire veszítette el az adogatását, s bár fogadóként neki is voltak lehetőségei, Raonic megtartotta az előnyét, és bő fél óra alatt megnyerte az első szettet (4:6).

SZAVAZÁS

Ki nyeri az Australian Open férfi egyesét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A másodikban a brit végig magabiztosan nyerte meg a saját játékait, s noha 0:1-nél és 2:3-nál Raonic még hárította a bréklabdát, a szett végén már nem (7:5).

A harmadik játszma eleje pedig totális adogatódominanciát hozott, az első fogadópontra 3:2-es Murray-vezetésig kellett várni. Egészen 5:5-ig nem láthattunk kiélezett játékot, akkor a kanadai nagy csatában fogadóelőnyhöz is jutott, de a skót megfordította a gémet. A rövidítésben egy gyors minibrékváltás után Raonic került előnybe, ezt pedig végig is vitte (6:7, 5–7).

A negyedik felvonásban 3:2-es Raonic-vezetést követően Murray sorozatban három gémet nyert meg, 5:3-nál pedig fogadóként játszmalabdához jutott. Ezzel nem tudott élni, sőt az ellenfele 15:40-re elhúzott, így volt esélye, hogy négy szettben végezzen. Ám a brit fordított, ezzel pedig eldőlni látszott a meccs, tekintve, hogy a kanadai ekkor már erőteljesen húzta a lábát (6:4).

A döntő szettben pedig állva hagyta Murray az ellenfelét, bár 2:0-s előnyénél Raonicnak 40:15-je is volt, de így is két brékkel indított, és a saját adogatásait hozva 4:0-ra ellépett. A kanadainak ezután már nem volt esélye, noha végül a szépségtapasz azért összejött (6:1).

Murray ötödször jutott be az Australian Open döntőjébe, ám a korábbi négyben rendre alulmaradt (előbb Roger Federer, majd háromszor is Novak Djokovics ellen). Ezeket leszámítva sincs túl fényes mérlege a szerbbel szemben, az eddig 30 összecsapásból 21-et nyert meg Djokovics.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (44 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Murray (brit, 2.)–Raonic (kanadai, 13.) 4:6, 7:5, 6:7, 6:4, 6:2
CSÜTÖRTÖKI EREDMÉNY
Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 3.) 6:1, 6:2, 3:6, 6:3
A DÖNTŐBEN
Djokovics (szerb, 1.)–Murray (brit, 2.)

NŐI PÁROS, VEGYES PÁROS

A Martina Hingis, Sania Mirza duó nyerte meg az Australian Open női páros versenyét, a fináléban két szettben felülmúlva az Andrea Hlavácková, Lucie Hradecká kettőst.

Martina Hingis 1997, 1998, 1999 és 2002 után ötödször nyerte meg az Australian Opent női párosban. Egyesben 1997-ben, 1998-ban és 1999-ben diadalmaskodott, míg vegyes párosban 2006-ban és 2015-ben jutott fel a csúcsra Melbourne-ben.

Mirzával a tavalyi wimbledoni tornán és a US Openen győzött, így zsinórban ez a harmadik Grand Slam-tora-sikerük. Mirza vegyes párosban is sokáig versenyben volt, de az elődöntőben a horvát Ivan Dodig oldalán már alulmaradt a Jelena Vesznyina, Bruno Soares orosz, brazil duóval szemben.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (44 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI PÁROS, DÖNTŐ

Hingis, Mirza (svájci, indiai, 1.)–Hlavácková, Hradecká (cseh, 7.) 7:6, 6:3

VEGYES PÁROS, ELŐDÖNTŐ

Vesznyina, Soares (orosz, brazil, 5.)–Mirza, Dodig (indiai, horvát, 1.) 7:5, 7:6
A DÖNTŐBEN
Vesznyina, Soares (orosz, brazil, 5.)–Vandeweghe, Tecau (amerikai, román)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik