Aus. Open: Nadal túljutott Kyrgioson, Thiem vár rá a 8 között

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2020.01.27. 13:00
null
Rafael Nadal újabb lépést tett a 20. Grand Slam-sikere felé (Fotók: AFP)
Rafael Nadal négy játszmában, 6:3, 3:6, 7:6, 7:6-ra legyőzte Nick Kyrgiost az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság negyedik fordulójában, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, ahol Dominic Thiem vár rá. A felső ág másik negyeddöntőjét szerdán Alexander Zverev és a 2014-es bajnok Stan Wawrinka vívja. A hölgyeknél az egyaránt kétszeres Grand Slam-győztes Simona Halep és Garbine Muguruza is továbbjutott.

Nagy kosárlabda-rajongó lévén Nick Kyrgiost is mélyen megrázhatta Kobe Bryant tragikus hirtelenségű halála, az ausztrálok botrányhős teniszezője a Los Angeles Lakers legendájának mezében, könnyeivel küszködve érkezett melegíteni a Rod Laver Aréna hétfő esti programjának első mérkőzésére, a világelső Rafael Nadal elleni összecsapására.

Kettejük legutóbbi meccsét tavaly Wimbledonban a spanyol klasszis négy játszmában megnyerte, míg az örökmérleget tekintve a mostani mérkőzésük előtt 4–3-ra vezetett Kyrgiosszal szemben.

Külön pikantériát adott a találkozónak, hogy a két teniszező nem kifejezetten kedveli egymást (főleg nem Kyrgios Nadalt), az ausztrál a Gilles Simon elleni második fordulós mérkőzésén ki is parodizálta egyszer a spanyol kiválóságot.

Kyrgios jó passzban kezdte a meccset, már az első gémben mutogatott az egyik vonalbírónak, aki nem mondott out-ot Nadal egyik adogatására. Utána 2:1-es hátrányban elveszítette az adogatását, majd 36 perc alatt 6:3-ra az első játszmát is.

A második szett első játékában Kyrgios három bréklabdát hárítva hozta a szerváját, aztán 2:1-nél az első lehetőségét kihasználva elvette Nadalét, így először a meccsen brékelőnybe került – ezt végig is vitte a játszma végéig (6:3).

A harmadik felvonásban Kyrgios 4:4-ig alig-alig nyert pontot fogadóként, neki viszont ki kellett védekeznie egy bréklabdát. Rövidítésbe torkollott a szett, melyben az ausztrál 1–3-as állásnál mérgében földhöz vágta az ütőjét. Innen Kyrgios feljött 5–5-re, de akkor kettős hibát ütött, ám a következő pontnál megtette neki ezt a szívességet Nadal is (6–6). A spanyol szépen kidolgozott ponttal újabb szettlabdához jutott, s a másodikat már ki is használta, így a 72 percig tartó játszma végén ismét szettelőnybe került (7:6, 8–6).

Nick Kyrgios mindent beleadott, de akaratereje nem párosult győzelemmel
Nick Kyrgios mindent beleadott, de akaratereje nem párosult győzelemmel

Körvonalazódni látszott ugyanaz a végeredmény, mint tavaly Wimbledonban a második fordulóban: akkor Nadal 6:3, 3:6, 7:6, 7:6-ra győzött. Most 6:3, 3:6, 7:6-ra vezetett.

NADALON NEM ÉRZŐDIK A KOR

Rafael Nadal a férfi és a női mezőnyt is figyelembe véve az egyetlen teniszező, aki az elmúlt tíz Grand Slam-torna mindegyikén eljutott legalább a negyeddöntőig. A spanyol klasszis legutóbb a 2017-es wimbledoni bajnokságon esett ki GS-verseny korábbi szakaszában, akkor a luxemburgi Gilles Müllertől kapott ki a negyedik fordulóban emlékezetes mérkőzésen, döntő szett 15:13-ra.

Hogy a negyedik is játszma is rövidítésben dőljön el, annak csökkent az esélye, amikor Kyrgios 1:1-nél egy kettős hibával, semmire elveszítette az adogatását. Az ausztrál a folytatásban csúszott-mászott minden labdáért, de úgy tűnt, Nadal szájából nem lehet kiénekelni a sajtot. Aztán 5:4-nél, amikor adogatott a mérkőzésért, Kyrgios visszavetette a szerváját (5:5). Majd a következő gémben két bréklabdát hárítva hozta a sajátját (6:5).

Végül ez a szett is tie-breakben dőlt el, és ez is a spanyol javára. Kyrgiosnak 3–4-nél a rövidítése elakadt a hálóban, Nadal pedig 5–4 után két adogatóponttal lezárta a 3 óra 38 perces mérkőzést.

A végeredmény tehát ugyanaz, mint az előző Grand Slam-meccsükön Wimbledonban: 6:3, 3:6, 7:6, 7:6.

Nadal a 12. Australian Open-negyeddöntőjében Dominic Thiemmel találkozik, akivel eddig 13 meccset játszott, 12-t salakon. Az eddigi egyetlen kemény pályás mérkőzésükön a 2018-as US Openen a spanyol öt játszmában (0:6, 6:4, 7:5, 6:7, 7:6) nyert. A kétszeres Roland Garros-döntős osztrák Melbourne-ben a francia Gaël Monfils háromszettes legyőzésével jutott be a legjobb nyolc közé.

Stan Wawrinka óriási csatában búcsúztatta Danyiil Medvegyevet
Stan Wawrinka óriási csatában búcsúztatta Danyiil Medvegyevet

Nem volt piskóta a 2014-es bajnok Stan Wawrinka és a US Open-döntős Danyiil Medvegyev meccse sem, a svájci szetthátrányból felállva, 3 óra 25 perces küzdelemben búcsúztatta orosz ellenfelét, és jutott be három év után ismét az Australian Open negyeddöntőjébe. Wawrinka az elődöntőbe kerülésért Alexander Zverevvel küzd majd meg, aki felettébb simán, három játszmában búcsúztatta Medvegyev honfitársát, az idén eddig veretlen Andrej Rubljovot. A világbajnoki címvédő német élete első negyeddöntőjét játszhatja a melbourne-i GS-tornán.

A hölgyeknél az egyaránt kétszeres Grand Slam-győztes Simona Halep és Garbine Muguruza is két játszmában jutott a legjobb nyolc közé, míg Anasztaszija Pavljucsenkova szetthátrányból felállva, 71(!) nyerőt ütve, 2 óra 37 perces csatában verte meg a 2016-os bajnok Angelique Kerbert. A 28 esztendős orosz az elmúlt négy évben harmadszor jutott be az Australian Openen a negyeddöntőbe. Nem mellékes, hogy Kerber kiesésével biztossá vált, a nőknél az idén új bajnokot avatnak a Melbourne Parkban.

Anasztaszija Pavljucsenkova 71 nyerő ütését nehéz lesz felülmúlni a női mezőnyben
Anasztaszija Pavljucsenkova 71 nyerő ütését nehéz lesz felülmúlni a női mezőnyben

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (71 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ (Ágrajz szerint)

Nadal (spanyol, 1.)–Kyrgios (ausztrál, 23.) 6:3, 3:6, 7:6 (8–6), 7:6 (7–4)
Thiem (osztrák, 5.)–Monfils (francia, 10.) 6:2, 6:4, 6:4
Wawrinka (svájci, 15.)–Medvegyev (orosz, 4.) 6:2, 2:6, 4:6, 7:6 (7–2), 6:2
A. Zverev (német, 7.)–Rubljov (orosz, 17.) 6:4, 6:4, 6:4
A NEGYEDDÖNTŐBEN
Nadal (spanyol, 1.)–Thiem (osztrák, 5.)
Wawrinka (svájci, 15.)–A. Zverev (német, 7.)
Sandgren (amerikai)–Federer (svájci, 3.)
Raonic (kanadai, 32.)–Djokovics (szerb, 2.)

NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ (Ágrajz szerint)

Kontaveit (észt)–Swiatek (lengyel) 6:7 (4–7), 7:5, 7:5
Halep (román, 4.)–Mertens (belga, 16.) 6:4, 6:4
Muguruza (spanyol)–Bertens (holland, 9.) 6:3, 6:3
Pavljucsenkova (orosz, 30.)–Kerber (német, 17.) 6:7 (5–7), 7:6 (7–4), 6:2
A NEGYEDDÖNTŐBEN
Barty (ausztrál, 1.)–Kvitová (cseh, 7.)
Kenin (amerikai, 14.)–Dzsabur (tunéziai)
Kontaveit (észt)–Halep (román, 4.)
Muguruza (spanyol)–Pavljucsenkova (orosz, 30.)

NŐI PÁROS, NYOLCADDÖNTŐ
Babos, Mladenovic (magyar, francia, 2.)–Kuzmová, Szasznovics (szlovák, fehérorosz, 15.) 7:6 (7–4), 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik