Andy Murray kiakadt a Fuentes-ügy miatt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.01. 16:39
null
Andy Murrayt bosszantja, hogy sok sportoló megússza a lebukást (Fotó: Action Images)
Mint kedden megírtuk, a doppingdoktorként elhíresült Eufemiano Fuentes egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és négy év eltiltást a munkájától egy madridi bíróság határozata alapján. Julia Santamaria bírónő emellett azt is elrendelte, hogy a rendőrség által az ügyben lefoglalt több mint 200, vért tartalmazó tasakot meg kell semmisíteni. Ez többek között a teniszező Andy Murrayt is felháborította.

 

A 211 tasak 35 különböző, meg nem nevezett sportoló vérét tartalmazza, amelyeket Fuentes doktor irodájából származnak. A spanyol doppingdoki korábban beszámolt róla, hogy nemcsak kerékpárosoknak, hanem más sportágak (többek között labdarúgás és tenisz) képviselőinek is „adott tanácsot”.

Andy Murray hinni sem akart a fülének, amikor meghallotta, milyen ítélet született a doppingügyben (amely az operación puerto fedőnéven futott).

„Az Operación Puerto már nem tréfa... a legnagyobb eltussolás a sport történetében? Miért rendelte el a bíróság a vértasakok megsemmisítését?” – tette fel a költői kérdést a Twitteren a férfiteniszezők világranglistáján a 3. helyen álló skót játékos.

Santamaria bírónő ítélete szerint a vérmintákat nem adhatják át doppingellenőröknek, ehelyett azok megsemmisítését rendelte el. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ugyanakkor reményét fejezte ki az iránt, hogy a Spanyol Doppingellenes Ügynökség harcolni tud az ítélet ellen, amelyet a brit antidopping-szervezet főnöke, Andy Parkinson is keményen kritizált:

„Csalódtunk a spanyol hatóságok ítéletében. Dr. Fuentes beismerte, hogy több tiltott doppingtevékenységben is részt vett, és kapcsolatban állt meg nem nevezett sportolókkal. Épp ezért nem helyes, hogy ezek a nevek ismeretlenek maradnak, és az antidoppingszervek nem hoznak azonnali lépéseket »tiszta« sportolóink védelmében.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik