Tenisz: Valkusz Máté is kiesett a székesfehérvári tornán

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.03.12. 16:38
Valkusz Máté három szettben kapott ki (Fotó: Földi Imre)
Valkusz Máté az 1. fordulóban három játszmában kikapott és kiesett a székesfehérvári challenger-tenisztornán.

A világranglistán 210. Valkusz Máté – aki a magyar Davis-kupa-válogatott tagja – kedden a nyolcadik kiemelt francia Matteo Martineau-val csapott össze, akivel 1/1-re állt a mérlege – igaz, legutóbb 2021-ben találkoztak.

A harmadik csata négy brékkel indult, majd 3:3-nál a hazai kedvenc ismét elvette ellenfele adogatását, és ez az előny már kitartott a szett végéig. A hosszú labdamenetek és a kiélezett küzdelem jeleként az első játszma 57 percig tartott.

A folytatásban a 25 éves magyar – aki a januári Australian Openen szerepelt először Grand Slam-főtáblán – kétszer is elbukta a szerváját, így a rivális 37 perc alatt egyenlített.

Az utolsó felvonásra Valkusz már nem tudott méltó ellenfele lenni a francia játékosnak, aki rögtön brékkel kezdett, majd 2:1-es vezetése után összesen négy labdamenetet bukott el, így mindössze 33 perc alatt megnyerte a harmadik szettet.

A főtábla öt magyarja közül így már csak a második kiemelt Piros Zsombor van versenyben, aki szerdán a 196. helyen álló argentin Santiago Rodríguez Tavernával találkozik a nyolcaddöntőben.

Valkusz elsősorban a szervajátékban és az állóképességben érzett nagyobb különbséget – egy sérülés miatt keveset edzett, a február elejii Davis-kupa óta pedig nem játszott. „Teljes erővel kezdtem, fej fej mellett haladtunk, az első szett végén hajráztam egyet, nagyon jó labdameneteket játszottam. Ez kicsit megnyugtatott, és a szünet sem segített abban, hogy visszatérjek abba a »flow-ba«, amellyel az első játszmát megnyertem. A Davis-kupa után két-három hétig feküdtem, kórházban is voltam a derekammal. Nem mondom, hogy teljesen ez befolyásolta a mérkőzést, de nem volt fájdalommentes a játék, vigyáznom kell, nem akarok újabb kihagyást. Ehhez képest elégedetté tesz, hogy elhoztam egy szettet” – mondta a mérkőzés után.
SZ. R.
Valkusz: Nem akarok újabb kihagyást

A 75 ezer dollár összdíjazású Kiskút Open korábbi top 10-es játékosai közül a francia Richard Gasquet – aki jelenleg 118. a rangsorban – a selejtezőből főtáblára jutó tajvani Ceng Csun Hszin (328.) ellen lépett pályára kedden és meglepetésre simán, két játszmában kikapott, így már az első fordulóban búcsúzott.

INTERJÚ RICHARD GASQUET-VAL

Nem a tervei szerint zárult a mérkőzése, mi történt?
Nehéz találkozón vagyok túl, illetve az idén még nem játszottam salakon, úgy érzem, több időre van szükségem jelenleg ezen a felületen. Megpróbáltam mindent, de az ellenfelem jobb volt. Sosem könnyű elfogadni, ha már az első fordulóban kiesik az ember.

Mi okból választotta éppen Székesfehérvárt, egy magyarországi challengertornát például az Indian Wells-i selejtező helyett?
Itt volt az idő, hogy salakon is szerepeljek, illetve ezúttal nem akartam az Egyesült Államokba menni. Kicsit lefárasztottak az utazások az elmúlt hetekben, amikor Dohában, Dubaiban játszottam, nem akartam olyan messzire menni, és fáradtan megérkezni a versenyre.

Volt valami az ellenfele játékában, amely meglepte önt vagy kellemetlenséget okozott?
Mindenekelőtt egyszerűen jobban játszott nálam, sok hibára késztetett, mind a fonákjai, mind a tenyeresei gondot okoztak időnként, nehéz volt ellene játszani. Ez benne van a teniszben, olykor nyersz, máskor veszítesz, én most vesztettem, ez pedig sosem könnyű, nem tesz boldoggá. Az ellenfelem jobban teljesített, mint előzetesen vártam. Az első körből mindig rossz kiesni, tovább akartam itt játszani, azért is sajnálom a kiesést, mert jó volt itt lenni, az emberek kedvesek itt velem, és a torna szervezése is nagyszerű. El akarom felejteni ezt a találkozót, meglátjuk, mit hoz a következő verseny.

Mik a tervei az idei salakszezonra?
Minél több versenyen játszani, a Roland Garroson szeretnék jól szerepelni. Ez volt az idény első salakos versenye, ezen rosszul játszottam, ám minden meccs és torna más és más.

ATP-CHALLENGERTORNA, SZÉKESFEHÉRVÁR (74 825 euró, salak)
FÉRFI EGYES
1. FORDULÓ (a legjobb 16 közé jutásért)
Matteo Martineau (francia, 8.)–Valkusz Máté 4:6, 6:1, 6:1
Jozef Kovalík (szlovák)–Fajta Péter 6:2, 6:3
Manuel Guinard (francia)–Füle Mátyás 6:3, 6:0
Richard Gasquet (francia, 3.)–Ceng Csun Hszin (tajvani) 6:4, 6:2

Korábban
PÁROS
1. FORDULÓ (a legjobb 8 közé jutásért)
Rithvik Bollipalli, Niki Kaliya (indiai)–Boros Attila, Kisantal Botond 6:4, 6:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik