Wimbledon: Dzsabur szett- és brékhátrányból jutott be a női döntőbe

Vágólapra másolva!
2023.07.13. 18:59
null
Dzsabur másodszor jutott be a wimbledoni döntőbe (Fotó: Getty Images)
A Wimbledonban zajló füves pályás Grand Slam-torna női egyesének elődöntőjében a hatodik kiemelt tunéziai Onsz Dzsabur szett- és brékhátrányból felállva, döntő játszmában diadalmaskodott a világranglistán és a torna kiemelési sorrendjében is második fehérorosz Arina Szabalenka ellen, ezzel tavaly után ismét bejutott a döntőbe.

 

Az első játszmában valamelyest jobban kezdett a fehérorosz, semmire hozta az első adogatójátékát, majd rögtön bréklabdához is jutott – más kérdés, hogy nem tudott vele élni. Igaz, aztán a belelendülő Dzsabur sem használta ki a maga fogadóelőnyeit, így 6:6 után jöhetett a rövidítés. Ebben Szabalenka vesztett először adogatóként, utána viszont 4–2-nél a brékelőnybe kerülő fehérorosz zsinórban négy pontot nyert, majd második játszmalabdáját kihasználva egy óra alatt behúzta a szettet.

A második felvonásban az addig jól adogató tunéziai semmire bukta el a negyedik játékban a szervajátékát, Szabalenka már 4:2-re is vezetett, vagyis karnyújtásnyira került karrierje első wimbledoni döntőjétől. Talán ettől a lehetőségtől ijedt meg a fehérorosz, talán a tunéziai táltosodott meg a kiesés rémétől fenyegetve, mindenesetre Dzsabur rákapcsolt, és a következő négy játékot megnyerve 6:4-re elvitte a játszmát, és egyenlített. Következhetett a döntő játszma.

Ebben a tunéziai mellett szólt a lendülete, valamint hogy eddig pályafutása során már hatszor nyert döntő szettes meccset Wimbledonban, a fehérorosz mellett pedig az szólt, hogy eddigi egymás elleni összecsapásukból hármat ő nyert meg.

Ez a szám viszont a harmadik játszma után nem nőtt tovább, Dzsabur ugyanis az ötödik játszmában harmadik bréklabdáját kihasználva elvette ellenfele adogatását, s ugyan 5:2-nél kihasználatlanul hagyott fogadóként két brék- és meccslabdát, a következő játékban adogatóként három meccslabdához jutott, s az első kettő elhibázása után ásszal lezárta a mérkőzést.

Ezzel Dzsabur egy év után ismét bejutott a fináléba, ahol a cseh Markéta Vondrousová lesz az ellenfele. Egyben az is eldőlt, hogy Szabalenka hétfőtől – egyelőre – nem lesz világelső.

TENISZ
WIMBLEDON
NŐI EGYES
ELŐDÖNTŐ

Dzsabur (tunéziai, 6.)–Szabalenka (fehérorosz, 2.) 6:7, 6:4, 6:3
KORÁBBAN
Vondrousová (cseh)–Szvitolina (ukrán) 6:3, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik