Tenisz: botrány a pesti tornán Tóth Amarissa továbbjutása után

Vágólapra másolva!
2023.07.19. 14:10
null
Tóth és a botrányt kiváltó mozdulat
Mint megírtuk, kedd este Tóth Amarissa továbbjutott a budapesti Római Teniszakadémián zajló, 260 ezer dollár összdíjazású nemzetközi salakpályás női tenisztorna első fordulójában a második kiemelt Csang Suaj ellen, miután a kínai az első játszma végén feladta a mérkőzést. Szerdán aztán kiderült: komoly visszhangot kapott a találkozó, miután Csang egy bírói hiba és Tóth nyomtörlése után pánikrohamot kapott.

A világranglistán 548. helyet elfoglaló Tóth Amarissa és a torna második helyen kiemelt játékosa, a párosban kétszeres Grand Slam-tornagyőztes kínai Csang Suaj összecsapása váratlan és a teniszvilágban szokatlan módon ért véget: az első játszmában 5:5-nél a kínai tenyeresét a vonalbíró szélesnek ítélte, majd a székbíró is lement a nyomot megnézni, s megerősítette a vonalbíró döntését. Csang ezt követően hosszan reklamált, pályára kérte a supervisort, s végül hosszabb szünet után folytatódott a mérkőzés. A kínai a következő pontot megnyerte, ám az újabb labdamenet előtt a magyar lány cipőjével eltörölte a vitatott labdamenet nyomát..

Ez volt az, ami miatt Csang és edzői stábja teljesen kiakadt, a teniszben elfogadott általános viselkedés, kvázi „íratlan szabály” szerint ugyanis ha valaki eltörli egy vitatott labda nyomát, azzal elismeri, hogy az ellenfélnek van igaza... Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy ha a székbíró egy pont ügyében ítéletet hoz, akkor azt el kell fogadni, a supervisornak nincs lehetősége megváltoztatni azt.

Szóval Csang és edzői stábja teljesen kiakadt azon, hogy Tóth eltörölte a nyomot, a kínai és edzője is kiabálni kezdett a magyar játékossal, de végül a kedélyek lecsillapodása után a meccs folytatódott, s a magyar lány brékelt. A felek leültek a padra, majd Csang orvost hivatott, s végül pánikrohamra hivatkozva, könnyek között feladta a mérkőzést.

„Két okból töröltem el a nyomot. Egyrészt azért, hogy a következő szervájánál ne lehessen ugyanezt a nyomot megmutatni, másrészt ezzel szerintem további vitát előztem meg a jövőre nézve, amikor helyet cseréltünk volna és tovább játszottunk volna. Egyébként Csang lecsalózott engem, az edzője meg kiabálva a tisztelet hiányát kérte számon, de ezt olyan hangnemben, ami nem való a WTA szintjéhez. Mindenesetre, ahogy mondtam: én a bíró döntéséhez tartom magam, ha azt mondja, hogy kint volt, akkor elfogadom, de ez fordítva is igaz, hogy ha nekem van egy ilyen labdám, akkor nem állok le veszekedni” – mondta a torna hivatalos Facebook-oldalán vele készített interjúban Tóth.

VIDEÓ AZ ESETRŐL


S ha a nyomtörlés nem lett volna elég, a kézfogás után Tóth égnek emelt kezekkel ünnepelte élete első, WTA-főtáblán elért továbbjutását, ami egy feladással kiharcolt siker esetében szintén nem a legsportszerűbb megnyilvánulás, ráadásul a közönség is kifütyülte a kínait és hangosan ünnepelte a magyart.

Érthető hát, hogy Tóth mozdulata – a törlés és az ünneplés is – komoly visszhangot váltott ki, nemcsak a szurkolók, de jegyzett játékosok között és a nemzetközi sajtóban is. A Reuters hírügynökség például arról ír, hogy az ausztrál Ajla Tomljanovic szerint a magyar lány egyszerűen „gusztustalanul viselkedett, Suaj sokunknál jobb ember, amiért a történtek után kezet fogott a bíróval és azzal a magyar lánnyal”.

Az eset után a kínai játékos is megszólalt a közösségi médiában, Instagram-oldalán posztolta ő is a jelenetet.

„Minden gyakorlás hiábavaló volt, hiszen próbálod minél közelebb ütni a labdát a vonalhoz, de még úgy is outnak ítélik, hogy érintette a vonalat... Mindenkit szeretek, aki támogat és mellettem áll”.

A poszthoz többek között Babos Tímea korábbi párospartnere, Kristina Mladenovic is hozzászólt, „elfogadhatatlan bírói hibának” minősítette az esetet és Tóth Amarissa viselkedésére is ezt a jelzőt használta.

Bármi is lesz a történtek folytatása, ha lesz, az biztos, hogy Tóth Amarissa sem feltétlenül szeretett volna ilyen és ekkora visszhangot kiváltó első WTA-főtáblás sikert elérni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik