Tenisz: Alcaraz londoni tornagyőzelmével megint világelső lesz hétfőtől

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.06.25. 16:39
null
Carlos Alcaraz nyerte a londoni ATP-tornát (Fotó: Getty Images)
Nem borult a papírforma a londoni füves pályás tenisztorna férfi egyesének döntőjében, mivel Carlos Alcaraz bő másfél órás mérkőzésen legyőzte a hetedik kiemelt ausztrál Alex de Minaurt. A hallei tornán viszont nem az esélyes nyert, hiszen a harmadikként rangsorolt Andrej Rubljov három szettben alulmaradt a kazah Alekszandr Bublikkal szemben.

 

A hetedik kiemelt ausztrál Alex de Minaur Andy Murray, Diego Schwartzman, Adrian Mannarino és Holger Rune legyőzésével jutott döntőbe, míg a spanyol Carlos Alcaraz Arthur Rinderknech, Jirí Lehecka, Grigor Dimitrov és Sebastian Korda kiejtésével menetelt a fináléig, ráadásul úgy, hogy csak Rinderknech ellen veszített játszmát.

A döntő aztán igazolta a papírformát, Alcaraz az első játszmában három ászt ütött, 4:4 után pedig brékelt és saját szerváját megnyerve szettelőnybe került. De Minaur a második játszmában már nem tudta hozni azt a koncentráltságot, mint amit az elsőben, három kettős hibája mellett hiába ütött több győztest, többet is rontott, a spanyol pedig 2:2 után elvette ellenfele adogatását, s onnantól már simán nyert végül 6:4, 6:4-re.

 


 

Alcaraz tornagyőzelmével eldőlt, hogy a világranglistán visszaveszi az első helyet a 23-szoros Grand Slam-győztes szerb Novak Djokovicstól.

 

 

Halléban a harmadik helyen kiemelt Andrej Rubljov gyermekkori barátjával, a kazah Alekszandr Bublikkal csapott össze a döntőben. Bublik jól kezdett, három kettős hibája mellett hat ászt ütött, adogatóként és fogadóként is jelentősen több labdamenetet nyert, mint orosz ellenfele, és rögtön az első lehetőségénél brékelt, s 6:3-mal került szettelőnybe.

A másodikban már Rubljov volt koncentráltabb, de hiába egyenlített 6:3-as játszmagyőzelemmel, lendületét nem tudta átmenteni a harmadik felvonásra. Bublik saját szervái megnyerése mellett gyorsan elvette az orosz adogatását és bár megint sokat hibázott a szerváknál – hét kettős hiba –, kilenc ászt ütött és a játék szinte minden elemében felülmúlta Rubljovot. Bublik bő másfél óra alatt nyerte meg a döntőt 6:3, 3:6, 6:3-ra

 

A nők birminghami viadalának fináléját az első kiemelt cseh Barbora Krejcíková és a másodikként rangsorolt lett Jelena Ostapenko vívta.

Az első játszmában a cseh annak ellenére is meg tudta nehezíteni a lett rivális dolgát, hogy adogatóként és fogadóként is kevesebb pontot szerzett, de Ostapenko nem tudott brékelni. A rövidítésben viszont már Krejcíková rontott eggyel többet, ami döntőnek bizonyult (7:6, 10–8).

A cseh játéka a második játszmában sem javult, Ostapenko pedig ellenfele két adogatójátékát megnyerve lépett el 5:1-re, ami után Krejcíková még szorossá tette a meccset, ám nem tudott egyenlíteni, így Jelena Ostapenko birminghami tornagyőzelemmel hangolódott Wimbledonra.



Berlinben pedig a világranglista kilencedik helyén álló Petra Kvitová a 23. helyezett horvát Donna Vekiccsel döntőzött. Bár a találkozó eleje szorosan alakult, a cseh a játék minden elemében felülmúlta riválisát és két brékkel 6:2-re ellépett.

A második szettben Vekic játéka is feljavult, de hiába vette el Kvitová második adogatását, ellenfele 5:5-nél megtette ugyanezt. A rövidítést – vagy az idegek harcát – pedig Kvitová bírta jobban és úgy nyert, hogy Vekicnek 6–5-nél játszmalabdája volt, ám ezt nem tudta kihasználni, a cseh pedig egymás után három pontot szerezve fordított és megnyerte a berlini viadalt.

ATP-500-AS TORNA, HALLE (füves pálya, 2 millió 195 ezer euró)
DÖNTŐ

Bublik (kazah)–Rubljov (orosz, 3.) 6:3, 3:6, 6:3

ATP-500-AS TORNA, LONDON (füves pálya, 2 millió 195 ezer euró)
DÖNTŐ

Alcaraz (spanyol, 1.)–De Minaur (ausztrál, 7.) 6:4, 6:4

WTA-250-ES TORNA, BIRMINGHAM (füves pálya, 259 ezer dollár)
DÖNTŐ

Ostapenko (lett, 2.)–Krejcíková (cseh, 1.) 7:6 (10–8), 6:4

WTA-500-AS TORNA, BERLIN (füves pálya, 780 ezer dollár)
DÖNTŐ

Kvitová (cseh, 7.)–Vekic (horvát) 6:2, 7:6 (8–6)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik