Tenisz: úgy tűnik, Lázár János marad a magyar szövetség élén

M. I. P.M. I. P.
Vágólapra másolva!
2022.05.31. 15:00
null
Úgy tűnik, Lázár János marad a Magyar Teniszszövetség élén (Fotó: Tumbász Hédi)
Elfogadta a közgyűlés a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) 2021. évre vonatkozó beszámolóit és idei tervezeteit. Előzetesen felröppent a hír, hogy Lázár János miniszteri teendői mellett már nem kívánja betölteni a szervezet elnöki pozícióját – ezzel kapcsolatos hivatalos megerősítés vagy cáfolat nem érkezett, ám úgy tűnik, továbbra is vállalja a feladatot.

 

Lázár János arról beszélt a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) éves rendes közgyűlésének hivatalos megkezdése előtt: elhúzódó peres ügyek miatt egy év helyett kettő után végre le tudják zárni a szervezet pénzügyi konszolidációját. 2020 áprilisában előzetes becslések szerint 3.5 milliárd forint hiánnyal számolt az elnökség, a tényleges végösszeg 4.9 milliárdra rúg. A többletösszeget az EMMI-nek el nem számolható tartozás és 110 milliós ÁFA-visszaigénylés helyett az adóhatóságnak kifizetendő összeg okozza.

„Független pénzügyi biztos vizsgálta az adatokat, nyolc ügyvédi iroda bevonásával végül a szövetség minden partnerének rendezte tartozását – mondta a szövetség elnöke. – Vannak még ugyan folyamatban lévő ügyek, de már lehet az építkezésre is gondolni” – tette hozzá.

Egyértelmű sikerként könyvelte el, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság úgy döntött, az MTSZ-nek és a Nemzeti Sportügynökségnek (NSÜ) nem kell kifizetnie a teljes, 52 millió dolláros összeget, amelyet a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) a Billie Jean King-kupa elmaradása miatt követel. 12 millió dolláros adóssága viszont így is maradt emiatt a szövetségnek, illetve 8 milliót már korábban kifizetett az eseménnyel összefüggésben az ITF-nek, az együtt 20 milliós összeg pedig jelenlegi árfolyamon csaknem 7.35 milliárd forintnak felel meg.

Fotó: Tumbász Hédi
Fotó: Tumbász Hédi

 

A pénzügyi konszolidáció mellett szó esett a hamis PCR-tesztek körüli botrányról is – február elején derült ki, hogy több válogatott teniszező hamis PCR-tesztekkel utazhatott versenyekre, amelyeket a nyilvánosságra került levelezések alapján a Magyar Teniszszövetség bocsátott a sportolók rendelkezésére, olyanok is kaptak hamis papírt, akiknek egyébként nem is volt rá szükségük, mivel megkapták a koronavírus elleni védőoltásokat. A Felügyelőbizottság elnökének vizsgálattal kapcsolatos beszámolója után a küldöttek soraiból érkező kérdésekre, felvetésekre válaszolva Lázár János azt hangsúlyozta: a hamis tesztek felhasználása számít bűncselekménynek. A nemrég még a Roland Garros főtábláján játszó Balázs Attila nővérének, Balázs Ildikónak jelezte: ha problémásnak tartja az ügyet, jelentse fel öccsét a rendőrségen. A közgyűlésen elhangzottak alapján a sérülésből nemrég visszatérő teniszező mindhárom vakcinát felvette, így esetében nem volt indokolt a hamis papír felhasználása.

Fotó: Tumbász Hédi
Fotó: Tumbász Hédi

 

Arról, hogy Lázár János miniszteri kinevezése után is vállalja-e a Magyar Teniszszövetség elnöki pozíciójának betöltését, hivatalos bejelentés nem volt, és az esemény után sem nyilatkozott, de az esemény hangulata és levezénylése alapján valószínűnek tűnik, hogy nem lesz személyi változás a szervezet élén. A 2021. évi beszámolókat és a 2022-es tervezeteket a közgyűlés elfogadta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik