Tenisz: Henin és Szafin a Hírességek Csarnokában

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.03.08. 18:14
Justine Henin és Marat Szafin is bekerül idén a Tenisz Hírességek Csarnokába.

„Minden álmom, amely valóra vált, minden győzelem, a Grand Slam-sikerek, a pillanatok, amiket megéltem teniszkarrierem alatt, rendkívül fontos részei az életemnek. A Hírességek Csarnokába bekerülni rendkívül különleges dolog, hatalmas megtiszteltetés” – nyilatkozta a 33 éves belga Henin, aki pályafutása alatt 43 tornagyőzelmet aratott egyesben, és kiemelkedett a női mezőnyből egyedülállóan erőteljes, egykezes fonákjával.

Henin volt világelső is, hét Grand Slam-tornán diadalmaskodott, négyszer nyerte meg a Roland Garrost (2003, 2005, 2006, 2007), kétszer a US Opent (2003, 2007) és egyszer az Australian Opent (2004). Hazája válogatottjának színeiben 2001-ben Fed-kupa-győztes lett, és most első belgaként kerül be a sportági Hírességek Csarnokába.

A 36 éves Szafin 15 tornagyőzelmet aratott egyesben. Ő az egyetlen orosz férfi játékos, aki meg tudta nyerni a US Opent (2000), emellett 2005-ben az Australian Openen sem talált legyőzőre. Utóbbi viadal elődöntőjében ötszettes, négy és fél órás csatában nyert az akkoriban szinte egyeduralkodó Roger Federer ellen, majd a fináléban a hazai közönség kedvencét, Lleyton Hewittot verte meg.

„Minden sportoló álma, hogy bekerüljön a Hírességek Csarnokába. Megtiszteltetés Oroszországot képviselni minden idők legnagyobb teniszezői között” – nyilatkozta Szafin, aki kilenc héten át vezette a férfi világranglistát.

A közelmúlt sztárjai mellett a régi nagyok közül a férfiaknál a negyvenes évek francia kiválósága, Yvon Petra, míg nőknél a harmincas évekből a brit Margaret Scriven nyer felvételt a legendák közé.

Az egyesült államokbeli Newportban található, 1955-ben létrehozott nemzetközi Tenisz Hírességek Csarnokának 21 országból 243 tagja van. Az új tagokat július 16-án iktatják be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik