Aus. Open: bombameglepetés - Ivanovics legyőzte S. Williamset

Vágólapra másolva!
2014.01.19. 07:20
null
Serena Williams nem érti – 2012 után idén is a negyedik fordulóban búcsúzott Melbourne-től (Fotók: Action Images)
Az Australian Open női egyesének nyolcaddöntőjében az első helyen kiemelt, ötszörös győztes Serena Williams 4:6, 6:3, 6:3-ra kikapott a 14.-ként rangsorolt szerb Ana Ivanovicstól, így meglepetésre véget értek számára a további küzdelmek. Az amerikai hölgy magához képest szokatlanul sok, 31 ki nem kényszerített hibát ejtett, amelyeket nem tudott kompenzálni a tizenhárom ász.

 

NŐI EGYES

A négy perc híján két órán tartó küzdelem során Williams számára az első szett sem kezdődött jól, de azt még megnyerte. Kettő kettőnél elveszítette az adogatójátékát, de nyomban visszabrékelt, majd 5:4-nél fogadóként kihasználta a második szettlabdáját (6:4).

BABOS TÍMEA KIESETT PÁROSBAN

Babos Tímea és párospartnere, a horvát Petra Martic 6:2, 7:5-ös vereséget szenvedett a Jarmila Gajdosova, Alja Tomljanovic ausztrál, horvát kettőstől az Australian Open női párosának nyolcaddöntőjében, így búcsúzott a további küzdelmektől.

Babosék az első szettben korán brékhátrányba kerültek (3:1), s bár egy alkalommal volt lehetőségük visszavenni az elveszített adogatójátékukat, nem éltek vele, ezzel Gajdosováék 6:2-re megnyerték a játszmát, köszönhetően annak, hogy 4:2-nél ismét játékot nyertek fogadóként.

A második játszmában 5:5-ig egyetlen duó sem jutott el bréklabdáig, ekkor azonban az ausztrál, horvát páros kihasználta az első adódó alkalmat a brékre, amelyet követően ki is szerválta a meccset – ez pedig Babosék búcsúját jelentette.

„Jól felvettem a versenyt a nagy szervák és ütések ellen, de sajnos Petra ma nem játszott valami jól. Végül is reálisnak mondhatom, hogy esélyünk sem volt. Viszont boldog vagyok, hogy nem veszítettem el egyszer sem a szervámat, és jól ritörnöztem. Összességében elégedett vagyok a mai játékommal" – nyilatkozta honlapján a 20 éves soproni játékos, aki elmesélte, hogy Goran Ivanisevics is végignézte a meccset. A horvátokwimbledoni bajnoka dicsérte a magyar teniszező adogatását, és elmondta, hogyan lehetne még hatékonyabb.

A második játszmában ugyanakkor már megbosszulta magát, hogy Williams rengeteg bréklabdát engedett Ivanovicsnak, aki először 2:2-nél, majd 5:3-nál vette el ellenfele adogatását, így a 43 perces szett során kiegyenlített – a szerb versenyző pályafutása során először nyert játszmát a világelső ellen, és ekkor még nem is sejthette, hogy hozzávetőlegesen fél órával később már győzelmet ünnepelhet.

A harmadik szettben ugyanis Ivanovics csodásan kezdett, 3:0-ra elhúzott, utána pedig – mindössze egy kettős hibát vétve – meglehetősen magabiztosan hozta az adogatójátékait, amely a sikeréhez vezetett.

Sokat mondó statisztikai adat, hogy Williamsnek három, míg Ivanovicsnak tizennégy bréklabdája volt a meccsen, valamint, hogy a torna legnagyobb favoritja, az első helyen kiemelt Serena 31 ki nem kényszerített hibát vétett. A szerb hölgy ellenfele a negyeddöntőben a hazai közönség előtt versenyző, Casey Dellacquát búcsúztató Eugénie Bouchard-t lesz.

„Legutóbb a nyolcvanas években ütöttem el ilyen sok labdát. – kommentálta teljesítményét az 1981-ben született Williams, akiről francia edzője, egyben élettársa, Patrick Mouratoglou egyből elhíresztelte, hogy napok óta fájlalja a hátát, maga a játékos azonban nem akarta erre fogni a vereséget. – Óriási elismerésem Anának. Hihetetlenül jól játszott. Még sokáig juthat ezen a versenyen.”

A negyedik helyen kiemelt Li Nának egy órára volt szüksége ahhoz, hogy kiejtse a mindössze négy nyerőt ütő Jekatyerina Makarovát, a kilencedikként rangsorolt német Angelique Kerbert pedig az olasz Flavia Pennetta búcsúztatta.

FÉRFI EGYES

Novak Djokovics és David Ferrer is bejutott a férfi egyes negyeddöntőjébe, miután előbbi könnyedén, míg utóbbi valamivel nehezebben verte meg soros ellenfelét. A négyszeres győztes, címvédő szerb alig másfél órát töltött a pályán az olasz Fabio Fognini ellen, míg a harmadik helyen kiemelt spanyol szetthátrányból fordított a német Florian Mayerrel szemben.

Ana Ivanovics, a nap hőse
Ana Ivanovics, a nap hőse

A kiváló játékkal előrukkoló Djokovics minden tekintetben ellenfele fölé nőtt: a meccs során hatszor vette el az olasz adogatójátékát, aki a 11 szervagémjéből csak kétszer úszta meg, hogy a szerb bréklabdához jusson.

A nagyon sima, 93 percig tartó mérkőzéshez az is hozzájárult, hogy Fognini több mint kétszer annyi ki nem kényszerített hibát (44, ill. 21) ütött, mint Djokovics, továbbá egyetlen bréklabdája sem volt...

A legutóbbi három Australian Opent megnyerő szerb klasszis pályafutása során hetedszer győzte le olasz riválisát, aki a legutóbbi nyolc, egymás elleni játszmájuk során egyszer sem tudott háromnál több játékot nyerni.

A második helyen kiemelt Djokovics a negyeddöntőben Stanislas Wawrinkával találkozik, aki 6:3, 7:6, 7:6-ra győzte le a spanyol Tommy Robredót.

A svájci főképp rengeteg nyerő ütésének köszönheti a továbbjutását, hiszen a három játszma alatt 57-szer állította megoldhatatlan feladat elé Robredót, akit egyébként 2007 óta először tudott legyőzni.

A nyolcadikként rangsorolt Wawrinka a legutóbbi 14 meccsét elveszítette Djokovics ellen.

A spanyol David Ferrernek már valamivel nehezebb dolga volt a harmadik fordulóban, neki a német Florian Mayeren át vezetett az útja a legjobb nyolc közé. A harmadik helyen kiemelt teniszező az első szettet rövidítésben még elbukta, sőt a másodikat is csak kettős brékhátrányból felállva nyerte meg, a harmadik és a negyedik játszmában azonban már nem ismert kegyelmet, így kevesebb mint három óra játék alatt bejutott a negyeddöntőbe, ahol a Kevin Andersont simán legyőző Tomás Berdych lesz az ellenfele.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (33 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Ivanovics (szerb, 14.)–S. Williams (amerikai, 1.) 4:6, 6:3, 6:3
Li Na (kínai, 4.)–Makarova (orosz, 22.) 6:2, 6:0
Pennetta (olasz, 28.)–Kerber (német, 9.) 6:1, 4:6, 7:5
Bouchard (kanadai, 30.)–Dellacqua (ausztrál) 6:7, 6:2, 6:0
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (FELSŐ ÁG)
Ivanovics (szerb, 14.)–Bouchard (kanadai, 30.)
Li Na (kínai, 4.)–Pennetta (olasz, 28.)

FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Ferrer (spanyol, 3.)–F. Mayer (német) 6:7, 7:5, 6:2, 6:1
Djokovics (szerb, 2.)–Fognini (olasz, 15.) 6:3, 6:0, 6:2
Berdych (cseh, 7.)–K. Anderson (dél-afrikai, 19.) 6:2, 6:2, 6:3
Wawrinka (svájci, 8.)–Robredo (spanyol, 17.) 6:3, 7:6, 7:6
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (ALSÓ ÁG)
Berdych (cseh, 7.)–Ferrer (spanyol, 3.)
Wawrinka (svájci, 8.)–Djokovics (szerb, 2.)

NŐI PÁROS, NYOLCADDÖNTŐ
Gajdosova, Tomljanovic (ausztrál, horvát)–Babos Tímea, Martic (magyar, horvát) 6:2, 7:5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik