Roger Federer nyolcadszor is győzni tudott James Blake ellen

Vágólapra másolva!
2008.01.23. 12:00
A Melbourne-ben zajló Australian Open férfi egyesének utolsó negyeddöntőben a világelső svájci Roger Federer három játszmában nyert a tizenkettedik helyen rangsorolt amerikai James Blake ellen. A címvédő, aki így továbbra is, nyolcadik összecsapásukat követően is veretlen maradt amerikai riválisával szemben, igencsak megküzdött a mérkőzést eldöntő három nyertes játszmájáért.
Roger Federer egy lépéssel közelebb került a címvédéshez
Getty Images
Roger Federer egy lépéssel közelebb került a címvédéshez
Roger Federer egy lépéssel közelebb került a címvédéshez
Getty Images
Roger Federer egy lépéssel közelebb került a címvédéshez

Ha a Novak Djokovics ellen készülő David Ferrernek nem sok jót ígért a statisztika, akkor mit szólt vajon Blake, amikor visszaemlékezett a Federer elleni találkozóira?

A két kiválóság külön párharca 2003-ban kezdődött el, nyitásként a svájci három szettben nyert. Eddig összesen hét alkalommal találkoztak, mindannyiszor Federer jött le győztesen a pályáról - 2006-ban négyszer -, miközben amerikai ellenfelének egyetlen egy, rövidítésben megnyet játszmát engedélyezett. A svájci tizennyolc szettet nyert, az utóbbi két találkozót eldöntő ötöt rendkívül simán.

Ennek megfelelően indult az Australian Open nyolcadik, utolsó egyes negyeddöntője. Federer kezdésnek simán hozta a szerváját, majd rögtön bebrékelte ellenfelét.

Blake 2:0-s hátrányban azonban kiegyenlítette a brékhátrányt, Federer adogatásánál egymás után nyert négy labdamenetet. Majd kiegyenlítette az állást is, már ami a nyert gémeket illeti.

Szokásának megfelelően kimért, precíz játékával kezdett a világelső. Blake viszont visszafogott volt, majd 0:2 után a gyakorlatban is tett azért, hogy ne mossák fel vele a pályát.

Blake próbált támadólag fellépni, minden alkalommal nyerőt ütni, de legalábbis azonnal hibára kényszeríteni ellenfelét. Federer azonban rutinosabb és jobb teniszező annál, hogy ilyesmivel kizökkentsék a játékából.

Blake egyenlítése után Federer semmire nyerte a saját adogatójátékot, megtörve ezzel az amerikai lendületét, majd a folytatásban 6:5-ig hasonló marad a leosztás: mindenki hozta a saját szervajátékát.

Akkor azonban Blake kiélezett pillanatokat élhetett át saját szervajátékában, különösen azt követően, hogy a svájci nyerte az első két pontot. Az amerikai ugyan ezt még kiegyenlítette, de 30:40 után kapkodott, széleset ütött egy nem túl nehéz labdával és oda lett a szett.

A második játszma az első szett tökéletes mása volt. Federer két gém megnyerésével nyitott - amelyből a második volt a brék -, de Blake egyenlített. Viszont 6:5 után ezúttal nem adta oda saját adogatójátékát ellenfelének, jöhetett a rövidítés.

Ott 2:2 után Federer elhúzott 6:2-re és bár a svájci elvesztette szerváját a szettért, majd Blake nyerte két sajátját, a negyedik játszmalabdáját már nem hibázta el. Szervájából nyerőt ütött Federer, aki így 2-0-ra meglépett.

James Blake talán maga sem hiszi: úgy maradt nyeretlen világelső svájci riválisával szemben, hogy gyakorlatilag esélye sem volt a mérkőzés megnyerésére
Getty Images
James Blake talán maga sem hiszi: úgy maradt nyeretlen világelső svájci riválisával szemben, hogy gyakorlatilag esélye sem volt a mérkőzés megnyerésére

A harmadik játszmában Federer ismét 2:0-ra meglépett, de Blake ezúttal nem tudott egyenlíteni, csak szépíteni. A svájci 3:1-s vezetése után ismét hozott egy bréket, majd miután szervajátékát is nyerte, 5:1-gyel már eldőlni látszott a találkozó.

Ekkor azonban kísértett a Djokovics-Ferrer mérkőzés, amelyen a már biztos győztes kiengedett, a biztos vesztes pedig összekapta magát. Az amerikai három gémet nyert, közte egy bréket, de ez csak arra volt elég, hogy kozmetikázza a végeredményt.

Federer 5:4-nél másodszor adogathatott a mérkőzésért, 15:15 után három szervából hozta is a találkozót.

A világelső Federer statisztikája Djokovics ellen is impozáns, igaz, nem hibátlan. A svájci 2006-ban kétszer, 2007-ben háromszor verte el a szerbet, aki a torontói Mesterek Tornáján szépített, 7:6, 2:6, 7:6-ra. Viszont utóbbi ütközeteik közül egy sem volt sima, így izgalmas elődöntő is kerekedhet kettejük újbóli találkozásából.

MELBOURNE 2008, AUSTRALIAN OPEN

FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ:
Federer (svájci, 1.) - Blake (amerikai, 12.) 7:5, 7:6, 6:4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik