Az alsó ágon Ana Ivanovics - Daniela Hantuchova párviadal a döntőért

Vágólapra másolva!
2008.01.23. 07:31
A Melbourne-ben zajló Australian Open női egyesének negyeddöntőjében a negyedik helyen kiemelt szerb Ana Ivanovics két játszmában búcsúztatta a nyolcadik helyen rangsorolt amerikai Venus Williamset. A szerb gyönyörűség ellenfele a döntőben egy szlovák szépség lesz, méghozzá a kilencedik kiemelt Daniela Hantuchova, aki a 29. kiemelt lengyel Agnieszka Radwanskát igen egyoldalú mérkőzésen ütötte el a továbbjutástól.
Ana Ivanovics furcsa mérkőzésen győzött Venus Williams ellen, a csatában rengeteg hibáztak a felek
Getty Images
Ana Ivanovics furcsa mérkőzésen győzött Venus Williams ellen, a csatában rengeteg hibáztak a felek
Ana Ivanovics furcsa mérkőzésen győzött Venus Williams ellen, a csatában rengeteg hibáztak a felek
Getty Images
Ana Ivanovics furcsa mérkőzésen győzött Venus Williams ellen, a csatában rengeteg hibáztak a felek

Ivanovicsnak volt a Venus Williams elleni párharc előtt több izgulnivalója, mint amerikai ellenfelének, hiszen korábban már négy alkalommal találkoztak egymással és még játszmát sem sikerült nyernie ellene. Sőt, a 2004-s, zürichi, első összecsapásuk óta, amely két rövidítéses szettben dőlt el, gyakorlatilag Venus Williams sima győzelmeket aratott. Tavaly Wimbledonban az elődöntőben, majd a US Openen a nyolcaddöntőben. Ilyen előzmények után csak a világranglistán elfoglalt helyezés szólt igazából a szerb mellett.

Ivanovics adogatójátékával indult a mérkőzés, amelyet a szerb meg is nyert. Miként elvette ellenfele adogatását is. Mindjárt egy brék az elején, ígéretes kezdés.

Ennél ígéretesebb már csak a folytatás volt, hiszen az egymás hibáiból élő játékosok egymás után hatszor (!) nyerték el a rivális adogatójátékét. Ivanovics 4:3-s vezetésénél nyerte először saját szerváját az amerikai. Beszédes számadat: a negyedik adogatójátékában Venus Williams még csak az ötödik pontját tudta megnyerni. Hol volt előtte?

Egykedvűen, statikusan játszott, különösebb motiváció hiányában. Amit lehetett, erőből vagy rutinból megoldott, de nem volt benne meg az a tűz, mint ellenfelében. Venus Williams kétes labdákra nemhogy el sem indult, meg sem mozdult.

Ennek ellenére 4:4 után 5:5, majd 6:6-tal folytatódott a találkozó, végül utóbbiban Venus Williams nullra hozta saját szerváját, jöhetett a rövidítés.

Ivanovics nagyon bekezdett a rövidítésben, 6:2 után négy játszmalabdája volt, amelyből a másodikat ki is használta. Jellemző, a saját adogatásából nagyszerűen előkészített röptét Venus Williams fonákkal vágta a hálóba.

A második játszmában Venus Williams 3:0-lal indított, brékelőnybe került. Ivanovics azonban saját szervájából szépített, majd nagy csatában visszavette a brékelőnyt. Ráérzett a játékra a szerb kiválóság, miközben ellenfele nem tudta kihasználni a szett elején szerzett helyzeti előnyét.

A lendületbe jött Ivanovics egyenlített. Még idejében hozta kiegyenlített küzdelemben saját adogatását Venus Williams - a szerbnek ismét bréklabdája volt -, ha azt is bukta volna, alighanem eldőlt volna a találkozó.

Azonban gyorsan kiderült, ez az utolsó szalmaszál sem segített az rajta, mert Ivanovics ismét három gémet nyert zsinórban és jutott az elődöntőbe.

Daniela Hantuchova csak megizzadt lengyel ellenfele ellen, de győzelméhez kétség sem fért
Getty Images
Daniela Hantuchova csak megizzadt lengyel ellenfele ellen, de győzelméhez kétség sem fért

A 106 percig tartó mérkőzéssel szemben Hantucova mindössze 87 percet töltött a pályán lengyel ellenfele ellen. Bár a négy gémet nyerő Radwanskát dicséri, hogy azért olyan olcsón nem adta a bőrét, szoros labdamenetekre kényszeríttette nálánál esélyesebb riválisát, de a nyerő ütés a szlováké volt.

Hantuchovának 27 nyerő ütésé volt, Radwanskának 17, de a szlovák első és második szervájából is jóval veszélyesebb és eredményesebb volt ellenfelénél. Ez döntött.

Ivanovics és Hantucova eddig háromszor találkozott egymással, mindannyiszor 2007-ben mérkőzhettek meg. Az elsőt füvön a szlovák simán nyerte S’Hertogensbochban (6:3, 6:1), de aztán a szerb mérkőzései jöttek. Előbb Luxemburgban kemény pályán győzött 3:6, 6:4, 6:4-re, majd a WTA-világbajnokságon Madridban 6:2, 7:6-ra.

MELBOURNE 2008, AUSTRALIAN OPEN:

NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ:
Ivanovics (szerb, 4.) - V. Williams (amerikai, 8.) 7:6, 6:4
Hantuchova (szlovák, 9.) - Radwanska (lengyel, 29.) 6:2, 6:2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik