Szávay: fejben kell elviselni a nagy nyomást, a játékkal nincs baj

Vágólapra másolva!
2008.01.15. 11:08
A Melbourne-be nagy reményekkel érkező, de már az első fordulóban búcsúzó Szávay Ágnest nem törte a Jekatyerina Makarovától elszenvedett vereség, úgy érzi, játékával nem volt baj, fejben kell elviselnie a nyomást. A magyar tinédzser három szettes találkozón szenvedett vereséget a világranglista 105. helyén álló 19 éves orosz teniszezőtől az Australian Open főtábláján, de nem csügged, már az előtte álló feladatokra összpontosít.
Párosban még javíthat a magyar tinédzser
Párosban még javíthat a magyar tinédzser
Párosban még javíthat a magyar tinédzser
Párosban még javíthat a magyar tinédzser

Kedden Szávay 0:3-ről 6:3-ra fordított az első szettben, de utána döntő részben már Makarova elképzelései érvénysültek.

„A játékommal nem volt gond, bár nagyon hullámzó teljesítményt nyújtottam – kezdte értékelését Szávay, majd így folytatta: - Az elején 3:0-lal indított a lány (Makarova), pedig én jól játszottam, nem rajtam múlt. Nem hibázott és mindent beütött. Utána nagy fordulatot vett a mérkőzés, 6:3-ra megnyertem az első játszmát.”

A biztató kezdés után a magyar teniszező teljesítménye visszaesett, míg a tavalyi US Openen a harmadik fordulóig jutó ellenfélnek szinte minden „bejött”.

„Elkezdtem elbukni a fontos labdameneteket, biztos, hogy befolyásol a nagy elvárás. Most már úgy vagyok itt, mint egy kiemelt. Talán ezt nem könnyű megszokni. Szoros szituációkból egyfolytában rosszul jöttem ki. Tavaly csak játszottam a játékomat, amikor az ötvenedik voltam, egyáltalán nem éreztem a nyomást.” – mondta Szávay Ágnes.

A magyar tenisz egyetlen, világszinten is komolyan jegyzett képviselője ezután részletesen is kitért „problémájára”.

„Játékommal semmi probléma nincs, mert edzéseken kiemelt játékosokat verek meg és jól ütöm a labdát. Fejben kell ezzel a nyomással megbirkózni. Még keményebben kell dolgozni, de megyünk tovább, csináljuk tovább a versenyeket.” – szögezte le a Magyarországon az év legjobb női sportolójának választott klasszis.

Az orosz női tenisz képviselői évek óta kiemelkedő eredményekkel kényeztetik szurkolóikat, de Makarova eddig nem tartozott az éljátékosok közé. Igaz, kora miatt még nem számít a WTA-tornák állandó résztvevői közé, de ez talán képességeiről is érzékletes képet ad.

Még a tavalyi szezon hajrájában sem szerepelt 100 dollárnál magasabb pénzdíjazású eseményen, idén pedig nem jutott a selejtezőből a főtáblára a sydneyi eseményen.

Szávay Ágnes számára még nem ért véget az esztendő első Grand Slam-tornája: női párosban a férfi szíveket megdobogtató orosz Marija Kirilenko oldalán kedden lép pályára az amerikai Lindsay Davenport és a szlovák Daniela Hantucha oldalán és életében először vegyespárosban is rajthoz áll.

A magyar tinédzsert korábban edzője „tiltotta” el ettől a számtól, pedig Szávay szívesen kipróbálta volna magát. Melbourne-ben a kiváló párosjátékosnak számító indiai Leander Paes lesz a partnere.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik