Roddick nem bánná, ha elveszítené a két egyest, csak a csapat nyerjen

Vágólapra másolva!
2007.11.29. 12:40
Péntektől vasárnapig Portland ad otthont a teniszvilág legrangosabb csapatversenyének számító Davis-kupa döntőjének, amelyet a hazai pályán szereplő amerikai válogatott vár esélyesként, noha a címvédő orosz együttes lesz az ellenfél. A szakértők és még a vendégek kapitánya is úgy véli, a rendkívül gyors borítás sorsdöntő lehet, de az érintettek hangsúlyozzák, óriási csata várható a tavalyi moszkvai elődöntő „visszavágóján”.
Tavaly Oroszország nyerte a Davis-kupát
Tavaly Oroszország nyerte a Davis-kupát
Tavaly Oroszország nyerte a Davis-kupát
Tavaly Oroszország nyerte a Davis-kupát

A legutóbbi sorozatban az oroszok salakon 3-2-re nyertek az Olimpiai-stadionban: Szafin és Turszunov is legyőzte Roddickot, míg Jusznyij a nyitó napon múlta felül Blake-et. Így hiába győzött párosban a Bob és Mike Bryan alkotta tengerentúli duó, a záró egyesnek már nem volt tétje. Blake a hazaiak 3-1-es vezetésénél nyert Szafin ellen.

„A csapatok többsége jobban kedveli a hazai pályát, a játékosok is jobb teljesítményt nyújtanak. Az is sokat számít, hogy a pályaválasztó dönt a játéktérről. Egyértelmű, örülünk annak, hogy most nem a moszkvai salakon kell teniszeznünk – mondta a portlandi döntő sajtótájékoztatóján a közelmúltban rendezett sanghaji Mesterek-kupáján elődöntős Roddick.

A tengerentúli világklasszis számára fájó emlék lehet a tavalyi moszkvai rangadó, hiszen nem tudta győzelemmel segíteni csapatát. Ráadásul 2-1-nél öt játszmás csatában kapott ki Dmitrij Turszunovtól, az utolsó szettet 17:15-re (!) bukta el.

„Az sem zavarna, ha ismét elveszíteném két mérkőzésemet, csak az a fontos, hogy a csapat nyerjen. Egyértelmű, ez a döntő lesz az év csúcspontja” – szögezte le Roddick, aki a kínai városban rendezett tornán 6:3, 4:6, 6:2-re győzött az oroszok első számú játékosa, Nyikolaj Davigyenko ellen.

Az Egyesült Államok csapatának portlandi összetétele csak váratlan sérülés esetén módosulhat, mert nyilvánvaló, hogy egyesben Roddick és Blake, míg párosban a Bryan-testvérpár jut szóhoz. A vendégeknél közel sem ilyen egyértelmű a helyzet, de az már biztosnak, hogy az idén formán kívül teniszező Marat Szafin legfeljebb szurkolóként tartózkodik majd a helyszínen.

Samil Tarpiscsev, a vendégek kiváló stratégiai elképzeléseiről is híres kapitánya mindenesetre állítja, a csapat legnagyobb sztárja nem „érdemelte ki” a csapattagságot.

„Ez a legerősebb csapatunk. Ezek a srácok most jobbak, mint Marat” – szögezte le Tarpiscsev.

Davigyenko helye biztosnak tűnik, a pénteki és vasárnapi másik egyest Andrejev, Juzsnyij vagy Turszunov játssza. Szombaton valószínűleg Juzsnyij és Turszunov nén farkasszemet Bob és Mike Bryannel.

Portlandben egyébként óriási várakozás előzi meg a finálét, a jegyeket kevesebb, mint félóra alatt felvásárolták. A Memorial Coliseumban minden nap 12 ezren szurkolhatnak. Az arénában egyébként hét évvel ezelőtt rendeztek utoljára teltházas sporteseményt…

Az amerikai és az orosz együttes eddig háromszor találkozott a Davis-kupában: a jelenlegi házigazda 2-1-re vezet.

A KÉT CSAPAT EDDIGI TALÁLKOZÓI:

  • 2006. szeptember 22-24., elődöntő (Moszkva): Oroszország-Egyesült Államok 3-2
  • 1998. április 4-6., 1. forduló (Atlanta): Egyesült Államok-Oroszország 3-2
  • 1995. december 1-3., döntő (Moszkva): Oroszország-Egyesült Államok 2-3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik