Szokás szerint kár is tippelni

CSURKA GERGELY, KAMLER JÁNOS, L. PAPP ISTVÁNCSURKA GERGELY, KAMLER JÁNOS, L. PAPP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2002.08.25. 20:03
Címkék
Lleyton Hewitt elôször vág neki címvédôként az esztendô utolsó Grand Slamjének
Lleyton Hewitt elôször vág neki címvédôként az esztendô utolsó Grand Slamjének
Lleyton Hewitt elôször vág neki címvédôként az esztendô utolsó Grand Slamjének
Lleyton Hewitt elôször vág neki címvédôként az esztendô utolsó Grand Slamjének
Lleyton Hewitt elôször vág neki címvédôként az esztendô utolsó Grand Slamjének
Lleyton Hewitt elôször vág neki címvédôként az esztendô utolsó Grand Slamjének
Aligha kell megvárni ahhoz néhány nagy férfisztár búcsúját, hogy elővehessük az amerikai szakírók egyik kedvelt fordulatát: "It’s anybody’s Open”, ami utánozhatatlan tömörséggel azt hivatott jelezni, hogy mostantól bárki megnyerheti a Flushing Meadows-i bajnokságot. Már az sem kizárt, hogy idén megdől egy hovatovább harminc esztendeje érvényes törvény: aki New Yorkban diadalmaskodik, az vagy már volt világelső, vagy záros határidőn belül az lesz. (Három évtized alatt ha két szabályt erősítő kivételt lelni.) Jóllehet az évadzáró Grand Slam-tornán szükségeltetik a legnagyobb kitartás, a legmagasabb ingerküszöb, hiszen a hőség, a szörnyű párásság, a szüntelen vibrálás, az egy-egy fuvallattal a pályára betörő kajaszag, a teniszszentélyek csendjéhez képest elviselhetetlen örökös zsongás (megbolondítva a közeli La Guardia betonjára tartó repülők zajával) mind olyan tényező, amely végsőkig próbára teszi a legkeményebb profi tűrőképességét is.
Hiába vagy sztár, New Yorkban ez senkinek sem újság. Itt mindenki annak képzeli magát, épp ezért hiába várod, hogy a nap minden órájában megkülönböztetett figyelemmel illessenek – örülj, ha néhány villanás jut rád a reflektorfényből. Igen, Melbourne-ben rajongtak érted, Párizsban szerettek, Wimbledonban tiszteltek, általában lélegzetvisszafojtva figyelték mozdulataidat. Flushing Meadows Corona Parkjában viszont egy vagy csupán a szórakoztatóipar kellékei közül. Ez Amerika, azon belül New York, ahol ugyan megveszik a jegyet, és voltaképpen érdeklődnek is irántad, ez azonban nem jelenti azt, hogy a negyedik szettben, a 6:5-öt követő szünetben ne állnának fel, és ne mennének ki egy hamburgerért, annak ellenére, hogy nemsokára egy végtelenül feszültnek ígérkező rövidítés következik. Végül is, a büfé fölött is van kivetítő, tudják nézni ott is, az éhség csillapítása pedig egy jóléthez szokott jenki számára alighanem a legfontosabb, egy koszos kis tie-breakkel legalábbis nem említhető egy lapon.
Egyszóval, ilyen környezetben, ilyen miliőben kell megmutatni: a kvalifikációs tornát is beleszámítva majd’ kétszáz indulóból egyvalaki akad majd, aki a két hét alatt hét, három nyert szettre menő főtáblás meccsen győzve odaállhat az amerikai szövetség elnöke elé átvenni a trófeát, továbbá a csekket, amelyet sosem látott 900 ezer dollárról állítottak ki (ez a legbusásabb honorárium, amely a négy GS-tornán begyűjthető).
Nohát épp ezért kezdhetjük vakargatni a tarkónkat, ha a férfiaknál az ilyenkor elvárt esélylatolgatásba kívánnánk bocsátkozni. Elég csak az idei három Slam győztesén végignézni, hogy úgymond elmenjen a kedvünk az egésztől. Thomas Johansson, Albert Costa, Lleyton Hewitt. Sikerüket megelőzően két héttel aligha akadt bárki, aki azt mondta volna: igen, ez az ő tornájuk lesz. Persze, Hewitt világelsőként úgymond bárhol, bármikor – no de épp Wimbledonban? Igen, ott: tíz évvel Andre Agassi után megint az alapvonalról nyerték el a legbecsesebb trófeát, amiből megállapítható, hogy igazándiból már nincs olyan törvényszerűség a XXI. század férfiteniszében, amelyik érvényesnek mondható. Minthogy az US Openen ez már a XX. század végén is így volt, kísérletet sem szabadna tenni arra, hogy megpróbáljunk támpontot adni a fene nagy kuszaságban. Erre az elmúlt két év is megtaníthatott, hiszen végignéztük, miként húz elő újabb és újabb nyulakat egy Pete Sampras nevű varázsló a cilinderéből, ámult a világ, harmincon túl mint menetel a döntőig (esztendeje három egymást követő meccsen múlta felül a megelőző három év győzteseit, Raftert, Agassit és Szafint), mígnem a fináléban rendre érkezett egy huszonéves süvölvény, és három szett után épphogy csak takarítókat nem hívtak a törmelékek felsöpréséhez. Mit mondhatnánk ennek tudatában? Hogy talán sikerül neki megint? Hogy Hewitt címvédése nem volna meglepetés? Hogy azért Agassinál sosem lehet tudni? Hogy most Roddickon a sor? Higgadt fejjel nem érdemes efféle jóslatokba bocsátkozni.
Mint ahogy a lányoknál nem érdemes a mustrát túlzottan elhúzni. A kérdés mindössze az: Venus vagy Serena? Ez gyaníthatóan jövő szombaton dől majd el, amikor a testvérharc soros felvonása következik a fináléban. Csupán egyvalamit nehéz megmondani: a pillanatnyi forma dönt majd, vagy pénteken este apjuk, Richard Williams.
Az elmúlt tíz év győztesei
ÉvFérfi egyesFérfi párosNői egyesNői párosVegyes páros
1992Stefan Edberg (svéd)Jim Grabb, Richey Reneberg (amerikai)Szeles Mónika (jugoszláv)Gigi Fernandez, Natasa Zvereva (amerikai, fehérorosz)Nicole Provis, Mark Woodforde (ausztrál)
1993Pete Sampras (amerikai)Ken Flach, Rick Leach (amerikai)Steffi Graf (német)Arantxa Sánchez-Vicario, Helena Suková (spanyol, cseh)Helena Suková, Todd Woodbridge (cseh, ausztrál)
1994Andre Agassi (amerikai)Jacco Eltingh, Paul Haarhuis (holland)A. Sánchez-Vicario (spanyol)Jana Novotná, Arantxa Sánchez-Vicario (cseh, spanyol)Elna Reinach, Patrick Galbraith (dél-afrikai, amerikai)
1995Pete SamprasTodd Woodbridge, Mark Woodforde (ausztrál)Steffi GrafGigi Fernandez, Natasa Zvereva Meredith McGrath, Matt Lucena (amerikai)
1996Pete SamprasTodd Woodbridge, Mark WoodfordeSteffi GrafGigi Fernandez, Natasa Zvereva Lisa Raymond, Patrick Galbraith (amerikai)
1997Patrick Rafter (ausztrál)Jevgenyij Kafelnyikov, Daniel Vácek (orosz, cseh)Martina Hingis (svájci)Lindsay Davenport, Jana Novotná (amerikai, cseh)Manon Bollegraf, Rick Leach (holland, amerikai)
1998Patrick RafterSandon Stolle, Cyril Suk (ausztrál, cseh)Lindsay Davenport (amerikai)Martina Hingis, Jana Novotná (svájci, cseh)Serena Williams, Maksz Mirnij (amerikai, fehérorosz)
1999Andre AgassiSébastien Lareau, Alex O’Brien (kanadai, amerikai)Serena Williams (amerikai)Serena Williams, Venus Williams (amerikai)Szugijama Ai, Mahesh Bhupathi (japán, indiai)
2000Marat Szafin (orosz)Lleyton Hewitt, Maksz Mirnij (ausztrál, fehérorosz)Venus Williams (amerikai)Julie Halard-Decugis, Szugijama Ai (francia, japán)Arantxa Sánchez-Vicario, Jared Palmer (spanyol, amerikai)
2001Lleyton Hewitt (ausztrál)Wayne Black, Kevin Ullyett (zimbabwei)Venus WilliamsLisa Raymond, Rennae Stubbs (amerikai, ausztrál)Rennae Stubbs, Todd Woodbridge (ausztrál)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik