MTI 2009.12.03 13:05 Frissítve: 2015.03.12 01:04

Vancouver 2010: hét magyar síelő utazik a téli olimpiára

Három alpesi síző, valamint három sífutó biztosan ott lesz, mellettük pedig valószínűleg egy sílövő is képviseli Magyarországot a jövő februári vancouveri téli olimpián – hangzott el a Magyar Síszövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Berecz Anna lesz az egyik vancouveri alpesi sízőnk (Fotó: Imago)
Berecz Anna lesz az egyik vancouveri alpesi sízőnk (Fotó: Imago)

Az alpesi szakágban Berecz Anna és Döme Zsófia révén két versenyző a legjobb 500 közé került a világranglistán, ami azt jelenti, hogy Vancouverben valamennyi alpesi versenyszámban lesz magyar induló. A férfiaknál egy kvóta áll rendelkezésre, amelyért öt sportoló küzd.

A sífutóknál Tagscherer Zoltán alanyi jogon szerzett kvalifikációs helyet, és eredményeinek köszönhetően lehetőség nyílt még egy férfi versenyző indítására, így Szabó Milán is rajthoz állhat. A nőknél Viczián Vera képviseli a magyar színeket.

A hetedik kvótáért két sílövő, Tagscherer Imre és Gombos Károly versenyez, ők mindketten első számú tartalékok.

 "Sajnos, az előzetesen jelzett összegnél lényegesen kevesebb pénz áll rendelkezésre a csapat utaztatásához, ezért ebben a kérdésben még jól át kell gondolnunk, hogy miként oldjuk meg a helyzetet – mondta Kaszó Klára, a síszövetség elnöke. – Természetesen a fogyatékos sportolóink szintén készülnek, esetükben jelenleg arra számítunk, hogy két-három fő képviseli majd az országot a jövő márciusi paralimpián."

Kaszó elmondta, hogy alpesi síben várják a legjobb eredményeket Vancouverben, a nőktől egy 20-on belüli és két 30-on belüli helyezést, a férfiaktól pedig a mezőny közepén, vagy annál előrébb lévő pozíciót, 50-en, de inkább 40-en belüli eredményt remélnek. A sífutóknál Tagscherer a mezőny első felében végezhet, a nemzet jogán induló férfi és női síelőnél pedig az a cél, hogy az utolsó harmad elején zárjon. A sílövők esetében a cél a mezőny első kétharmadában végezni.

Kapitány Ildikó főtitkár mindehhez hozzátette, hogy síugrásban egyelőre nem sikerült kiharcolni az olimpiai részvételt. A szövetség álláspontja szerint azonban a 2014-es szocsi téli játékokon már lesz magyar síugró a mezőnyben, mivel Kőszegen megfelelő szakmai munka folyik, és az utánpótlás korosztályokban több tehetséges versenyzőt is felfedezett már a szakvezetőség.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.08 15:26:37

Téli sportok nemzetisport.hu

A labdarúgó vb-n ennyi sem kell, elegendő, ha a játékos a győztes keret tagja.

2018.03.07 08:46:18

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Oláh Bence hamarosan orvosként diplomázik, aztán jöhet a következő olimpiai ciklus.

2018.02.28 16:58:39

Téli sportok ILKU MIKLÓS

Két olyan labdarúgó történetét mutatjuk be, akik téli sportokban is jeleskedtek.

2018.02.26 12:42:32

Téli sportok M. G.

Ester Ledecká a havon, Jorien ter Mors a jégen inspirálhatja a fiatalokat: talán mégsem minden a specializáció?

2018.02.26 23:38:27

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Csang Csinget, a rövid pályás gyorskorisok edzőjét az élet hatalmas kihívás elé állította.