MTI 2009.12.03 13:05 Frissítve: 2015.03.12 01:04

Vancouver 2010: hét magyar síelő utazik a téli olimpiára

Három alpesi síző, valamint három sífutó biztosan ott lesz, mellettük pedig valószínűleg egy sílövő is képviseli Magyarországot a jövő februári vancouveri téli olimpián – hangzott el a Magyar Síszövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Berecz Anna lesz az egyik vancouveri alpesi sízőnk (Fotó: Imago)
Berecz Anna lesz az egyik vancouveri alpesi sízőnk (Fotó: Imago)

Az alpesi szakágban Berecz Anna és Döme Zsófia révén két versenyző a legjobb 500 közé került a világranglistán, ami azt jelenti, hogy Vancouverben valamennyi alpesi versenyszámban lesz magyar induló. A férfiaknál egy kvóta áll rendelkezésre, amelyért öt sportoló küzd.

A sífutóknál Tagscherer Zoltán alanyi jogon szerzett kvalifikációs helyet, és eredményeinek köszönhetően lehetőség nyílt még egy férfi versenyző indítására, így Szabó Milán is rajthoz állhat. A nőknél Viczián Vera képviseli a magyar színeket.

A hetedik kvótáért két sílövő, Tagscherer Imre és Gombos Károly versenyez, ők mindketten első számú tartalékok.

 "Sajnos, az előzetesen jelzett összegnél lényegesen kevesebb pénz áll rendelkezésre a csapat utaztatásához, ezért ebben a kérdésben még jól át kell gondolnunk, hogy miként oldjuk meg a helyzetet – mondta Kaszó Klára, a síszövetség elnöke. – Természetesen a fogyatékos sportolóink szintén készülnek, esetükben jelenleg arra számítunk, hogy két-három fő képviseli majd az országot a jövő márciusi paralimpián."

Kaszó elmondta, hogy alpesi síben várják a legjobb eredményeket Vancouverben, a nőktől egy 20-on belüli és két 30-on belüli helyezést, a férfiaktól pedig a mezőny közepén, vagy annál előrébb lévő pozíciót, 50-en, de inkább 40-en belüli eredményt remélnek. A sífutóknál Tagscherer a mezőny első felében végezhet, a nemzet jogán induló férfi és női síelőnél pedig az a cél, hogy az utolsó harmad elején zárjon. A sílövők esetében a cél a mezőny első kétharmadában végezni.

Kapitány Ildikó főtitkár mindehhez hozzátette, hogy síugrásban egyelőre nem sikerült kiharcolni az olimpiai részvételt. A szövetség álláspontja szerint azonban a 2014-es szocsi téli játékokon már lesz magyar síugró a mezőnyben, mivel Kőszegen megfelelő szakmai munka folyik, és az utánpótlás korosztályokban több tehetséges versenyzőt is felfedezett már a szakvezetőség.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2014.03.27 18:06:37

Téli olimpia nemzetisport.hu

A 30 évvel ezelőtti téli olimpia helyszínei siralmas látványt nyújtanak.

2014.03.16 16:16:54

Téli olimpia nemzetisport.hu

A sílövő Martin Fourcade három versennyel a vége előtt megnyerte az összetett világkupát.

2014.03.12 12:49:01

Téli olimpia nemzetisport.hu

Svindal és Höfl-Riesch lett az évad a legjobb lesiklója. A német bukott, kérdéses a folytatás.

2014.03.02 17:35:58

Téli olimpia nemzetisport.hu

A síző szerint sportszakmailag az olimpiaihoz hasonló eredmény a Crans Montanában elért 5. hely.

2014.02.24 11:35:20

Téli olimpia KARÁDI ZOLTÁN

Björndalen két arannyal zárt a téli olimpián, a női curlingdöntő hat játékosa elmúlt már 37 éves.