HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.02.13 09:31 Frissítve: 2018.02.13 09:49

Téli olimpia: hamarosan eljöhet a robotsportolók kora

Bár még nem ébredtek öntudatra a robotok, és nem kísért a Terminátor-filmek apokaliptikus világa, a síelő robotok pjongcsangi versenye egy új korszak hajnalát jelentheti. A szervezők szerint hamarosan eljöhet a robotok téli olimpiája.

HIRDETÉS
Nyolc robot tízezer dollárért szállt harcba Pjongcsangban (Fotó: Korea Institute for Robot Industry Advancement)

 

 

Pjongcsangban hétfőn ősbemutatóra került sor: sítalpakon álló robotok versenyeztek szlalomban. Az esemény természetesen nem hivatalos olimpiai verseny volt, Dél-Korea ezzel szerette volna demonstrálni a világnak, hogy hol tart a robottechnológia terén.

„Miután a robotjaink nem versenyezhetnek az olimpián, így kénytelenek voltunk szervezni számukra egy viadalt, hogy bemutathassuk a világnak a dél-koreai robottechnológiát. Úgy gondolom, hogy a jövőben a robotok saját téli olimpián versenyezhetnek” – mondta a főszervező Kim Dong Uk.

A Ski Robot Challenge elnevezésű viadalon kutatóegyetemek, intézetek és egy magánvállalat nyolc robotja versenyzett egy 80 méteres pályán a tízezer dolláros nyereményért. A résztvevőknek meg kellett felelniük egy humanoid robot követelményeinek: két lábon kellett állniuk, könyök- és térdízületre emlékeztető testrésszel kellett rendelkezniük.

A dél-koreaiak egyébként is sokat áldoztak az innováció bemutatására, Pjongcsangban akadt olyan robot, amely az olimpiai fáklyát vitte, vannak táncoló és tolmácsolásra alkalmas kabalafigurák, tisztító és szervizrobotok, míg például a helyi olimpiai pláza akváriumaiban robothalak úsznak.

Robothal a helyi akváriumban (Fotó: AFP)

 

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.11 21:45:00

Téli sportok nemzetisport.hu

2018.10.11 21:41:24

Téli sportok nemzetisport.hu

2018.10.11 21:28:01

Téli sportok nemzetisport.hu

HIRDETÉS
HIRDETÉS