Téli olimpia: aranyérmes a magyar váltó Pjongcsangban!

KOVÁCS ERIKA (Pjongcsang), RÁCZ PÉTER (Budapest)KOVÁCS ERIKA (Pjongcsang), RÁCZ PÉTER (Budapest)
Vágólapra másolva!
2018.02.22. 13:11
null
Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba: szenzációs volt! (Fotó: MTI)
A magyar férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó megnyerte a döntőt a pjongcsangi téli olimpián, ezzel Magyarország megszerezte története első téli ötkarikás aranyérmét!

A döntőben a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba (Oláh Bence volt a tartalék) alkotta váltónak Dél-Koreával, Kínával és Kanadával kellett megküzdenie az érmekért az 5000 méteres, 45 körös távon.

A rajt után az élre álltunk, megelőzve Dél-Koreát, de az ázsiaiak gyorsan visszavették a vezető pozíciót. Később hátraestünk, és a kanadaiakkal váltottuk egymást a harmadik-negyedik helyen.

Fél távnál kicsúszott a dél-koreaiak egyik embere, így gyakorlatilag biztossá vált az érem.

De aztán jött a hajrá…

A magyar váltó tempót váltott, és egészen az élre száguldott. Liu Shaolin Sándor befejező emberként nem hibázott, és elsőként száguldott át a célvonalon, olimpiai rekorddal…

MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETE SORÁN ELŐSZÖR ARANYÉRMES A TÉLI OLIMPIÁN!

„Úgy haraptam a végén a levegőt, ahogy senki”
Liu Shaolin Sándor: – Nagyon össze kellett rakni magunkat fejben, és hát… mi vagyunk a legjobbak! Egy hibát sem követtünk el, mindenki nagyon akart. Még mindig szótlan vagyok. Az utolsó váltásnál tudtam, hogy ha csak a kanadaiak vannak előttünk, akkor biztosan csak a pályát fogják tartani, és hogy engem biztos nem szed le senki, mert ha megteszi, akkor én leszek a legnagyobb lúzer. De megcsináltam, és úgy haraptam a végén a levegőt, ahogy senki.
Liu Shaoang: – Váltóban eltűntek a magánproblémák. A 38 éves várakozásnak most már vége van, és egyből egy aranyéremmel. Ez hihetetlen!
Burján Csaba: – Még felfoghatatlan az egész. Kemény futam volt, de nyugodtan akartunk korizni, és ez sikerült. Ha belegondolok, hogy nyolc-kilenc évesen nyitott pályán kezdtünk el korizni, és most itt vagyunk a világ tetején, ez eszméletlen!
Knoch Viktor: – Ültünk a szobában, és mondtam a többieknek, hogy kerültünk mi ide? Büszke vagyok erre a csapatra, ezt a győzelmet nem lehet felfogni… Biztos voltam benne, hogy mindegy hol végzünk, elsírom magam a végén. Nagyon kimerültem mentálisan. Aztán beértem, és nem éreztem semmit. Nem éreztem magam boldognak, nem tudom még átérezni, ahhoz kell egy pár nap.
(Forrás: M4 Sport)

TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG
RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA, FÉRFI VÁLTÓ (5000 méter)
1. Magyarország (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba, tartalék: Oláh Bence) 6:31.971 – olimpiai csúcs

2. Kína
3. Kanada
4. Dél-Korea
5. Egyesült Államok
6. Kazahsztán

Magyarország érmei a téli olimpiákon
Arany:
Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor – rövid pályás gyorskorcsolya, 5000 méteres váltó, 2018
Ezüst:
Kékessy Andrea, Király Ede, páros műkorcsolya, 1948
Regőczy Krisztina, Sallay András, jégtánc, 1980
Bronz:
Rotter Emília, Szollás László, páros műkorcsolya, 1932, 1936
Nagy Marianna, Nagy László, páros műkorcsolya, 1952, 1956
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik