SZÖLLŐSI GYÖRGY
SZÖLLŐSI GYÖRGY
2018.02.23 00:15 Frissítve: 2018.02.23 00:20

Magyarország! – Szöllősi György jegyzete

 

Varázslatos magyar győzelmeket élhettünk át eddig az összes nyári olimpián. Összesen 176 alkalommal. És nem igaz, hogy nem volt még magyar bajnoka a téli játékoknak, hiszen Hunyady Emese 24 évvel ezelőtt Lillehammerben 1500 méteren már nyert aranyérmet, csakhogy Ausztria színeiben, mert a felkészülés és a versenyzés feltételei nemigen voltak megfelelőek idehaza a világszínvonalú teljesítményhez. Persze Hunyady a hagyományos, nagypályás gyorskorcsolyát űzte, a sportág rövid pályás változata még csak akkoriban lett olimpiai sportág (1992-ben osztottak először érmeket ).

 
Aranyérmes a magyar váltó Pjongcsangban!
Így lett aranyérmes a magyar váltó – videó
Arany! Sporttörténeti napot éltünk át – a pénteki NS-címlap
„Úgy haraptam a végén a levegőt, ahogy senki” – aranyszavak
Galéria: Usain Bolt-póz a dobogón – így ünnepelt az aranyérmes váltó

Kedves kollégánk, a már húsz éve elhunyt Hegedős Mihály volt az első, aki idehaza felhívta a szakma figyelmét arra, itt egy új sport- vagy inkább szakág, a rövid pályás gyorskorcsolya, amely szerinte a 21. század divatja lesz. Ahogyan sok minden másban, Misinek ebben is igaza volt, miként L. Pap szerkesztő úr idézte egykori munkatársunkat a csütörtöki magyar siker semmi máshoz nem hasonlítható mámorában, az éppen a lapindító értekezletünk megszokott rendjét felborító magyar férfiváltó győzelme utáni percekben.

Ha olykor irigykedünk is a régi szurkolókra vagy nagy elődeinkre, a magyar sport egy-egy fényes, legendás sikerének tanúira és krónikásaira, most minden túlzás nélkül mondhatjuk – és mondhatja elsősorban helyszíni tudósítónk, Kovács Erika, valamint a többi, Pjongcsangban dolgozó magyar sportújságíró –, hogy nekik, nekünk is megadatott: történelmi győzelemről számolhatunk be, sporttörténelmi diadal tanúi és részesei lehetünk, amikor példátlan módon az új magyar sikersportág, a „short track", vagyis a rövid pályás gyorskorcsolya révén szerzett magyar olimpiai aranyéremnek szenteljük a Nemzeti Sport teljes mai címlapját és első oldalait.

Igen, a versenyzőink – vagyis Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba – hazánk első téli ötkarikás aranyérmét ebben az új és rendkívül népszerű sportágban nyerték meg, annak is a legnagyobb presztízsű záró számában, a férfiváltóban, rögtön négy olimpiai bajnokot adva az országnak. Erős szimbólum, hogy a nagyszerű pjongcsangi magyar rövid pályás gyorskorcsolya-helyezések után közösen, csapatként voltak a legsikeresebbek az egyenként is közönségkedvenc versenyzőink, hiszen így még inkább okkal és joggal kiálthatjuk világgá: a téli olimpiák történetében először olimpiai bajnok Magyarország!

2019.05.18 09:46:00

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Ha olyan sikert érünk el Pekingben, mint szeretnénk, nem biztos, hogy szögre kerül a korcsolya.

2019.04.22 20:21:42

Téli sportok nemzetisport.hu

Az orosz síparadicsomban több mint 1700-an csúsztak egyszerre lenge öltözetben.

2019.03.20 21:56:44

Téli sportok KOHÁN GERGELY

A háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok svéd játékos a sakkhoz hasonlítja sportágát.

2019.03.18 18:12:59

Téli sportok VINCZE SZABOLCS

Három téli olimpiára jutott ki a legjobb magyar sílövő, aki sportpályafutása harminc éve alatt végig dolgozott, hogy szponzorálja önmagát.

2019.03.15 23:15:28

Téli sportok BÁNKI JÓZSEF

ALAPVONAL. A Fradi nyitott klub, fajra, felekezetre való tekintet nélkül mindenkit saját gyermekének tart, a hatalmas népszerűség, a szenvedély és az elementáris erejű összetartozás pedig gyakran kisebbrendűségi érzést kelt az ellenfelekben, riválisokban.