SZÖLLŐSI GYÖRGY
SZÖLLŐSI GYÖRGY
2018.02.23 00:15 Frissítve: 2018.02.23 00:20

Magyarország! – Szöllősi György jegyzete

 

Varázslatos magyar győzelmeket élhettünk át eddig az összes nyári olimpián. Összesen 176 alkalommal. És nem igaz, hogy nem volt még magyar bajnoka a téli játékoknak, hiszen Hunyady Emese 24 évvel ezelőtt Lillehammerben 1500 méteren már nyert aranyérmet, csakhogy Ausztria színeiben, mert a felkészülés és a versenyzés feltételei nemigen voltak megfelelőek idehaza a világszínvonalú teljesítményhez. Persze Hunyady a hagyományos, nagypályás gyorskorcsolyát űzte, a sportág rövid pályás változata még csak akkoriban lett olimpiai sportág (1992-ben osztottak először érmeket ).

 
Aranyérmes a magyar váltó Pjongcsangban!
Így lett aranyérmes a magyar váltó – videó
Arany! Sporttörténeti napot éltünk át – a pénteki NS-címlap
„Úgy haraptam a végén a levegőt, ahogy senki” – aranyszavak
Galéria: Usain Bolt-póz a dobogón – így ünnepelt az aranyérmes váltó

Kedves kollégánk, a már húsz éve elhunyt Hegedős Mihály volt az első, aki idehaza felhívta a szakma figyelmét arra, itt egy új sport- vagy inkább szakág, a rövid pályás gyorskorcsolya, amely szerinte a 21. század divatja lesz. Ahogyan sok minden másban, Misinek ebben is igaza volt, miként L. Pap szerkesztő úr idézte egykori munkatársunkat a csütörtöki magyar siker semmi máshoz nem hasonlítható mámorában, az éppen a lapindító értekezletünk megszokott rendjét felborító magyar férfiváltó győzelme utáni percekben.

Ha olykor irigykedünk is a régi szurkolókra vagy nagy elődeinkre, a magyar sport egy-egy fényes, legendás sikerének tanúira és krónikásaira, most minden túlzás nélkül mondhatjuk – és mondhatja elsősorban helyszíni tudósítónk, Kovács Erika, valamint a többi, Pjongcsangban dolgozó magyar sportújságíró –, hogy nekik, nekünk is megadatott: történelmi győzelemről számolhatunk be, sporttörténelmi diadal tanúi és részesei lehetünk, amikor példátlan módon az új magyar sikersportág, a „short track", vagyis a rövid pályás gyorskorcsolya révén szerzett magyar olimpiai aranyéremnek szenteljük a Nemzeti Sport teljes mai címlapját és első oldalait.

Igen, a versenyzőink – vagyis Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba – hazánk első téli ötkarikás aranyérmét ebben az új és rendkívül népszerű sportágban nyerték meg, annak is a legnagyobb presztízsű záró számában, a férfiváltóban, rögtön négy olimpiai bajnokot adva az országnak. Erős szimbólum, hogy a nagyszerű pjongcsangi magyar rövid pályás gyorskorcsolya-helyezések után közösen, csapatként voltak a legsikeresebbek az egyenként is közönségkedvenc versenyzőink, hiszen így még inkább okkal és joggal kiálthatjuk világgá: a téli olimpiák történetében először olimpiai bajnok Magyarország!

2020.03.06 23:39:05

Téli sportok BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Mikaela Shiffrin azt is jelezte, van ereje, kitartása s talán hite is visszafordulni és megkeresni a kivezető ösvényt, hogy elérjen a napsütötte sávig.

2020.02.10 15:23:43

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Király Ede és a Nagy testvérek párosa is győzött Oslóban, majd a londoni vb-n sem maradtak érem nélkül.

2020.02.07 20:40:59

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

„Gyerekkoromban engem is büntettek meg a szüleim, de ez nem azt jelentette, hogy nem szeretnek.”

2020.02.07 23:28:57

Téli sportok L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. Az MOKSZ egyszerűen nem dönthetett másként.

2020.02.01 08:10:00

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Európa-verő short trackeseink kínai edzőnője mindenkinek átadná a győzelem tudományát.