Pulai Imre lehetne az első magyar szánkós a téli olimpián

Vágólapra másolva!
2014.01.17. 17:01
null
Pulai lehetne az első magyar szánkós a téli olimpián (Fotó: mob.hu)
Alig egy hónap múlva, február 7-én veszi kezdetét az oroszországi Szocsiban a téli olimpia. Sorozatunkban végigvesszük azokat a sportágakat és versenyszámokat, amelyek majd az ötkarikás játékok programjában szerepelnek, különös tekintettel azokra, amelyekben most osztanak érmeket először. A harmadik részben a bob, a szánkó, a szkeleton és a curling kerül sorra.

Szocsiban 98 versenyszámban osztanak majd érmeket, s ebből a négy érintett sportág versenyzői tizenegyben versenyeznek majd, s közülük a szánkósok programja egy új számmal is bővült.

BOB (3 versenyszám)
A program mit sem változott az elmúlt négy évben, azaz férfi és női kettesek, illetve férfi négyesek versengenek majd az érmekért. Szocsiban 130 férfi és 40 nő indulhat majd, azaz összesen 170 kvótát osztanak szét, amelynek alapja a január 20-i világranglista. Egy nemzetből legfeljebb három egység indulhat, de magyar biztosan nem lesz közöttük.

BOB
Versenyszám olimpiai bajnok (2010) világbajnok (2013)
Férfi kettes Andre Lange, Kevin Kuske (német) Francesco Friedrich, Jannis Bäcker (német)
Férfi négyes Egyesült Államok Németország
Női kettes Kaillie Humphries, Heather Moyse (kanadai) Kaillie Humphries, Chelsea Valois (kanadai)

CURLING (2 versenyszám)

Szocsiban is férfi és női csapatversenyt rendeznek tíz-tíz válogatott (csapatonként 5 fő) részvételével. A rendező ország csapatán kívül hét helyre az elmúlt két évben megrendezett világbajnokságokon elért helyezések alapján kapott pontok szerint kvalifikálták a legjobbak magukat, a maradék két-két helyért pedig egy külön kvalifikációs tornát rendeztek. Férfiaknál ez alapján Oroszország mellett Kanada, Svédország, Nagy-Britannia (Skócia), Norvégia, Dánia, Kína, Svájc, Németország és az Egyesült Államok indul majd, míg a hölgyeknél a házigazda oroszok, Svédország, Svájc, Nagy-Britannia (Skócia), Kanada, az Egyesült Államok, Dánia, Dél-Korea, Kína és Japán lesz résztvevő

CURLING
Versenyszám olimpiai bajnok (2010) világbajnok (2013)
Férfi csapat Kanada Svédország
Női csapat Svédország Skócia

SZÁNKÓ (4 versenyszám)
Vancouverhez képest eggyel bővültek a versenyszámok, azaz a férfi és női együléses, illetve a férfi kétüléses mellett Szocsiban már csapatversenyt is rendeznek. Összesen 110 kvótát osztottak szét a világranglista alapján: a férfiaknál 40, a nőknél 30, a párosoknál 20 egység indul, míg a csapatversenyen 12 nemzet vehet részt. Országonként egyesben legfeljebb három, kettesben pedig két egység indulására van lehetőség. Pulai Imre számára öt világkupa pont kellett ahhoz, hogy minimális szinten teljesítse kvótaszerzés feltételeit, ami sikerült is neki. Ez sikerült is, ám ennek ellenére egyelőre nem kapott részvételi jogot. Minimális esély azonban még maradt az indulására, amennyiben a férfi egyes és kettes mezőnyben lesz átfedés, a visszaadott kvóták egyikét kenus olimpiai bajnokunk is megkaphatja.

SZÁNKÓ
Versenyszám olimpiai bajnok (2010) világbajnok (2013)
Férfi egyes Felix Loch (német) Felix Loch (német)
Férfi kettes Andreas Linger, Wolfgang Linger (osztrák) Tobias Wendl, Tobias Artl (német)
Női egyes Tatjana Hüfner (német) Natalie Geisenberger (német)
Vegyes csapat Németország

SZKELETON (2 versenyszám)
Ez a szánkózásnak az a változata, amikor fejjel előrefelé haladnak a sportolók. Csakúgy, mint Vancouverben, ezúttal is férfi és női egyesben rendeznek majd versenyeket, előbbieknél 30, utóbbiaknál 20 sportoló indulhat, de nemzetenként legfeljebb három-három. A kvótákat a január 19-i világranglista alapján osztják szét, magyar versenyző nem indul.

SZKELETON
Versenyszám olimpiai bajnok (2010) világbajnok (2013)
Férfi egyes Jon Montgomery (kanadai) Alekszandr Tretyakov (orosz)
Női egyes Amy Williams (brit) Shelley Rudman (brit)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik