A Gundersen-rendszer és a szélkompenzáció

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2010.01.22. 16:47
null
A torinói olimpián a német Georg Hettich nyakába akasztották az aranyérmet (Fotó: Imago - archív)
Magyar idő szerint február 13-án hajnali három órakor fellobban a láng, a kanadai Vancouverben elkezdődnek a XXI. téli olimpiai játékok. Tegnap indult sorozatunkban az egyes sportágakat, szakágakat, illetve ezek egy-egy meghatározó alakját vesszük górcső alá, azokat a sportolókat, akik a havas-jeges játékok sztárjai lehetnek. A portrék közül az első a finn Hannu Manninené volt, ma pedig magát a szakágat, az északi összetettet mutatjuk be. A téli olimpia rajtjáig a Nemzeti Sport Online mindennap jelentkezik anyagokkal, hamarosan a játékok teljes programja is megtalálható lesz a honlapunkon, és szerkesztőségünk tagjai meglepetésekkel is készülnek a téli sportok iránt érdeklődők számára.

Az északi összetett, amely gyakorlatilag két másik sportág – a síugrás és a sífutás – kombinációja, már az első, 1924-es chamonix-i téli olimpián is a program része volt. Az idők során persze több változáson is átesett, ám az elmúlt két évben több fontosabb módosítás történt a szabályokban, mint az előző nyolc évtizedben összesen.

Kezdetben előbb futottak, és csak utána ugrottak a versenyzők (ennek utóda a tömegrajtos sífutóverseny). A ma is alkalmazott versenyrendszert az 1980-as években találta ki egy norvég versenyző, Gunder Gundersen. A klasszikus, azaz Gundersen-lebonyolítású versenyeken kettőt kellett ugraniuk a versenyzőknek középsáncról, és az ezek után kapott pontszámot számították át másodpercekre. Ezekkel az időkülönbségekkel vágtak neki a 15 km-es sífutótávnak szabad stílusban, s aki először célba ért, az lett a viadal győztese.

A Calgaryban megrendezett 1988-as téli olimpiától már csapatversenyt is rendeztek, 2002-ben pedig a sprint is felkerült a programba – ez utóbbi egy ugrásból (nagysáncról) és 7.5 km-es sífutásból állt. Mindezek ellenére a sportág népszerűsége az utóbbi évtizedben elég sokat csökkent, ezért először újabb szakágakat (tömegrajt, compact, hurricane sprint) próbáltak ki, de ezek nem növelték a nézettséget.

A FIS a gordiuszi csomót azzal vágta át, hogy törölte a szakágakat és a 2008–2009-es idénytől kezdve csak egyetlen szám szerepel a műsorban. Ez a klasszikus Gundersen-lebonyolítás, ám ezen is módosítottak: versenyenként csak egyszer ugranak az indulók és a sífutótávot is 10 km-re csökkentették, ami persze a jobb futóknak kedvez valamelyest.

Még egy fontos változtatás történt, amelyet azonban csak a mostani szezon előtt vezettek be, mégpedig a szélkompenzáció. A résztvevők ugrásának hosszát ugyanis jelentősen befolyásolhatja, hogy szembeszél, hátszél, vagy éppen szélcsend van (előbbi pozitívan, utóbbiak negatívan hatnak). Ennek kiküszöbölésére találták ki ezt a rendszert, amely a szélerősségtől függően ad plusz vagy mínusz pontokat a sportolóknak az ugrás után.

Ezen kívül ha a zsűri verseny közben úgy dönt, hogy változtat az indulókapun, a továbbiakban ezt is pontokkal differenciálják, s nem kell mindenkinek újra ugrania, az olimpián azonban ezt a változtatást nem alkalmazzák majd. Szokatlan, hogy az olimpia idényében ilyen fontos változtatásokat eszközölnek egy-egy sportágban, de ez a lépés a küzdelmek gyorsítása és igazságosabbá tétele érdekében történt. Az más kérdés, hogy így viszont egyáltalán nem feltétlenül az kapja a legtöbb pontot, aki a legnagyobbat ugorja.

A tavalyi libereci világbajnokságon még tömegrajtos és sprintversenyt is rendeztek a Gundersenen és a csapatversenyen kívül, az idei olimpián azonban már csak két Gundersen-lebonyolítású viadal lesz egyéniben. A kettő között az lesz a különbség, hogy míg az egyiken középsáncról, addig a másikon nagysáncról ugranak majd a versenyzők, s ezt követi még aznap a 10 km-es hendikepes sífutóverseny. A síugrásban kapott egy pont a sífutásban négy másodperc időkülönbséget tesz ki. Ez azt jelenti, hogy az a sportoló, aki az ugrására 15 ponttal kevesebbet kap, mint az első szakasz győztese, hozzá képest már csak egy perccel később vághat neki a távnak.

A csapatversenyek során minden nemzetből négyen indulnak. A résztvevők nagysáncról ugranak, s itt pontonként 1.33 másodperc a sífutásra „átültetett” különbség. Mindenki 5 kilométer fut, azaz egy-egy csapat váltórendszerben összesen húszat.

 ÉSZAKI ÖSSZETETT
Versenyszám olimpiai bajnok (2006) világbajnok (2009) összetett vk-győztes (2009)
Gundersen Georg Hettich (német) Todd Lodwick (amerikai) Anssi Koivuranta (finn)
Sprint Felix Gottwald (osztrák) Bill Demong (amerikai)
Csapat Ausztria Japán

A VANCOUVERI PROGRAM 
Versenyszám Dátum ugrás futás
Gundersen, középsánc február 14., vasárnap 19.00 22.45
Gundersen, nagysánc február 25., csütörtök 19.00 22.00
Csapatverseny február 23., kedd 19.00 22.00
Az időpontok magyar idő szerint értendőek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik