Vonn káprázatos visszatérése, Miklós Edit pontszerző!

Vágólapra másolva!
2012.11.30. 22:52
null
Vonn fölényes győzelemmel tért vissza (fotó: Action Images)
Lindsey Vonn nagy fölénnyel szerezte meg újabb világkupa-győzelmét női alpesi síben, Miklós Editet sem a köd sem, egy olimpiai bajnok nem tudta legyőzni. Christof Innerhofer miatt nem született meg Aksel Lund Svindal mesterhármasa. A németek túlugrották az osztrákokat. Összefoglaló a pénteki télisport világkupaversenyekről.

 

 

Alpesi sí (nők) Vonn győzelme, Miklós Edit pontszerző!

Alpesi síben ez a szezon eddig nem Lindsey Vonnról szólt a nőknél. No nem azért, mert nem találta a formáját, hanem, mert az idénykezdetre súlyosnak tűnő gyomorbetegséggel küszködött. Az összetett világkupa címvédője az idénykezdet ótamindössze két óriás-műlesikló viadalon állt rajthoz. Söldenben a második futamban kiesett, Aspenben a 21. lett.

Lake Louise-ra muszáj volt meggyógyulnia! A kanadai helyszín nem csak egyszerűen kedvenc helyszínei közé tartozik. Korábban 11 alkalommal győzött itt, tavaly például mindhárom versenyt megnyerte.

Betegség ide vagy oda, idén is Vonn számított a legnagyobb esélyesnek. Némi köd telepedett Lake Louise-ra, egy kis hezitálás után a rendezők zöld utat adtak. Az izgalmak csak Vonn színre lépéséig tartottak: 1.73 másodpercet vert az addig vezető honfitársra, Stacey Cookra. A többiek még Cookot sem tudták megelőzni, így kettős amerikai siker született.

A mezőny fele már leért, amikor félbe kellett szakítani a versenyt, mert a köd rátelepedett a lejtőre, és csak közel két órás szünet után folytatódhatott a verseny. Ez azonban nem zavarta meg a 34-es rajtszámmal induló Miklós Editet, aki fantasztikus teljesítményt nyújtott, megelőzte többek között az osztrák Andrea Fischbachert is, aki már nyert vk-versenyt ebben a szakágban, és olimpiai bajnok is lett super-G-ben. Miklós a 30. legjobb időt érte el, ezzel 1 vk-pontot szerzett!

Mklós legutóbb idén januárban ért el hasonló sikert, akkor kombinációban lett 30. St. Moritzban.

Vonnak ez volt pályafutása 54. győzelme a világkupák történetében, és már csak egyetlen elsőség választja el a svájci Vreni Schneidertől, aki az örökranglista második helyén áll. Jó esélye van rá, hogy még a hétvégén befogja, vagy esetleg megelőzze. Lesiklásban 27. viadalát nyerte meg.

ALPESISÍ-VK, LAKE LOUISE (KANADA)
Női lesiklás:
1. Lindsey Vonn (amerikai)
1:52.61
2. Stacey Cook (amerikai)
+1.73
3. Maria Höfl-Riesch (német) és Tina Weirather (liechtensteini) +1.74
... 30. Miklós Edit
+3.75
A szakági vk állása (még 7 verseny van hátra)
1. Lindsey Vonn
100 pont
2. Stacey Cook
80
3. Maria Höfl-Riesch és Tina Weirather
60
...30. Miklós Edit
1
Az összetett vk állása (még 30 verseny van hátra)
1. Tina Maze (szlovén) 321 pont
2. Kathrin Zettel (osztrák)
260
3. Maria Höfl-Riesch
234
...80. Miklós Edit
1

 

Alpesi sí (férfiak) - Innerhofer megállította Svindalt

A férfiak számára rendeztek lesikló világkupaversenyt az amerikai Beaver Creekben. Nem indult simán a viadal, az első öt indulóból ketten is kiestek, ráadásul a német Tobias Stecher komolyan megsérült, a mentőknek kellett elszállítaniuk a pálya mellől.

Ez volt a szezon második versenye a lesikló szakágnak. Az elsőt az az Aksel Lund Svindal nyerte, aki az összetettben is az élen állt. Az előző két vk-viadalt, a kanadai Lake Louise-ban megrendezett lesiklást és szuper-G-t is a norvég nyerte, vagyis két gyors számot, így a norvég számított az első számú esélyesnek.

Svindal 18-adikként indult, és már célba érkezésekor biztossá vált, hogy nem szerzi meg sorozatban harmadik győzelmét, mert 23 századdal lassabbnak bizonyult Christof Innerhofernél. Az olasznak a többiektől már nem is nagyon kellett tartania, idejét nem tudták vészesen megközelíteni. Az olasznak ez volt a negyedik világkupaverseny-győzelme, és a második a lesikló szakágban.

Mindenképpen meg kell említeni Florian Scheiber teljesítményét, mert az osztrák 42-es rajtszámmal bejött a negyedik helyre.

A szakági vetélkedésben és az összetettben is Svindal maradt az élen.

 

ALPESISÍ-VK, BEAVER CREEK (EGYESÜLT ÁLLAMOK)
Férfi lesiklás
1. Christof Innerhofer (olasz)
1:41.69
2. Aksel Lund Svindal (norvég)
+0.23
3. Kjetil Jansrud (norvég) +0.50
A szakági vk állása (még 7 verseny van hátra)
1. Aksel Lund Svindal
180 pont
2. Christof Innerhofer
104
3. Klaus Kröll (osztrák) és Kjetil Jansrud89
Az összetett vk állása (még 29 verseny van hátra)
1. Aksel Lund Svindal 280 pont
2. Ted Ligety (amerikai)
170
3. Marcel Hirscher (osztrák)
140

Síugrás

Az új világkupaszezonban már rendeztek csapatversenyt, mégpedig Lillehammerben, de az vegyes volt, vagyis két-két nő és férfi alkotott egy csapatot. Kuusamóban a férfiak külön szerepeltek.

No, de ki nyer? Talán a norvégok , a németek és az osztrákok kiemelkedtek a mezőnyből, már ami az esélyességet illeti. Mert például a négyszeres olimpiai bajnok svájci Simon Ammann hiába ugrik ismét remek formában, honfitársai meg sem közelítik az ő szintjét, így eleve esélytelenek a csapatok között.

Az első négy sorozat, vagyis az első négy ugró után kisebb meglepetésre a szlovének álltak az élre, megelőzve a németeket. A norvégok a harmadik helyen, míg az osztrákok - és ez ár jóval nagyobb meglepetés - csak a negyedik pozícióból várhatták a második négyes sorozatot, ráadásul igen jelentős ponthátránnyal.

Aztán egy csapásra megváltozott minden. A szlovénoknál Robert Kranjec iszonyút ugrott, és így az ötödik sorozat után rögtön vissza is estek a negyedik helyre. A hetedik kör után a németek meggyőző fölénnyel vezettek az osztrákok előtt, a szlovének és a norvégok a harmadik helyért csatáztak.

Az utolsó sorozatban a németeknek, egészen pontosan Severin Freundnak egy biztonsági ugrás is elég volt a végső győzelemhez.

SÍUGRÓ VK, KUUSAMO (FINNORSZÁG)
Csapatverseny (HS: 142 méter, rekord: 147 méter (Gregor Schlierenzauer, 2007)
1. Németország (Andreas Wellinger, Michael Neumayer, Richard Freitag, Severin Freund) 1104.1 pont
2. Ausztria (Wolfgang Loitzl, Manuel Fettner, Gregor Schlierenzauer, Thomas Morgenstern)
1098.8
3. Szlovénia (Robert Kranjec, Jurij Tepes, Jaka Hvala, Peter Prevc)
1064.4

 

Sífutás

A finnországi Kuusamóban a férfiak és a hölgyek klasszikus stílusú sprintversenyével folytatódott a sífutók világkupa sorozata. Előbbieknél a győzelmet az orosz Nyikita Krjukov, utóbbiaknál a norvég Marit Björgen szerezte meg.


A hölgyeknél az okozott meglepetést, hogy a lengyel Justyna Kowalczyk nem került be a fináléba, ahol így két hazai és két orosz mellett az összetett világkupa címvédője, a norvég Marit Björgen, illetve a szlovén Katja Visnar jutott. A szlovén féltávnál elesett, s ezt kihasználva Björgen és az orosz Jevgenyija Sapovalova került az élre, s előbbi aztán riválisára is métereket verve könnyedén ért be elsőként a célba. A harmadik helyet a másik orosz, Anasztaszja Docenko szerezte meg.

A férfiaknál a selejtező legjobbja, a svéd Emil Jönsson esett el az elődöntőben, és honfitársa, a sprint-vk címvédője, Teodor Peterson is kicsúszott a fináléból. Itt két-két norvég és orosz, valamint egy-egy finn és kazah rajtolt, ahol az olimpiai bajnok Nyikita Krjukov állt az élre az ugyancsak orosz Dmitrij Zsaparovval, de az utolsó emelkedőn a norvég Petter Northug mindenkit megelőzött. Ő fordult elsőként a célegyenesbe is, ám ott Krjukov nagy meglepetésre le tudta hajrázni. A harmadik helyre a másik norvég, Eirik Brandsdal érkezett be.

SÍFUTÓ-VK, KUUSAMO (FINNORSZÁG)
FÉRFI SPRINT (KLASSZIKUS STÍLUS)
1. Nyikita Krjukov (orosz) 2:42.6
2. Petter Northug (norvég) +0.4
3. Eirik Brandsdal (norvég) +2.7
NŐI SPRINT (KLASSZIKUS STÍLUS)
1. Marit Björgen (norvég) 3:09.2
2. Jevgenyija Sapovalova (orosz) +1.9
3. Anasztaszja Docenko (orosz) +2.7

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik