Testvér testvér hátán az olimpiai faluban - galéria

Vágólapra másolva!
2014.02.17. 12:03
Talán még soha ennyi testvérpár nem vett részt a téli játékokon: az amerikaiak járnak az élen, de vannak persze követőik is.

Az Egyesült Államok Szocsiba delegált csapatában nem kevesebb, mint hét testvérpár harcol a nemzeti színekért. A kanadaiak próbálják velük tartani a lépést, négy testvérpárt delegáltak a játékokra. De Európa sem akar lemaradni: van osztrák, holland, sőt még lett párosunk is. Vannak, akik egymással is küzdenek, mások párt alkotnak, megint mások pedig nem keresztezik egymás útját.

Az amerikaiak:

Sadie és Erik Bjornsen (Fotó: adn.com)
Sadie és Erik Bjornsen (Fotó: adn.com)

Sadie és Erik Bjornsen (sífutás): Ők a harmadik kategóriába tartoznak, lévén Sadie lány, Erik pedig fiú, így nem jelentenek egymásnak konkurenciát.

Erika és Craig Brown (Fotók: uk.eurosport.yahoo.com)
Erika és Craig Brown (Fotók: uk.eurosport.yahoo.com)

Erika és Craig Brown (curling): Hasonlóan az előző párhoz itt is egy hölgy és egy úr alkot testvérpárt, így ők is csak szurkolóként látják egymást.

Amanda és Phil Kessel (Fotók: Action Images)
Amanda és Phil Kessel (Fotók: Action Images)

Amanda és Phil Kessel (jégkorong): Rájuk is a fentiek érvényesek. A két hokis közül Amanda már a Svédország elleni elődöntőre készül, míg Phil cikkünk írásakor éppen az Oroszország elleni rangadón izzadt.

Arielle és Taylor Gold (Fotó: npr.org)
Arielle és Taylor Gold (Fotó: npr.org)

Arielle és Taylor Gold (hódeszka): A 17 éves lány és 20 éves bátyja síelő családba született, édesapjuk, Ken Gold profi mogulversenyző volt, így szinte természetes, hogy most Szocsiban csúsznak a fiatalok.

Maia és Alex Shibutani (Fotók: Action Images)
Maia és Alex Shibutani (Fotók: Action Images)

Maia és Alex Shibutani (műkorcsolya): Csapat a csapaton belül – immár tíz éve alkotnak jégtáncpárost. A 2011-es világbajnoki bronzérmük azt mutatja, megvan köztük az összhang.

Jocelyn és Monique Lamoureux (Fotók: Action Images)
Jocelyn és Monique Lamoureux (Fotók: Action Images)

Monique és Jocelyn Lamoureux (jégkorong): Az ikrek mindent együtt csinálnak. Például együtt nyertek két világbajnokságot (2011 és 2013), valamint egy olimpiai ezüstérmet 2010-ben Vancouverben, most pedig egy sorban játszanak. Az ikreknek négy fiútestvérük van, persze mindannyian hokiznak alacsonyabb osztályú amerikai bajnokságokban. De a mama is sportos: egy alkalommal már teljesítette a bostoni maratonit.

Bryan és Taylor Fletcher (Fotók: Action Images)
Bryan és Taylor Fletcher (Fotók: Action Images)

Bryan és Taylor Fletcher (északi összetett): A 27 és 23 éves testvérpár egymás ellen versenyzett, ha már az élmezőnyre nem jelentettek nagyobb veszélyt. Számaikban rendre a középmezőny sűrűjében értek célba.

A kanadaiak:

Justine és Chloe Dufour-Lapointe(Fotók: Action Images)
Justine és Chloe Dufour-Lapointe(Fotók: Action Images)

Justine és Chloe Dufour-Lapointe (kanadai mogulosok): Mindjárt a játékok elején a testvérekre irányították a figyelmet, miután Justine arany-, Chloe pedig ezüstérmet szerzett a női mogulversenyben. A 19 éves bajnoknő, Justine a legfiatalabb a három nővér közül, ugyanis a 22 éves Chloe mellett még ott van Maxime is, aki éppen a lányok szocsi parádéjának napján töltötte be a 25-öt – de ő „csak” 12. lett a versenyen.

Charles és Francois Hamelin (Fotók: Action Images)
Charles és Francois Hamelin (Fotók: Action Images)

Charles és Francois Hamelin (kanadai rövidpályás gyorskorcsolyázók): Igazi klasszisok, kettőjüknek együtt négy olimpiai aranyérmük van, a legfrissebb Charles tulajdona, Szocsiban szerezte 1500-on.

Jessica és Jamie Gregg (Fotó: grantland.com)
Jessica és Jamie Gregg (Fotó: grantland.com)

Jessica és Jamie Gregg (kanadai gyorskorcsolyázók): Ők aztán végképp nem állnak egymás útjába. Nem csupán azért, mert különböző neműek, hanem azért is, mert Jessica rövidpályás gyorskoris, míg Jamie a hagyományos formában, azaz a hosszú pályán hasítja a jeget. A testvérpár szülei egyébként az 1980-as Lake Placid-i téli olimpián találkoztak. Anyuka gyorskoris volt, apuka pedig jégkorongozó, és nem is akármilyen: ötszörös Stanley Kupa-győztes az Edmontos Oilers játékosaként! Jamie egyébként Danielle Wotherspoont vette feleségül, aki az olimpiai ezüstérmes, nyolcszoros világbajnok kanadai gyorskorcsolyázó legenda, Jeremy Wotherspoon húga.

Rosanna és Chandra Crawford (Fotó: fastskier.com)
Rosanna és Chandra Crawford (Fotó: fastskier.com)

Chandra és Rosanna Crawford (kanadai sífutó, ill. sílövő): Ők sem egy malomban őrölnek. Az idősebb nővér Chandra már túl van karrierje nagy sikerén: 2006-ban a torinói téli olimpián megnyerte a sprintversenyt. Rosanát nem fenyegeti ilyen veszély: Szocsiban a 7.5 km-en elért 25. hely volt a legjobb eredménye.

És a többiek:

Michel és Ronald Mulder (Fotók: Action Images)
Michel és Ronald Mulder (Fotók: Action Images)

Michel és Ronald Mulder (holland gyorskorcsolyázók): A villámlábú ikrek együtt tettek azért, hogy tovább íródjon a sportág holland sikertörténete. Az 500 méteres versenyt Michel nyerte meg, míg Ronald a harmadik helyen végzett (kettőjük közé pedig honfitársuk, Jan Smeekens furakodott be). Michel később még 1500-on is szerzett egy bronzérmet.

Benjamin és Rafael Maier (Fotók: kurier.at és rafael-maier.com)
Benjamin és Rafael Maier (Fotók: kurier.at és rafael-maier.com)

Benjamin és Rafael Maier (osztrák bobos, ill. szkeletonos): Az osztrák bob- és szkeletoncsapat atlétikai edzőjének két fia is a jégcsatornák világát választotta. Egyikük azonban jobban szereti csapatban csinálni, míg másikuk egyedül is elvan.

Andreas és Wolfgang Linger (Fotók: Action Images)
Andreas és Wolfgang Linger (Fotók: Action Images)

Andreas és Wolfgang Linger (osztrák szánkósok): Gyerekkoruk óta együtt versenyeznek, és a testvéri összhangnak meg is van az eredménye, hiszen minden létező versenyt megnyertek már. A torinói és vancouveri olimpiai aranyérmüket Szocsiban egy ezüsttel fejelték meg. A három vb-arany, a világkupa- és Eb-arany, valamint a számtalan egyéb érem csak megerősíti: itt bizony igazi klasszisokkal van dolgunk!

Marlies és Bernadette Schild (Fotók: Action Images)
Marlies és Bernadette Schild (Fotók: Action Images)

Marlies és Bernadette Schild (osztrák alpesi sízők): Az osztrák lányoknak ez az első közös olimpiájuk. Korábban csak Marlies mutathatta meg magát az ötkarikás játékokon, nem is eredménytelenül: Torinóban egy ezüst- és egy bronzérem (kombináció és szlalom), Vancouverben pedig egy ezüst (szlalom) volt a termés. Szocisban kiderül, hogy ketten együtt mire képesek!

Dominique és Michelle Gisin (Fotók: Action Images)
Dominique és Michelle Gisin (Fotók: Action Images)

Dominique és Michelle Gisin (svájci alpesi sízők): A lányok közül egyelőre előbbi lehet boldogabb, ő ugyanis már történelmet írt Szocsiban. Dominique a szlovén Tina Mazével holtversenyben nyerte meg a lesiklást, márpedig ilyenre (azaz holtversenyre) korábban még nem volt példa ebben a számban az olimpiákon. A lányoknak van egy fiútestvérük is: Marc természetesen ugyancsak alpesi síző.

Cathy és Chris Reed (Fotók: Action Images)
Cathy és Chris Reed (Fotók: Action Images)

Cathy és Chris Reed (japán műkorcsolyázók): Igen, a nevek ezúttal nem hazudnak – Cathy és Chris csak anyai ágon japánok. Édesapjuk amerikai és ők maguk is a Michigan állambeli Kalamazoo-ban születtek. 22 éves korukig kettős állampolgárok voltak, akkor azonban a japán törvényeknek megfelelően dönteniük kellett, hogy melyik állampolgárságukat tartják meg. Ők a japánt választották, így az ázsiai ország színeiben versenyeznek. Van egy harmadik testvérük is: Allison ugyancsak jégtáncos, és miután lecserélte grúz párját és állampolgárságát, most éppen izraeli színekben versenyez.

Andris és Juris Sics (lett szánkósok): A testvérek korán kezdték: 1998 óta ródliznak – Juris ekkor 15, Andris pedig még csak 13 éves volt. De a korai kezdésnek meg lett az eredménye: Torinóban már ők képviselték Lettországot, Vancouverben pedig ezüstérmet nyertek a páros versenyben. Szocsiban az ezüstöt bronzra váltották, abból viszont kettőt is bezsákoltak: egyet a páros-, egyet pedig a csapatversenyen.

És a végére idekívánkozik még az az amerikai testvérpár, amelyiknek az egyik tagja kiharcolta ugyan a szocsi részvételt, de lemondott róla a testvére javára, ahogy azt már korábban megírtuk. Szép példája a testvéri nagylelkűségnek Tracy Barnes gesztusa, amellyel ikertestvérét, Lannyt örvendeztette meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik