Téli olimpia: megőrülnek Kínában a modellként sem utolsó aranyérmesért – képek

Vágólapra másolva!
2022.02.09. 11:14
null
Ku Aj-ling Eileen minden idők legfiatalabb kínai téli olimpiai bajnoka lett (Fotó: AFP)
Ideiglenesen összeomlott Kína legnépszerűbb közösségi oldala, a Weibo, miután Ku Aj-ling Eileen kedden mindössze 18 évesen és 158 naposan aranyérmes lett a síakrobatanők big air (ugrás) versenyszámban a pekingi olimpián – az ötkarikás játékokon debütáló versenyző ezzel minden idők legfiatalabb kínai téli olimpiai bajnoka lett. Ha mindez nem lenne elég, a „hóhercegnő” a civil életben is halmozza a sikereket: elismert modellnek számít, ősztől pedig megkezdi tanulmányait a patinás Stanford Egyetemen.

Megőrülnek az emberek az amerikai születésű, de kínai színekben versenyző Ku Aj-ling Eileenért, aki a pekingi olimpia nem hivatalos arcává vált – portréja ott virít a buszmegállókon, a plakátokon, az újságok címlapjain –, így hihetetlen népszerűségnek örvend az országban. Hozzá kell tenni, sportteljesítménye mellett bájos arcának is köszönheti a felhajtást a modellként is dolgozó szépség.

Az amerikai apa és kínai anya gyermekeként napvilágra jött Ku Kaliforniában született és ott is nevelkedett, ám 2019-ben úgy döntött, inkább a kínai színeket szeretné képviselni. Az ugyanakkor kérdéses, hogy lemondott-e az egyesült államokbeli állampolgárságáról, amire azért lehetett szükség, mert az ázsiai ország nem teszi lehetővé a kettős állampolgárságot. Erről a témáról többször is faggatták az újságírók az olimpiai sajtótájékoztatókon, ám a versenyző valamennyiszer kitérően felelt.

„Amikor Kínában vagyok, akkor kínai vagyok, amikor Amerikában, akkor amerikai” – mondta 2020-ban, a lausanne-i ifjúsági téli olimpián.


Már 15 esztendősen dobogóra állhatott a világbajnokságon, és 18 éves korára – a friss olimpiai sikere mellett – nyolc nemzetközi versenyt is megnyert.

Az ötkarikás játékokon aratott sikere nemcsak azért volt bravúros, mert minden idők legfiatalabb kínai téli olimpiai bajnoka lett, hanem azért is, mert riválisa, Tess Ledeux is nagyon magas pontszámokat kapott. Ku Aj-ling Eileen az utolsó ugrásával mégis átvette a vezetést, és erre a franciának már nem volt válasza.

„Ez volt életem legboldogabb pillanata. Azt éreztem, hogy a győzelmemmel üzenetet küldtem a világnak, és remélhetőleg több lányt is arra ösztönöztem, hogy merjenek nagyot álmodni – idézte a „hóhercegnőt” az olympics.com Ez volt a legnagyobb célom. Miközben az utolsó ugráshoz készülődtem, emlékeztettem magam arra, bármi is történjék, a legfontosabb, hogy jól érezzem magam. Már csak azért is hálás vagyok, hogy itt lehetek.”

Határ a csillagos ég, hiszen Ku Aj-ling még a vasárnap kezdődő slopestyle-ban, és a jövő hét csütörtökön induló félcsőben is érdekelt.

A BÁJOS OLIMPIAI BAJNOK LIU SHAOANGGAL IS ÖSSZEÁLLT EGY KÉPRE

KU INSTAGRAM-KÉPEIÉRT KATTINTSON IDE!

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
SÍAKROBATIKA
UGRÁS, NŐK, DÖNTŐ

1. Ku Aj-ling Eileen (Kína) 188.25 pont
2. Tess Ledeux (Franciaország) 187.50
3. Mathilde Gremaud (Svájc) 182.50
4. Megan Oldham (Kanada) 178.00
5. Kirsty Muir (Nagy-Britannia) 169.00
6. Sarah Höfflin (Svájc) 158.75

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik