Elszalasztott lehetőség: Spurs-ManU 0-0

Vágólapra másolva!
2011.01.18. 12:01
Értékelni kell az aktuális listavezető elleni csalódást keltő ikszeket, mert végülis a fejlődés jele, ha az ország jelenlegi legerősebb csapata...

Értékelni kell az aktuális listavezető elleni csalódást keltő ikszeket, mert végülis a fejlődés jele, ha az ország jelenlegi legerősebb csapata elleni pontszerzést követően az jár az ember fejében, hogy ezeket bizony el kellett volna vernünk. Akármennyire is próbálunk azonban pozitívan hozzáállni a történtekhez, attól még a tény tény marad: tökéletes lehetőséget szalasztottunk el arra, hogy végre kifektessük a jelenlegi angol mezőnyt tekintve legnagyobb mumusunknak számító Újliverpoolt. Túlnyomórészt nálunk volt a labda, több lehetőségünk is volt, hátul csak egyszer-kétszer volt vészhelyzet - szóval kábé az volt a helyzet, mint amikor a Wolves-t fogadtuk pár hónapja. (Összefoglaló letölthető itten.)Értékelni kell az aktuális listavezető elleni csalódást keltő ikszeket, mert végülis a fejlődés jele, ha az ország jelenlegi legerősebb csapata elleni pontszerzést követően az jár az ember fejében, hogy ezeket bizony el kellett volna vernünk. Akármennyire is próbálunk azonban pozitívan hozzáállni a történtekhez, attól még a tény tény marad: tökéletes lehetőséget szalasztottunk el arra, hogy végre kifektessük a jelenlegi angol mezőnyt tekintve legnagyobb mumusunknak számító Újliverpoolt. Túlnyomórészt nálunk volt a labda, több lehetőségünk is volt, hátul csak egyszer-kétszer volt vészhelyzet - szóval kábé az volt a helyzet, mint amikor a Wolves-t fogadtuk pár hónapja. (Összefoglaló letölthető itten.)

A United részéről három szép jelenet ragadt meg a fejemben - mind Rooney-hoz köthető. Az elején szépen futott lyukra a tizenhatosunk jobb oldalán, hogy aztán hat méterrel kapu mellé kozmáljon egy lövést (beadást?). Aztán még az első játékrészben volt egy veszélyes lövése amit takarásból eresztett meg olyan tizennyolcról szintén jobb oldalról - a lövés maga nem volt nagy szám, de Gomes nagyon későn láthatta csak meg, így tip-top relfexekre volt szüksége a mentéshez. A harmadik említésre méltó vendéghelyzet egy gyors kontrát lezáró, minden tekintetben nagyszerű próbálkozás volt. Rooney laposan sarokra helyezett, egyben erős löketét a meccs védésével tette ártalmatlanná Gomes. De kábé összesen ennyi veszélyt jelentett a listavezető egész meccsen. A Wolves ennél jóval többet csinált a Lane-en, de ők pont nélkül távoztak - igaz, a Wigan viszont jóval kevesebbet tett le az asztalra és mégis nyert 1-0-ra.

Gomes-nek tehát volt kettő eseményszámba menő védése - kettővel több mint vdS-nek. Szomorú. Több helyzetünk volt - de a vén szatyrot egyszer sem sikerült megtornáztatnunk. A három legígéretesebb szituáció közül az első érdemelt volna leginkább gólt: Hutton szép középpályás kombináció után jutott el a jobb oldalon a United alapvonaláig és tökéletesen centerezett - a villámléptű Crouch játszi könnyedséggel hagyta maga mögött Ferdinandot és borzasztóan frusztráló módon éppenhogy a jobb kapufa külső oldala mellé helyezett. VdS már rég verve volt, ahogyan a United védelmének egésze is. Nem tudom azonban habzó szájjal anyázni Kuporodó Petit, mert nagyon jó ütemben előzte meg a védőjét és tényleg csak a véletlenen múlt, hogy nem ment 20 centivel beljebb a lövés. (Mármint azon a véletlenen, hogy Crouch nem született vdV-nak.)

A másik első félidős helyzet Bale-nek köszönhető, aki habkönnyedén hagyta állva Rafaelt és a brazilnak segítő középpályást, hogy nagyszerűen tegye vdV fejére a beadást. Ezúttal a hollandon volt a sor, hogy pár centivel a kapufa rossz oldalára küldje a labdát. Megintcsak nem tudom szidni a játékost, mert itt is nagyrészt a véletlenen múlt, hogy a fejes nem volt egy picit pontosabb. (Mármint azon a véletlenen, hogy vdV nem született Crouch-nak.)

A harmadik ordító helyzet (gondolom sokan ordítottunk, amikor kimaradt) szintén vdV nevéhez fűződik. És megint egyszámjegyű centimétereken múlt, hogy nem szerezte meg a vezetést. Egy elpuskázott kisszögletet követően Chicharito gondolta, hogy snassz lenne egyből ellentámadást vezetni, ezért lekészítette lövésre a kipattanót Rafának tizennégy méterre a kaputól, kicsit jobbra a tizenhatoson belül. Körülbelül heten álltak a holland előtt (védők és támadók), de arra azért volt lehetőség, hogy a hosszúba eltekerje emberünk, meg is próbálta de kicsit talán túl sok erő került bele, vdS nem ért volna oda akkor sem ha egy kicsit kevesebb kakaót ad hozzá Rafa, ellenben talán könnyebb lett volna célon tartani. Mindegy no, ez olyan mintha John Cleese-nek próbálnék tanácsot adni, hogy miként lehetett volna még viccesebé tenni a Fawlty Towers-t.

Aggasztó, hogy vdV-on és Bale-en kívül nem volt olyan ember a pályán akiről el tudtuk volna képzelni, hogy a tizenhatoson kívülről gólt szerezzen. Rengeteg olyan szituáció volt a meccsen, amikor kb. 20 méterre a kaputól lövőhelyzet adódott, amiből legalábbis tesztelnünk kellett volna vdS tudását. Ez egyetlen egyszer sem sikerült. Modric lagymatag gurítása még viccnek is kevés volt, Palacios meg agyonrúgta ugyan a labdát kétszer is, de csak a felső sorokban ülő nézőket riogatta a kapus helyett. Jenas-ban egy kicsit több fantázia van távoli lövések terén, és Kranjcar sem reménytelen - a valódi nehéztüzér persze Huddlestone lenne, de ő ugye még jó ideig nem bevethető. Kaboul is ki tudja szakítani a hálót a bombáival, de már rég volt, hogy a középpályán vagy szélsővédőként lépet pályára.

Ha Chicharito lövésre lekészített labdájából gólt szereztünk volna habzó szájjal röhögnék Ferguson csodacseréjén, így viszont inkább azt emelem ki, hogy a kis mexikói nőimitátor milyen tanári szerelést mutatott be a meccs legvégéhez közeledve: Lennon igazi matyó hímzéses kötényt nyújtott át a meccset végigszenvedő Giggs bácsinak, hogy beszáguldjon a tizenhatoson belülre, már épp adta volna a tuti gólpasszt Ferdinandnak, amikor Babszem Jankó tökéletes és nagyon fontos becsúszással tette semmissé pár perccel azelőtti gyermeteg hibáját.

Egyébként is - csatárt behozni emberhátrányban nagyon is dícséretes cselekedet. Harry is eljátszotta a legutóbbi két emberhátrányos meccsünkön, igaz mi mindkétszer gólt is szereztünk tíz emberrel, szerencsére a United-nak ez nem adatott meg.

Rafael kiállítása után Palacios lement és a helyére jött Defoe - így az utóbbi húsz év legtámadóbb csapatával rohamoztunk a meccs végéig. Komolyan, vdV-Modric a középálya közepén, Bale és Lennon a széleken, Defoe és Crouch elől. Már-már a régi szép Ardiles-edzősködése alatti időket idézte ez a formáció. (Ugye az argentin a kilencvenes évek elején gyakran küldte pályára 5 csatárral a Tottenhamet.:) Sajnos végülis nem sikerült beszenvedni a győztes gólt, de a mutatott játék alapján nem sok választja el a listavezetőt a Spurs-től (a szerzett pontok sajnos mást mutatnak...). Szóval van ok a visszafogott optimizmusra. Nem voltunk rosszak, de amikor a liga egyik, sőt "a" legjobb csapata a 0-0-ért jön vendégségbe, akkor bizony gyakrabban érik el a célukat mint sem.

OKOSBÍRÓ

Pár szót Rafael piroslapjáról: szerintem 100%-ig rendben volt. Egyetértek az egyébként kutyaütő Graham Poll véleményével: Assou-Ekotto éppen a Rafael által üresen hagyott területre vágtázott, amikot a visszafutó brazil összekoccantotta a bokáját. Még azt is elhiszem, hogy Rafael nem tett semmi extrát azért, hogy elessen a kameruni: de ilyen esetben, mindig az üldözőn van a felelősség, hogy _elkerülje_ a kontaktust. Assou-Ekotto hátát nézte a fiatal brazil, ilyenkor ha tetszik, ha nem vigyáznia kell arra, hogy még véletlenül se buktassa fel a (történetesen éppen az ő hibájából) üres helyre futó ellenfelet. Ha a kontaktus megvan és az éppen ötödik sebessgben vágtázó támadó eltaknyol akkor elkerülhetetlen a sárga. Ez van. Az első Palacios elleni szabálytalansága csúnya volt ugyan, de szerintem a "narancssárgázás" túlzás. Palacios lába a levegőben volt, így sérülésveszély még akkor sem állt fenn, ha Rafael éppen nyújtott lábbal, stoplival előre érte el a honduras-it. A sárga viszont itt is elkerülhetetlen volt. Mint ahogy a második Rafael-Palacios asszónál is - de nemcsak Wilsonnak kellett volna megkapnia, hanem - Poll szerint - már itt le kellett volna zavarni a brazilt második sárgával a bíró felé intézett kézmozdulatai miatt.

[(Sőt a szőrösszívű Poll szerint Rooney-t és Vidicset is le kellett volna zavarni a pályáról. Persze csak akkor, ha a szabályok szerint járnának el a bírók a brutálisan obszcén sértegetések esetén. Amikor vérben forgó szemmel "fuck off"-ozik egy játékos a bíró vagy a partjelző felé, azt bizony - az FA "respect"-kampányát IS szem előtt tartva - büntetni kell(ene). A United focistái élen járnak anyázásban és tahóskodásban - soha ennyi, bírók felé üvöltött "fuck"-ot nem olvasam még le más csapathoz tartozó focisták szájáról. Persze egy-két anyázó paraszt van minden csapatban. Őket is illene diszciplinálni, természetesen.) Van még egy visszatérő, bírókkal kapcsolatos szívfájdalmam - lassan közhellyé válik, hogy Modric-nak sárgát adnak műesésért, vagy egyszerűen csak teátrálisan mutatják, hogy keljen fel mert nem történt semmi (vasárnap Carrick tette arrébb Lukát egy ilyenért cserébe). Nos, vannak a Tottenhamben olyanok akik hajlamosak a műesésre - Jenas, Hutton, Huddlestone, van der Vaart (régebben Bale) - de Modric nem tartozik közéjük! Még egyetlen egyszer sem mutatta azt a lassítás, hogy a kis horvát megpróbálta volna átverni a sporit, mégis ő az a játékosunk akit legtöbbször basztatnak a bírók. Komolyan mondom, ha Jenas-szal vagy vdV-tal csinálnák még tapsolnék is hozzá. De Modric az őszinte, tisztességes játékos prototípusa, ill. mintapáldája.]

PIAC

Közben történt egy s más a piacon is: gyarapodott a keret egy darab Steven Pienaarral. Halvány fogalmam sincs, hogy miként lesz hasznunkra a dél-afrikai, de bízom benne, hogy Harry-nek van. Olcsó volt az igaz, és játszhat a középpálya bármely posztján, szóval ha léket kap a csapat be lehet dugni vele a lyukat. Ha minden igaz, akkor beintett a Chelsea-nek és bennünket választott az ottani jobb fizu ellenére - szóval az Abramovics felé kinyújtott középső ujj kezdésnek nem rossz. Egyébként az élettörténete Hollywoodért kiált: az apartheid rendszerben nőtt fel, amikor egyszer kisgyerekként betévedt egy fehér körzetbe félholtra verték, gyerekkori legjobb barátját pedig agyonlőtték. Az anyukája csak a földön ülve engedte tévézni a kis Stevent, mert attól félt, hogy ha a díványon ül akkor agyonlövik az ablakon keresztül. Szóval abban biztosak lehetünk, hogy nem egy elkényelmesedett primadonna érkezett hozzánk. Egyébként Pienaar Young-Pyo Lee óta a csapat legnagyobb Jézus-drukkere is egyben.

Hatalmas port kavart fel a Villa új, klubrekordot megdöntő igazolása: Darren Bent. 18 millió fontért költözött a sokadik városból a Második Városba - de az összeg az egészen idiótán magas 24 milláig is emelkedhet. Ezt azért említem, mert annak idején úgy adtuk el a srácot a Sunderlandnek, hogy ha a Macskák elpasszolják, a befolyó összeg tíz százaléka bennünket illet. Szóval Bent újabb költözése tulajdonképpen fedezte Pienaar leigazolását.

Beckham fronton egyre inkább csökken az esély, hogy tavasszal láthatjuk Davidet Spurs-mezben. Viszont annak az esélye növekszik, hogy ősszel permanensen leigazoljuk a rozsdás pénznyerő gépet.

Csatárügyben semmi konkrét újság nincs, csakis pletykák. Ha igaz nemcsak Keano, hanem Pavljucsenkó is mehet amennyiben jónak látja - de csak Robbie-t noszogatjuk ezügyben, az oroszt szívesen megtartaná a klub. Az esetleges igazolások között a régi lemezek mellett (Suarez, Fabiano, Cardozo, Barrios, Lukaku) megjelent Rossi és Vucinic is, akiket egészen jó lenne liliomfehérben látni.

A hétvégén két friss kölcsönjátékosunk éppen egymás ellen lépett pályára - mind Bentley, mind Walker csapata legjobbjai közé tartozott. Hajhuszárunk blackburni formáját idézte és rengeteg helyzetet dolgozott ki a hazaiaknak, Walker pedig egy-két megingást leszámítva magabiztosan védekezett - a támadójátéka pedig maga volt az álom. Hutton és Charlie aggódhatnak rendesen...

Kellemes hétközepét mindenkinek!

YIDS!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik