Újabb szörnyű kötelező: Spurs-Palace

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2014.01.11. 12:01
Utálom a kötelező győzelem elvárását magukban hordozó meccseket. Ezeken lehet a legnagyobbat koppanni, ellenben ha nyerünk akkor még a győzelem...

Utálom a kötelező győzelem elvárását magukban hordozó meccseket. Ezeken lehet a legnagyobbat koppanni, ellenben ha nyerünk akkor még a győzelem mámorát is képes megsavanyítani a tudat, hogy ez "csak" egy kötelező három pont volt. Ahogy látjátok, már ez is elég lenne ahhoz, hogy károgjak - de emellett még a Pulis Tóni is ott van a Palace kispadján. Sokatokkal ellentétben én kifejezetten bírom az ipsét - a legtöbb topligás edzővel ellentétben nem próbál másnak látszani, mint ami. Legfeljebb a bíróságon vagy a ravatalon láthatjuk öltönyben, a partvonalon mindig melegítőben ugrándozik. És szerintem ez így is van rendjén. A nyilvánvaló ripacsok mellett sok, egyébként szimpatikus edző is kiöltözik a kameráknak, mint Szaros Pista Jézus neve napján. Ne akarjon az ember üzletembernek vagy diplomatának látszani, hogy ha egyszer a fociból él. (Örömmel látom, hogy eddig Sherwood is a melegítős vonalat képviseli.) No, de ennyit a pályaszéli divatról. Pulis érkezése előtt a Palace tíz bajnokin huszonegy gólt kapott, nulla clean sheet mellett - a legutóbbi 10 meccsükön viszont már csak nyolc kapott gól csúszott be, és öt (5!) alkalommal is megőrizték a kapujuk ártatlanságát. Legutóbbi idegenbeli bajnokijukon az Etihadba utaztak, és kifejezetten balszerencsés körülmények között kaptak ki 1-0-ra...Utálom a kötelező győzelem elvárását magukban hordozó meccseket. Ezeken lehet a legnagyobbat koppanni, ellenben ha nyerünk akkor még a győzelem mámorát is képes megsavanyítani a tudat, hogy ez "csak" egy kötelező három pont volt. Ahogy látjátok, már ez is elég lenne ahhoz, hogy károgjak - de emellett még a Pulis Tóni is ott van a Palace kispadján. Sokatokkal ellentétben én kifejezetten bírom az ipsét - a legtöbb topligás edzővel ellentétben nem próbál másnak látszani, mint ami. Legfeljebb a bíróságon vagy a ravatalon láthatjuk öltönyben, a partvonalon mindig melegítőben ugrándozik. És szerintem ez így is van rendjén. A nyilvánvaló ripacsok mellett sok, egyébként szimpatikus edző is kiöltözik a kameráknak, mint Szaros Pista Jézus neve napján. Ne akarjon az ember üzletembernek vagy diplomatának látszani, hogy ha egyszer a fociból él. (Örömmel látom, hogy eddig Sherwood is a melegítős vonalat képviseli.) No, de ennyit a pályaszéli divatról. Pulis érkezése előtt a Palace tíz bajnokin huszonegy gólt kapott, nulla clean sheet mellett - a legutóbbi 10 meccsükön viszont már csak nyolc kapott gól csúszott be, és öt (5!) alkalommal is megőrizték a kapujuk ártatlanságát. Legutóbbi idegenbeli bajnokijukon az Etihadba utaztak, és kifejezetten balszerencsés körülmények között kaptak ki 1-0-ra...

SASFORMA

A City ellenit megelőző bajnokijukat 1-0-ra megnyerték a Villa Parkban. Legutóbb pedig Gera Zoliékat ejtették ki meglepő magabiztossággal az FA-kupából - megint csak idegenben. Eddig Pulis irányítása alatt a Sasok csak két top7-es csapattal futottak (repültek?) össze: a már említett City elleni szűk és peches vereség mellett a Stamford Bridge-en is bőven megállták a helyüket, hiszen a gyors első félidős gólváltás után sikerült lefojtaniuk a hazaiak támadójátékát - sőt, az utolsó percekben számos jobbnál jobb helyzetet puskáztak el az egyenlítéshez. Most is valami hasonlóra kell számítanunk a Palace részéről: minimális labdatartás mellett minél több gyors kontra, és pontrúgások. Amúgy ennek ellenére nem lehet rámondani a csapatra, hogy ölnék a focit, ami részben alighanem az előző edzőnek, a küzdelmet meglepően korán feladó Ian Holloway-nek köszönhető.

A Palace vezetősége nagyot húzott Pulis leigazolásával: jelenleg olyan formát mutat a csapat, amely játékban és - ami talán még fontosabb - pontokban is egy kényelmes középmezőnybeli finist sejtet májusra. Persze aligha fog végig kitartani ez a relatíve csodás sorozat, de ne felejtsük el, hogy november elején még atombiztos kiesőnek tűntek, tehát már az is hatalmas fejlődés, hogy reális esélyük van a túlélésre. Az öltözőben mára megszilárdulhatott az a hit, hogy meg tudják csinálni, és ez hatalmas lökést adhat nekik a maihoz hasonló meccsekre is.

CÉLTALAN STATISZTIKA

Föntebb beszéltem már olyan adatokról, amiknek van némi relevanciája - most következzen pár teljesen inkonzekvens, de talán némileg érdekes szám. Noszóval, a mai lesz az első alkalom a Premier Liga történetében, hogy egy csapat eljut kétszáz városi derby-ig. Ez a csapat a miénk - de a szezonban egészen biztos, hogy a maradék kettő állandó PL-résztvevő fővárosi gárda is eléri ezt a számot (akár már a következő fordulóban). Hasonlóan semmi értelme, de azért megosztom veletek, mert meglepőnek igencsak meglepő, hogy az eddigi négy Palace elleni hazai PL-meccsünkből egyetlen egyet sem sikerült megnyernünk. Három döntetlent kapartunk össze, egyszer pedig kikaptunk. (Idegenben már jobb a mérleg - ott három győzelemmel és két vereséggel állunk.) Szóval egy esetleges hazai sikerrel megtörhetnénk ezt az átkot is. Egyébként ha már itt tartunk: a Crystal Palace az egyetlen olyan angol csapat, amely egynél többször járt a Lane-en és megúszta vereség nélkül.

CSAPATHÍREK

A legfontosabb hír a házunk tájáról, hogy Defoe elhagy minket. (Hatmillát kapunk érte egyébként a Torontótól, ami egész jó ár.) Ezt a felkavaró eseményt majd king_aranarth kolega fogja bővebben kommentálni a közeljövőben. JD február végén szedi majd a sátorfáját, addig még remélem, hogy lesz alkalma pályára lépni a színeinkben. Az utolsó lehetősége amúgy a Dnyipró elleni EL-párosítás hazai visszavágója lesz. Szép búcsú lenne, már csak azért is, mert ő a Klub történetének legeredményesebb gólvágója a nemzetközi kupákat tekintve. De egyébként is az ötödik legtöbb Spurs-gól fűződik a nevéhez! Sőt, ha február 28-ig talál tizenhét gólt, akkor Cliff Jones-t is befoghatja! Hajrá!

A híres Wigan elleni ötös első darabja.

No, de maradva a mai meccsnél: van pár visszatérőnk! Defoe újra keretben van, de Siggy, Holtby és Townsend játékára is van esély. Soldado felépült a kisebb sérüléséből, és úgy tűnik a többiek is kipihenték magukat a kupameccs óta. Továbbra sincs Jan és Younes, ahogy a két brazil is hiányzik majd a pálya közepéről. Jó hír viszont, hogy Sandro és Kaboul legalább az edzésekre visszatérhettek. A szélső védők közül Naughton sérült. A támadó szellemű játékosoknál már csak Lamela maródi, de remélhetőleg már ő sem sokáig. (A vendégeknél nincs nagyon fontos hiányzó.)

Lloris

Walker - Dawson - Vlad - Rose/Fryers

Lennon/Townsend - Capoue/Bentaleb - Dembélé/Holtby - Eriksen/Siggy

Soldado/JD - Adebayor/JD.

Jó ideje először minden középpályás posztra van két emberünk. Így nehezebb megtippelni a kezdőt, mint az elmúlt hetekben. Olyan nagyon nem barmolnék bele a United elleni kezdőbe. Eriksen nem játszott túl jól (amit ő maga is kiemelt a meccs után), de gólt lőtt és gólpasszt adott. Dembélé sem volt mindig topon, de senki sem tud úgy rácsavarodni a labdára, mint ő. Capoue-t továbbra is többnek látom jelenleg, mint Bentalebet - a toulouse-i srác igazi terminátor alkat, a fiatal algériaira ellenben ráférne még pár kiló izom. Lennon nagy isten volt az Old Traffordon, az Arse ellen nála is megmutatkoztak a fáradtság jelei, ami szomorú. De én megtartanám a kezdőben. A védelemben az egyetlen kérdés (és az egyetlen variációs lehetőség) a balbunkó szerepkörénél merül fel. Rózsi a United és az Arse ellen is szabotőri szinten volt szar. Valencia és Januzaj is oda-vissza forgatta, aztán az Emirates-ben a mankóval bicegő cseh sicknote vette el tőle halálkönnyedén a labdát, és Rózsi nem is indult utána azonnal - Walker volt az aki százméteres hátrányból elkezdett hátranyargalni. Szóval lehet, hogy Fryers-nek adnék megint egy esélyt.

Zekinek is voltak már a húzós pillanatai.

PALACE

A vendégektől senkit sem lehet igazán kiemelni, de az edzőváltás óta mindannyian a legtöbbet hozzák ki magukból. Jedinak, az ausztrál cséká egy látványosan lúdtalpas labdaszerző középpályás, aki meglepően sok labdát szerez. Bolasie, a kongói szélső sokszor totál koordinálatlanul rohangál, de ebből kifolyólag lehetetlen kiismerni, mert általában ő maga sem tudja mit is akar. A csatársoruk elvileg eléggé nudli - Samah és Jerome is tudnak nagyon hasznosan játszani, de rengetegszer eltűnnek a pályán. Mondjuk a marokkói kifejezetten jól játszott Pulis első néhány meccsén. A harmadik támadó egy sokadosztályból igazolt kákabelű fiatal csávó - bele se szorult sok kreativitás, de a Villa ellen ő nyerte meg a meccset a Palace-nak egy csodálatos, utolsó perces góllal. Találunk náluk pár igazi jómunkásembert is: Dikgacoi, Mariappa, Delaney, Moxey mindannyian az egyszerű megoldások hívei, azt viszont képesek jó hatékonysággal művelni. A kapuban pedig régi ismerősünk, Speroni, aki annak idején Királygabócát szorította ki a brit munkaerőpiacról (utólag azt kell mondanunk teljesen megérdemelten).

MILESZ?

Kötelező győzelem, tehát mást el sem tudok képzelni, mint hogy a Palace egymás után védekezi ki a rohamainkat, a közönség és a csapat is egyre idegesebb lesz, majd amikor már úgy tűnik reggelig sem szereznénk gólt, Walker negyvenről kilövi a hosszú felsőt, katarzis, örömkönnyek, mennybőlazangyal. Aztán a középkezdés után fél perccel Samah egyenlít, a bíró meg lefújja a meccset. Na, azért remélem nem festettem túl élethű portrét a jó öreg patásról a frissen meszelt falra. A Stoke elleni 3-0 sem volt az a megnyugtató győzelem, hiszen nagyon nehezen akart megszületni az első gól, és megint egy tizenegyes hozta meg az áttörést (gracias, Roberto!). A West Brom ellen meg épp a fenti forgatókönyv egy kevésbé drámai változata játszódott le. Szóval itt lenne az ideje egy kicsit nyugisabb hazai sikernek egy kiesőjelölt csapat ellen. (Mondjuk már vagy három éve várunk erre...) Legyünk optimisták: 3-1 ide. Eriksen, Lennon, Ade.

A labdabirtoklás borítékolhatóan 70-30 körül lesz, ahogy az is biztos, hogy adódnak majd meleg helyzetek Lloris kapuja előtt. Elsősorban pontrúgások alkalmával, de egy-két kontra is beüthet. Sherwood alatt ritkábban próbálkoztunk távoli lövésekkel, és inkább a beadások, kontrák jellemezték a támadójátékunkat. Kontrákat most nehezen tudunk majd vezetni, hacsak nem jön össze egy-két korai gól... lehet, hogy szükség lesz a nehéztüzérségre. Szerencsére Dembélé, Eriksen, Siggy, Townsend és Holtby is képes a középpályáról rakétázni. És akkor ott van még Walker és Defoe is, ha távoli lövésekre lenne szükség.

COME ON YOU SPUUUURRRRRRRRSSSSSSSSSSS!!!!!!!!!!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik