Merre tart taktikailag a Villas-Boas vezette Tottenham?

2520660 25206602520660 2520660
Vágólapra másolva!
2012.07.10. 10:07
AVB és a 4-3-3 Villas-Boas érkezésével radikális változások várhatóak a csapat körül. Taktikai felkészültség terén fényévekkel jár a...

AVB és a 4-3-3AVB és a 4-3-3

Villas-Boas érkezésével radikális változások várhatóak a csapat körül. Taktikai felkészültség terén fényévekkel jár a fiatal portugál Redknapp előtt és ez remélhetőleg hamar láthatóvá fog válni a játékot nézve is.

Néhány apró változást leszámítva AVB várhatóan ugyanazt a 4-3-3-at fogja játszatni a Tottenhammel, mint tette azt korábban Portugáliában és London nyugati részén. Az első ábrán az AVB féle 4-3-3.

AVB's 4-3-3

Kapus: Portóban és a Chelseaben egyaránt söprögető szerepet is betöltő kapusokra volt szüksége, akik hátul szervezik a játékot és kilépnek az előretolt védelem fölött átlőtt labdákért, ha szükség van rá.

Védelem: A védelem a széleken (LB es RB) gyakran besegít a támadásokba, míg a két középhátvéd (CB) a védelem vonalát magasan tartva probálja meg lesen érni a potenciálisan átrohanó támadókat. Ehhez elengedhetetlen, hogy a védelem tökéletes összhangban és elképesztő sebességgel dolgozzon. (A Chelseaben ebből gyakran baj lett, hiszen Terry, Luiz és Ivanovic sem túl gyorsak, és többek között ezért is játszott többet Bosingwa, aki ugyan sebességét tekintve megfelelő, de védelmi képességei hiányosak.)

Középpálya: A középpályán három nagyon különböző szerepet játszó játékost használ AVB. Az első egy védekező középpályás (DM), aki szedi össze a labdákat és küldi az irányítónak, de bármikor képes visszalépni a védelemmel egyvonalba mialatt a szelső védekezők (LB/RB) a támadást segítik. A második egy iranyító középpályás (Playmaker), aki szervezi a játékot, teszi ki a szélekre a labdákat beadásokhoz vagy helyzetet alakít ki a támadó középpályás/csatár számára. A harmadik pedig egy támadóbb szellemiségű középpályás (AM), aki képes üres területekre futni vagy létszámfölényt kialakítani támadások esetén.

Támadó sor: AVB két szélsővel szeret játszani, akik közül az egyik (bal oldalon) klasszikus wingert játszik (Portoban Varela, Chelseaben Mata), és a széleken fel-le rohangálva szedik össze a labdákat és adják be középre a csatárnak és támadásban résztvevő középpályásoknak. A jobb tamadó szélső szerepe ennél egy kicsit trükkösebb, hiszen Hulk és Sturridge egyaránt klasszikus csatárként játszottak AVB érkezése elött a csapataiknal, és annak ellenére, hogz Andre a szélekre tette őket, mindketten gyakran a pálya közepe felé sodródtak (így nyitva teret a támadó középpályásnak). A utolsó szereplő a csatár, aki az EBn Fabregastól látott szerephez hasonlóan játszik, a labdáért gyakran mélyebbre visszacsúszva, a passzjátékba is besegítve. Ezt a Portónál Falcao kiválóan játszotta, de a Chelsea-nél sem Drogba, sem Torres nem voltak képesek rá, és nagyon nem látszik még, hogy ebből mi fog kisülni a Tottenham-nél.

Ami adott és ami még hiányzik

A védelem erősítésére eddig Vertonghen és Fryers érkeztek. Mindketten fiatal és gyors játékosok, ami elengedhetetlen az AVB féle magas védősorhoz. A védelem szélein eddig sem volt gond a sebességgel hála BAE-nak és Walkernek, de Fryers leigazolásával és Naughton potenciális hazajövetelével lenne szolíd tartalék a posztokra. Középen viszont elég siralmas a helyzet, Kaboult leszámítva mindenki sérülésekkel bajlódva jutott túl az előző szezonon. Kingnek és Gallasnak nem sűrűn fog hely jutni a kezdőben (előbbi várhatóan edzőként folytathatja a klubnál). A Vertonghen-Kaboul párost viszont tovább erősítheti Caulker érkezése, amennyiben AVB tetszését elnyeri a Swansea City csapatában kiváló szezont maga mögött tudó angol.

Középpályán védekező szerepben a bőség a probléma, hiszen Parker és Sandro is kiválóan be tudják tölteni a DM szerepét, és szükség szerint Livermore és Huddlestone is be tudnának segíteni. Klasszis irányító középpályásunk viszont Modric-ot leszámítva nincs (Gylfi másfajta játékot játszik, és talán túl tapasztalatlan is a szerepre), és a horvát távozása esetén muszáj lesz valakit beszerezni vagy VDV-t védekezésre rábírni miután elküldtük taktikai továbbképzésre. A Joao Moutinhóval kapcsolatos pletykák itt jöhetnek be a képbe (múlt héten azt nyilatkozta, hogy szívesen dolgozna megint AVB-vel). A Portónál a Playmaker szerepkört egyszer már hatalmas sikerrel eljátszotta, így egy esetleges átigazolásnak a taktikai tudás és a menedzser személye nem szabhatnak gátat, kizárólag a Porto által Moutinhóra aggatott hatalmas árcédula. A támadó középpályás szerepére Gylfi tökeletes lenne, és a Swansea-nál már bizonyította, hogy ugyanezen a poszton képes kamatoztatni a tudását.

Az ellenfél harmadában Bale és Lennon tökéletesen passzolhatnának a játékhoz, csak megbízható tartalékja egyiknek sincs (előbbit Pienaar képes lehet gyengébb meccseken pótolni amennyiben nem szalad vissza Liverpoolba), és Sturridge érkezése a Chelsea-től nem túl valószínű (főleg azok után ahogy Levy bánt Abramoviccsal Modric tavaly nyári átigazolási sagája kapcsán).

Csatárposzton pedig Defoe-t leszámítva nincs senkink, és az AVB féle 4-3-3-ban nem egy „poacher”-re lesz szükség, hanem egy Adebayorhoz hasonló játékosra, aki ki tud mozdulni a szélekre és meg tudja tartani a labdát amíg a szélső támadók és a középpályások megérkeznek. Izgalmas lehetőség lenne VDV-t játszatni ezen a poszton. A képessége meg is lenne, kérdés, hogy tudna-e alkalmazkodni a „false nine” Fabregashoz hasonló szerepköréhez, és esetleg Adebayorral vagy egy fiatal brazillal/franciával versengeni a kezdő tizenegy egyik helyéért.

Azt is meg kell említeni, hogy Friedel szenzációs teljesítménye ellenére, muszáj lesz egy mobilabb és fiatalabb kapust beszerezni. Átigazolási pletykák keringtek Hugo Lloris esetleges érkezéséről, de a téma közel nem kapott akkora figyelmet, annak ellenére, hogy egy söprögetni képes, gyors és megbízható kapus beszerzése közel annyira fontos, mint a csatárgondok orvoslása vagy Modric pótlása.

Végezetül pedig egy spekulációt nem mellőző kép AVB jövőbeni várt felállásáról.

Spurs 2012

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik