Veszélyes vizeken: Stoke City-Tottenham

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2011.12.11. 11:12
Az utóbbi pár hét messze legnehezebb tesztje előtt áll a csapat. Sőt, az egész szezont figyelembe véve is kijelenthetjük, hogy kevés kellemetlenebb...

Az utóbbi pár hét messze legnehezebb tesztje előtt áll a csapat. Sőt, az egész szezont figyelembe véve is kijelenthetjük, hogy kevés kellemetlenebb mérkőzés található a kalendáriumban mint a Stoke City iparosai elleni idegenbeli megmérettetés. A ManU és Abramovics sem tudott egy döntetlennél többet elérni a Britannia Stadium-ban, Dalglish-éknak pedig még ennyi sem jutott. (Mondjuk az is igaz, hogy a QPR és a Newcastle nyerni tudott a Fazekasok vendégeként...) Az eddigi Stoke elleni idegenbeli PL-történelmünk némi meglepetésre pozitív mérleget mutat: két győzelemet és egy vereséget gyűjtöttünk össze a Potters legfelsőbb osztályba való 2008-as visszatérése óta. Érdekes, hogy mindhárom meccs 2-1-re végződött - a két győztes találkozón Eidur és Niko csodálatos találatai ('09-'10) ill. Bale kontrasztos duplája döntött a javunkra ('10-'11). Emlékezetes, hogy wales-i félistenünk első gólja Mario Gomez szellemét idézte, a második ellenben a szezon egyik legszebb találata lett.Az utóbbi pár hét messze legnehezebb tesztje előtt áll a csapat. Sőt, az egész szezont figyelembe véve is kijelenthetjük, hogy kevés kellemetlenebb mérkőzés található a kalendáriumban mint a Stoke City iparosai elleni idegenbeli megmérettetés. A ManU és Abramovics sem tudott egy döntetlennél többet elérni a Britannia Stadium-ban, Dalglish-éknak pedig még ennyi sem jutott. (Mondjuk az is igaz, hogy a QPR és a Newcastle nyerni tudott a Fazekasok vendégeként...) Az eddigi Stoke elleni idegenbeli PL-történelmünk némi meglepetésre pozitív mérleget mutat: két győzelemet és egy vereséget gyűjtöttünk össze a Potters legfelsőbb osztályba való 2008-as visszatérése óta. Érdekes, hogy mindhárom meccs 2-1-re végződött - a két győztes találkozón Eidur és Niko csodálatos találatai ('09-'10) ill. Bale kontrasztos duplája döntött a javunkra ('10-'11). Emlékezetes, hogy wales-i félistenünk első gólja Mario Gomez szellemét idézte, a második ellenben a szezon egyik legszebb találata lett.

video

Az angol sajtóban egyre nagyobb kedvvel beszélnek a csapatról mint bajnokesélyesről. A formánkat és a játékunkat tekintve egyáltalán nem meglepő ez a fejlemény. És valóban, az egyetlen tényező ami miatt a saját optimizmusom (jelentősen) csorbul az az uszkve egymilliárd angol font ami előttünk trónol a liga első helyén. Ha normális csapat létünkre sikerülne lőtávolon belül maradnunk tavaszig már az elképesztő teljesítmény lenne.

Ehhez kell majd jópár bravúrgyőzelem is - és ilyenből bizony még nem nagyon van nekünk idén. Vertük a Poolt és az Arse-ot a Lane-en, dehát ezt el is vártuk/várhattuk. Volt még továbbá pár elképesztően szoros meccsünk, amelyek megnyerése a játék képe és főleg a ramaty helyzetkihasználásunk alapján bravúrszámba ment. De ha jobban megvizsgáljuk azt kell, hogy lássuk az eddigi tíz győzelmünk mindegyike erősen a "nyerhető" kategóriába tartozó meccsen született (persze a Craven Cottage-en sosem könnyű). A három alkalom amikor nem győztesként hagytuk el a pályát a lefújás után: a két Mancika elleni bukta még az előszezonban, ill. a sokáig szárnyaló Newcastle elleni idegenbeli iksz.

A Stoke City-t elkapni a Britanniában - no ez már döfi lenne! Ahogy már említettem, bajnokesélyesek számára nem sok babér termett Anglia egyik leghangosabb stadionjában. Úgy tűnik Pulis a nagyfiúk ellen tudja leginkább feltüzelni a fiait. Egyébként is kifejezetten jól megy a Fazekasoknak azokon a hétvégeken amelyeket nem előz meg hétközi EL-meccs. Szerencsére nemcsak ők lesznek nagyon kipihentek, hanem a mieink is.

Van egy kis nyomásféle a csapaton - minden közvetlen riválisunk győzelemmel vette eddig a fordulót (a Newcastle két legjobb középső védőjének sérülése elvette azt az 1%-nyi esélyüket is, hogy bennmaradjanak a top6-ban). Sőt, ha netán kikapnánk, Abramovics pedig lendületből agyonlicitálná Manszúr sejket hétfőn, akkor Torres-ék gólkülönbséggel elénk is kerülhetnek. (Egy meccsel többet játszva persze, de akkor se lát szívesen ilyet az ember.)

Arról nem is beszélve, hogy éppen egy PL-történelmi veretlenségi és győzelmi sorozatot építgetünk, amit jó lenne minél tovább életben tartani. Ugye a ligarendszer átalakítása óta a Bolton elleni sikerig még sosem nyertünk hatszor zsinórban. Most a Stoke ellen a veretlenséget is tizenkét meccsre tolhatnánk - ilyet szintén nem csináltunk még a PL-ben, mint ahogy sorozatban négy idegenbeli meccsen sem győjtöttük még be ebben az időszakban a három pontot. Ismeretlen vizeken hajózunk tehát, és ez magában hordozza a veszélyt is - hogyan reagáljuk majd le, ha netán végetér a jószerencse. Persze egy Stoke elleni idegenbeli pontvesztésen viszonylag könnyen túlteszi magát még az a csapat is amelyiknek minden évben összejön egy-két tízmeccses veretlenégi széria - a Britanniában bizony mindig benne van, hogy kapunk egy kokit. Mindazonáltal remélem, hogy Redknapp-nek nem kell majd ehhez a fröccsöntött mentegetőzéshez nyúlnia ma este háromnegyed hét körül.

CSAPATHÍREK

A szokásos sérülteken túl van kettő bizonytalan szereplő is: Bale és King is kisebb nyűg miatti nyűglődéstől nyűgös. Bale esetében azért elég jó az esély arra, hogy rendbejön. Defoe is kisebb combproblémákkal küszködik, de szerintem eleve az újra ereje teljében lévő van der Vaart kezdene Adebayor mögött. Pav is beteget jelentett, de ő már olyan rég játszott utoljára tétmeccset, hogy ez nem oszt nem szoroz.

A Stoke-nál nincs sérült és eltiltott játékos sem. Van azonban négy ex-Spurs a keretben. És még az is előfordulhat, hogy mindannyian kezdenek majd ellenünk. Crouch és Woodgate helye eléggé biztos, de a jóval korábbról ismerős(?) Etherington is tagja Pulis legjobb tizenegyének. Aki - némi meglepetésre - nem tudott állandó helyet találni magának a Fazekasok kezdőjében az Palacios. Persze Wilsonnal kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy már jó ideje nem volt 100%-os egészségi állapotban amikor eladtuk, tehát lehet, hogy még nem ért véget teljesen a rehabilitációja.

Kiktől kell tartanunk? Crouch-ot ismerjük, de ott van még a Stoke-nak a két csupaizom karib-tengeri haramia, Kenwyne Jones és Ricardo Fuller is. Az őket kézzel-lábbal kiszolgáló középpályán pedig főleg a már említett Etherington és az ex-Pool/ex-Arse/ex-Zaragoza Pennant emelkedik ki, mindenki Rory Delapja mellett (mögött). Persze ne feledkezzünk meg a védelem oszlopos (vagy Huth esetében inkább oszlopszerű) tagjairól sem. Ők is eléggé gyakran teszik magukat hasznossá az ellenfél kapuja előtt szögletek, szabadrúgások vagy éppen bedobások alkalmával.

A Stoke szerezte a szezonban a góljai legnagyobb százalékát fejesekből - míg a Tottenham-nél a legnagyobb a fejesek aránya a bekapott gólok között az egész ligában. Ez megerősíti azt a zsigeri érzést, hogy a legtöbb izzadságcseppet a hazai beíveléseknél fogjuk kiválasztani. Mint köztudott Friedel nem szeret rohanálni, de most talán rá lesz kényszerítve egy kis mozgásra. Bár az is igaz, hogy sokszor annak köszönheti a Stoke a Delap-bedobások gólra váltását, hogy a kapus kényszeredetten kimozdul, holott annyian vannak előtte, hogy a labdához érni szinte esélye sincs - aztán valaki fején megcsúszik a dobás és a kimozduló kapus hűlt helyén bepottyan a hálóba. Szóval nehéz eldönteni, hogy mi a célravezető magatartás. A Blackburn vendégeként mindenesetre volt a védelmünknek alkalma gyakorolni Delap-light (Gamst Pedersen) ellen. (Hmm... visszagondolva ott kaptunk egy kifejezetten stoke-os gólt... amikor Parker a 170 centijével inkább felugrott a 300 centis Sambával fejelni, mintsem, hogy Formicán maradt volna, hogy a lefejelt labdát ne teljesen üresen vághassa a léc alá.) (Eszemben sincs Scottie-t bántani, de az ilyenekre jó lesz figyelni.)

Legutóbbi három bajnokink 2-1-re végződött a Britanniában. Egy vereség, két győzelem. Legutóbb viszont a Ligakupa keretében látogattunk el ide, és egy borzalmas színvonalú 0-0 után tizenegyesekkel maradtunk alul Pulis gárdájával szemben (akiket aztán a következő fordulóban kiejtett az azóta elődöntőbe jutó 'Pool). Ez utóbbi meccsről nem vonhatunk le különösebb következtetéseket - hacsak azt nem, hogy a Stoke minden meccsét komolyan veszi. De a mai találkozóval kapcsolatban ez sosem volt kérdéses. Legutóbbi két bajnokijukat megnyerték - múlt héten az Everton otthonában hoztak egy nagyon meggyőző 1-0-ás sikert. Tehát sajnos úgy tűnik felszálló ágban kapjuk őket (a két győzelem előtt sorozatban buktak négyet, közte egy Bolton elleni 0-5-tel).

Ennek ellenére úgy érzem a döntetlen a minimum amit elvárhatunk a srácoktól. Ha Bale és King is felépül a kezdésig, akkor kicsit nagyobb esélyt látok a vendégsikerre, de a hiányukban sem veszett fejsze nyele az ügy, bár akkor már inkább ikszes szaga van a történetnek. Már rég tippeltem utoljára, Mark Lawrensonnal ellentétben, aki 1-1-et vár ma este, szerintem behúzzuk ezt is, mégpedig úgy, hogy Adebayor és van der Vaart is visszatér a gólszerzők közé. 3-1 ide.

Jó szurkolást! Ha minden igaz valamelyik DigiSport adja a meccset.

COME ON YOUUUUUUUU SPUUUUUUUUUUUUUUURS!!!!!!!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik