Visszapillantó

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2011.11.15. 16:11
Rég találkoztunk, ugye? Történt egysmás a szív(izom)szaggató Fulham elleni meccs óta. Megpróbálok ezek közül minél többről több-kevesebb...

Rég találkoztunk, ugye? Történt egysmás a szív(izom)szaggató Fulham elleni meccs óta. Megpróbálok ezek közül minél többről több-kevesebb szót ejteni, de így a tizenegyedik (nekünk tizedik) forduló után érdemes kicsit visszatekinteni a bajnoki szezonunk első negyedére is. Először azonban egy rövidke értékelés a Fulham-meccsről, ha már érdemben elmaradt amikor aktuális lett volna... A válogatott szünet előtti utolsó meccsünk egészen szürreálisra sikeredett és a hosszabbításban az ötösünkön kétszer is előadott pinball-incidens kapcsán két gondolat fordult meg a fejemben: A. a játékosok annyira utálják Harry-t, hogy szívműtétje után kapva kaptak az alkalmon, hogy a saját közvetett módszerükkel megpróbálják megorgyilkolni a legyengült edzőt (ez lett volna ám a valódi "tökéletes bűntény" Columbo és Poirot tercben csettintettek volna rá), B. a játékosok annyira szeretik Harry-t, hogy gondolták szolidaritásból minden Spurs-szurkolóból potenciális szobatársat faragnak neki az intenzívre, hogy ne unatkozzon a lábadozó mester.Rég találkoztunk, ugye? Történt egysmás a szív(izom)szaggató Fulham elleni meccs óta. Megpróbálok ezek közül minél többről több-kevesebb szót ejteni, de így a tizenegyedik (nekünk tizedik) forduló után érdemes kicsit visszatekinteni a bajnoki szezonunk első negyedére is. Először azonban egy rövidke értékelés a Fulham-meccsről, ha már érdemben elmaradt amikor aktuális lett volna... A válogatott szünet előtti utolsó meccsünk egészen szürreálisra sikeredett és a hosszabbításban az ötösünkön kétszer is előadott pinball-incidens kapcsán két gondolat fordult meg a fejemben: A. a játékosok annyira utálják Harry-t, hogy szívműtétje után kapva kaptak az alkalmon, hogy a saját közvetett módszerükkel megpróbálják megorgyilkolni a legyengült edzőt (ez lett volna ám a valódi "tökéletes bűntény" Columbo és Poirot tercben csettintettek volna rá), B. a játékosok annyira szeretik Harry-t, hogy gondolták szolidaritásból minden Spurs-szurkolóból potenciális szobatársat faragnak neki az intenzívre, hogy ne unatkozzon a lábadozó mester.

Akármelyik is fedi a kettő közül a valóságot (és csak ez a két lehetőség van), az biztos, hogy Joe Jordan és Kevin Bond is benne voltak a dologban. Tényleg úgy tűnt, hogy azt tesztelte a csapat, hogy egészen pontosan milyen vékony lehet az a keratinhiányos hajszál ami még éppen el tudja választani a sikert a kapitulációtól. Még nyolc nap távlatából is libabőrös leszek, ha a hosszabbításra (vagy úgy cuzammen a második félidőre) gondolok. Úgy vált pályaudvarrá a védelmünk, hogy King volt a közepén, előtte pedig az angol válogatott jelenlegi kulcsfigurája, Scotty Parker vitézkedett (mondjuk sanszos, hogy utóbbi agyrázkódással játszotta végig a mecset). Érthetetlen volt, hogy miképpen tudtuk ennyire magunkra húzni a Fulham-et. Még azután is kedvükre hozták ránk a szívbajt, hogy Sandro beállt... Ráadásul tőlük a fél csapat kihajtotta a belét a meccset megelőző csütörtökön a Wisla ellen, nálunk meg egyedül Defoe volt a keretben a kazanyi utazók közül...

Érthetetlen. Egyébként a leginkább emlegetett esemény a meccsen, Walker vitathatatlan kezezése az első kapu előtti őrülésnél nem annyira egyértelmű, mint azt sokan gondolják. Igen, szerintem is tizenegyes kellett volna, hogy legyen - de azért azt ne felejtsük el, hogy Walker nem igazán tehetett a dologról, ill. ahogy ott feküdt a földön, Dempsey először rálépett a karjára, majd fejberúgta (mindkettő nélkülözte a szándékot, de ez igaz a kezezésre is), szóval nem csodálom, hogy Walker nem igazán volt tudatában annak, hogy mi is folyik körülötte pontosan.

(Azért Lennon gólját remélem mindenki letöltötte magának valami megosztó oldalról, mert a Bale-lel bemutatott kényszerítő, a védő kibillentése valamint a kapufás - ballábas! - finis igazi klasszikussá teszik ezt a találatot!)

NEGYEDÚTON

No, ennyit a meccsről - most révedjünk egy picit távolabb a múltba. Javaslom értékeljük kellőképpen a csapat idei bajnoki teljesítményét, ugyanis a szezon negyedénél valami egészen elképesztő sorozatot tudhatunk magunk mögött az augusztusi sokk óta. Egy angol Spurs-blogon olvastam a következő párhuzamot: közismert, hogy amikor Harry átvette a kormányt Ramos-tól a csapat tökutolsó volt, nyolc meccsből két szerzett ponttal - most ellenben ott tartunk, hogy a legutóbbi nyolc fordulóban összesen kettő pontot veszítettünk! Szép keretes szerkezet, ugye? Ennél jobb mutatót senki sem tudhat magáénak a PL-ben az adott idő-intervallumra - és csak egy csapat, a (2012-es bajnok) Man Shitty áll velünk azonos pontszámmal.

Az igaz, hogy a játékunk sokszor messze volt a meggyőzőtől (Arsenal, Newcastle, Blackburn, Fulham - és a második félidőben Wigan és QPR), de a 22 szerzett pont a lehetséges 24-ből mesébeillő. Ilyen sorozatot még nem produkált a Tottenham a PL-érában. Valóban történelmi teljesítmény. Ha a sejk a Shitty helyett a Valenciát vagy a Fiorentinát veszi meg, akkor még akár a bajnoki címről is többé-kevésbé reálisan álmodozhatnánk. (Persze, akkor is azt mondanám, hogy legyen csak meg az a negyedik hely - hiszen a csodálatos eredmények ellenére minden meccsünkön jön egy garantálható masszív hullámvölgy második félidő elején... és ez csak egy a számos szisztematikus-krónikus problémánk közül.)

Friedel, Parker és Adebayor csapatba építésének hatása minden várakozást felülmúlt. Meg kell emeljük a kalapunkat Harry és Levy előtt, minimális befektetéssel sikerült nagyot javítaniuk egy eddig sem gyenge kereten. Mindhárom új embernek vannak hibái: Friedel vonalmániás, Parker gyakran túl sokáig dajkálja a labdát, Adebayor pedig lesérzékeny, illetve mostanában adós maradt a gólokkal. Viszont a pozitív hozzájárulások bőven túlszárnyalják az esetlegesen számonkérhető hiényosságokat. (Például Adebayor gólpasszok tekintetében nagyon jól teljesít, és védekezésben is olyan dolgokat láthatunk tőle amit el nem tudtam volna képzelni róla korábbi csapataiban.)

MÚLT HÉT

Harry-nek jelenése lesz februárban a bíróságon, Mandariccsal kéz a kézben mehetnek magyarézkodni egy adóelkerülési ügy kapcsán. Ha Harry tudott a törvénysértésről, akkor elképzelhetetlenül hülye - a fizetéséhez képest aprópénz az amit az adóval megspórolt. Ha bűnösnek találják, akkor 100%, hogy ugrott neki az angol válogatott szakvezetői posztja, és az is több mint lehetséges, hogy a Tottenham-től is kipenderítik. Maga a tény, hogy tárgyalják az ügyet még nem rossz hír - ez biztos volt eddig is, most csak az időpont meghatározása újság.

Van még egy potenciálisan kényes bírósági ügy: az OPLC azzal gyanúsítja a klubot, hogy magándetektívekkel figyeltették az Olimpiai Stadion elbírálásában döntő testület tagjait. Az ügyben már egy letartóztatást is eszközölt a Scotland Yard - de ez még nem ad támpontot annak megítélésében, hogy a klub sáros-e vagy sem, illetve, hogy milyen szankciókra számíthatunk ha igen.

A Fulham-meccs után egyébként a csapat jótékonysági célból internetes aukcióra bocsátotta a csapat által viselt speciális pipacsos idegenbeli szerelést (aláírva persze). Az e-bay-en meg lehet tekinteni, hogy hol is áll a licit - pl.: van der Vaart átizzadt trikója most áll félmillió forint körül, de van még két napotok, hogy lecsapjatok rá, vagy éppen King szintén félmillával kacérkodó mezére, úgyhogy hajrá... (Köszönet az infóért FCKATALAN-nak!)

Nem csak a pályán kívül folyt az élet azonban, hiszen több focistánk is gyepre lépett. Van der Vaart mindjárt ránk is hozta a frászt, mert a combját fájlalva sétált le a pályáról a Hollandia-Svájc barimeccs hatvanadik perce körül. Azóta a physioroom sérüléseket nyilvántartó oldalán megjelent, hogy elvileg már hétfőn, az Aston Villa ellen is játszhat gólkirály-jelöltünk. Bale és Sandro is góllal jrult hozzá csapatuk győzelméhez (Norvégia és Gabon ellenében), brazilunknak ez volt az első válogatott gólja. A pótsejeltezők egyik sztárja Charlie volt, aki balhátvédként(!) tudott le egy clean-sheet-et Isztambulban, és még egy gól gólpassz kombó is belefért a teljesítményébe. Ezúton is gratulálunk neki, és örömmel konstatáljuk, hogy a védelem minden pontján megállja a helyét (ugye nálunk eddig egyedül balhátvédként nem szerepelt). Három horvátunk tehát joggal örülhet, az idegenbeli 3-0-ás győzelem után szinte az EL-keretüket is pályára küldhetik a visszavágón. (Azért a törököket nem ildomos fél vállról venni, persze.) Édes lehetett a bosszú a 2008-as EB-középdöntő után.

Ma este is főként horvátaink testi épsége miatt kell aggódnunk (a svájciak tudnának mesélni arról, hogy mennyire nem tudnak veszíteni a terekek). Kyle Walker ma este fog először kezdőként pályára lépni az angol válogatottban, szóval sok sikert neki a svédek ellen! Parker is valószínű, hogy újra pályára fog lépni. Wales most kimarad a jóból, ha minden igaz, és a braziok is pihennek. Kaboulra pedig most nem számít Blanc, azt bevallom nem tudom, hogy Pienaart behívták-e a dél-afrikaiak. Adebayor eldöntötte, hogy a jövőben visszatér a togo-i válogatottba - ez nem probléma a klub számára, hiszen kamerunhoz hasonlóan ők is lemaradtak a soros Afrika-kupáról.

Hétvégén vissza a PL-hez! Juhé! Addig is kellemes hetet és ha esetleg ráfanyalodtok egy pótselejtezőre vagy barátságosra, akkor kellemes meccsélményt!

COYS!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik