Megszakadt: Newcastle-Tottenham 2-2

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2011.10.17. 19:10
Igen, a Newcastle megszakadt a pályán és megszakította a győzelmi sorozatunkat. Igazságosnak mondható a döntetlen, habár 2-1 után több olyan...

Igen, a Newcastle megszakadt a pályán és megszakította a győzelmi sorozatunkat. Igazságosnak mondható a döntetlen, habár 2-1 után több olyan lehetőségünk is volt amit egy könyörtelenebb gárda rutinból gólra váltott volna. Adebayor, Defoe és Walker is rászolgált egy kis feddésre, amiért a kellő pillanatban rossz döntést hoztak - de annyira nem tudjuk őket bántani, hiszen a togói összehozott egy tizit, Defoe lőtt egy klasszisgólt, és Walker is többet tett hozzá a meccshez mint az elvárható egy 20 éves játékostól. A meccs értékelését nagyban nehezíti számomra az értetlen düh, amit Harry cseréivel szemben érzek. Úgyhogy a mérkőzés eseményeinek taglalása előtt inkább kieresztek egy kis gőzt.Igen, a Newcastle megszakadt a pályán és megszakította a győzelmi sorozatunkat. Igazságosnak mondható a döntetlen, habár 2-1 után több olyan lehetőségünk is volt amit egy könyörtelenebb gárda rutinból gólra váltott volna. Adebayor, Defoe és Walker is rászolgált egy kis feddésre, amiért a kellő pillanatban rossz döntést hoztak - de annyira nem tudjuk őket bántani, hiszen a togói összehozott egy tizit, Defoe lőtt egy klasszisgólt, és Walker is többet tett hozzá a meccshez mint az elvárható egy 20 éves játékostól. A meccs értékelését nagyban nehezíti számomra az értetlen düh, amit Harry cseréivel szemben érzek. Úgyhogy a mérkőzés eseményeinek taglalása előtt inkább kieresztek egy kis gőzt.

Először is: van der Vaart az isten. Ezt jobb ha leszögezem még mielőtt tovább megyek. Ilyen játékos egy évtizedben egy (maximum kettő) téved a White Hart Lane-re, elképesztően nagy szerencsénk volt, hogy Levy tavaly augusztusban csodát tett és (nevetségesen áron alul) megszerezte. Azóta a PL és a Serie A nagycsapatai felől is lehet hallani a érdeklődést, de Rafa meg sem szellőztette, hogy esetleg el akarná hagyni a Lane-t a bajnoki címért való versengésért vagy a szinte automatikus BL-indulásért cserébe. (Ugye tudnánk olyan technikás középpályást mondani a klubnál, akire ez nem éppen igaz.) Ő az egyik leggólerősebb játékosunk, de a gólpasszok tekintetében is alighanem élen jár, a játékának a kreatív oldalát pedig gondolom senki számára nem kell külön dicsérnem. Erre Redknapp egy fantom-sérülésre hivatkozva egymás után másodszor hozza le a 60. percben - egyébként mindkét esetben szükséges volt a változtatás, de talán nem a legnagyobb és eddig 100%-ban lojális tehetségünket kellene lekapni. Az Arse ellen például JD nyújtott nagyon keveset, vdV pedig három gólpassznak beillő labdát is osztott mielőtt le kellett mennie. Tegnap pedig Adebayor volt nagyon halvány (ráadásul a togóinak _valóban_ volt dokumentálható sérülése, mert már a derby-n is bekötött combbal játszott), tehát JD az ő helyére is bejöhetett volna.

Oké, hogy nem szép, hogy vdV nyíltan kritizálja Harry-t - de könyörgöm, ki ne tenné a helyében? Defoe még tavaly is képes volt az újságokon keresztül beszólni Harry-nek, hogy nem ad neki elég lehetőséget kezdőként, pedig még a legfátyolosabb tekintetű Defoe-imádók is elismerik, hogy atomszar formában volt novembertől májusig.

Modric távozására sajnos még mindig hatalmas az esély - és a nyári maradása sem Harry-nek köszönhető (sőt, edzőnk a szappanopera közepén lenyilatkozta, hogy a horvátért potenciálisan kapott 30 millióból ő venne 3-4 nagyszerű játékost a hiányposztjainkra...). Nos, ha elmegy Modric, akkor a szervező zsenik száma kábé egyre redukálódik - és vdV nem az a játékos akit nem lehet kihozni a sodrából annyira, hogy egy idő után bevágja a durcit és bejelentse, hogy mégsem hangzik olyan rosszul Manchester vagy Milánó. (Na meg, ha már a lojalitásnál tartunk - Harry azon nyomban lépne, ha hívná az FA a válogatott élére.)

A másik: a 90. percben semmi pozitív hozadéka nem lehetett az Adebayor-Pavljucsenkó cserének. Az orosz szempontjából inkább volt alázó jellegű a csere mint bármi más, a gyakorlati értékeléshez pedig legyen elég annyi, hogy labdába sem ért a srác, de futni sem nagyon láttam. Ha már lehozzuk a tegnap nem sziporkázó afrikait, akkor tegyük már úgy, hogy a helyére beálló, krónikus játékhiánnyal küszködő ruszki ne érezze szarabbul magát a döntés hatására...

Azt hiszem egyértelmű, hogy kicsit kibuktam Redknapp-re tegnap. Részben az indulat is gépelte helyettem a fenti sorokat. De mindenesetre nem tetszik, hogy az edzőnk - akinek az egyik állítólagos megfizethetetlen jó tulajdonsága az utolérhetetlen "man-management skill" - ott generál feszültséget ahol semmi szükség rá. (Bale újbóli jobboldalra tolására már ki sem térek... a wales-i srác is megunja majd előbb-utóbb ezt a hülyeséget. De ne álljunk meg itt: a Gomes-ügy kezelése sem éppen a profizmusról árulkodik, mint ahogy Bentley is Harry keze alatt kallódott el menthetetlenül - de még Lennont is sikerült neki annyira kiborítania, hogy nyilvánosan elégedetlenkedjen, no meg Mr. Türelem aka Niko Kranjcar napjai is megszámláltattak annak idején Pienaar látnoki leigazolásával.)

Tudom, hogy sokakat megosztanak ezek a kérdések - Harry ténykedése általában és a tegnapi döntései egyaránt. Éppen ezért leszögezem, hogy nem hivatkozok semmiféle konszenzusra a fenti véleményeket illetően - csakis és csupán a saját magam álláspontját akartam közölni (és azt is csak elég összecsapott formában sikerült). A kommentek között remélem megmondják egy páran, hogy miért vagyok tévedésben és kifejtik az alternatív igazságot. (Csak, hogy tisztán lássunk: attól nagyon messze vagyok, hogy "Harry out!" - hogy mást ne mondjak, többek között Assou-Ekotto reneszánsza [és egyáltalán, nálunk maradása] is neki köszönhető.)

No, hogy focival is foglalkozzunk egy cseppet: a sokakat meglepő kezdő, és a mégsokakabbat meglepő felállás ellenére bőven megvoltak a helyzeteink a három pont begyűjtéséhez. A botrányosan eseménytelen első félidő után egyre hektikusabbá vált a második játékrész, és ekkor helyenként már jól is játszottunk - 2-1 után többször is eldönthettük volna a meccset, a végén mégis felhoztuk annyira a hazaiakat, hogy ne érezzük annyira kevésnek azt az egy pontot. A kapott gólok tekintetében nem igazán hibáztatnám Friedelt, de azt azért bajusz alatt megjegyezném, hogy Gomes épp az ilyen, a védhetetlenség határán szédelgő helyzeteknél jelenti a különbséget iksz és győzelem között. Bale jobbosítása ma sem működött, bár a baloldali visszatérés után sem brillírozott. Adebayor a NLD után újabb felejthető meccsen van túl (igazságtalanok lennénk azonban, ha nem említenénk meg, hogy akkor is és tegnap is adott azért egy-egy gólpasszt vdV-nek). Livermore újra azt mutatta ami már láttunk tőle: jellegtelen gürizést, ami a PL gyengébb csapatai ellen belefér, de a középcsapatok elleni idegenbeli meccseken azért szenved miatta olykor a csapat (de legyünk megint igazságosak - a tizenegyes előtt ő szerzett labdát).

A legnagyobb negatívum persze nem a két vesztett pont és nem is holmi cserélési mizéria - hanem Ledley King sérülése, aki szomorúan ünnepelte 300. kezdő fellépését. Lehet egyáltalán szomorúan ünnepelni? Mindegy, no lényeg, hogy jött a helyére Bassong - és Kaboullal ketten azért nem alkottak magabiztos párost. Pedig Dawson hosszabb sérülésével és Gallas visszaeséseivel sanszos, hogy fogjuk még látni a francia-kameruni kettőst a közeljövőben.

Első bekapott gólunknál hatalmas űr volt a tizenhatosunk közepén, amit nem magyaráz Modric nevetségesen béna védekezése Jonas-szal szemben. Az argentin szélső egész jó játékos és túlságosan zavartalanul viharzott le az alapvonalra, Ba pedig teljesen egyedül passzolta a labdát Friedel érintésével a hálóba. Elkerülhető gól volt - Modric mellett Walker és a belső védők sem lesznek boldogok az ismétlések láttán.

A második gól szerintem részben annak köszönhető, hogy Walker egy perccel előbb Overdose-ként galoppozott egészen a 'Castle tizenhatosáig, hogy ott az Adénak passzolás vagy a lövés helyett elbukjon egy szerelésen. Abba vágtába még Bale is belefáradt volna, és Ameobi tulajdonképpen az ő helyéről szerezte az egyenlítő találatot. Persze volt még védőnk rajta kívül is aki figyelhetett volna Toon-nevelésű hazai csatárra.

A mi góljainkkal nem volt gond: színtiszta tizenegyes, színtisztán értékesítve. Illetve egy valódi klasszisgól JD-től. Defoe-val kapcsolatban viszont sosem tudok nem arra gondolni, hogy a helyzetei 90%-ában csak belebikázik egyet a labdába, ami ha éppen jó felé áll, akkor védhetetlen csoda-finis, ha viszont merőlegesen áll a kapussal szemben, akkor tutira telibetrafálja. Annál a nagy helyzetnél is ezt éreztem, amikor először a védőt majd Krult kapta telibe, nyolc méterre a kaputól.

Azért annyira ne legyünk elkeseredettek - igen, nyerhettünk volna, de a St. James' Park-ban teljesen elfogadható eredmény az iksz. Ráadásul öt meccse veretlenek vagyunk, és vesztett pontok tekintetében jók vagyunk a negyedik helyre, úgy, hogy játszottunk már a ManU, ManC, LiverP, Arse négyes minden tagjával és az egyik idei meglepetés csapattal is (NewC). Soha rosszabbat.

A Match of The Day összefoglalóját itt tölthetitek le.

Csütörtökön Kazany Rettegett Rozsomákjai jönnek a Lane-re, ellenük azért illendő, sőt, ildomos lenne egy kifejezetten izmos kezdőt pályára zavarni. Defoe-t és Pavot a kezdőbe várom és Lennon ill. Sandro visszatérése is nagyon kellene. Ugye adja a DigiSport valamelyik változata a meccset? Szerintem nem lenne hülyeség közös meccsnézést latolgatni valamelyik hozzáférhető csehóban... aki esetleg ráérne, érdekelné a dolog és Budapesten lesz aznap az valahol jelezze por favor!

Addig is COYS!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik