Jimmy Robertson tiszteletére: Tottenham-Arsenal

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2011.10.02. 06:10
Jimmy Robertson 1944-ben látta meg a kohófüstön átszűrődő napvilágot Glasgow visszafogottan kies városában. 1964-től 1968-ig volt a Tottenham...

Jimmy Robertson 1944-ben látta meg a kohófüstön átszűrődő napvilágot Glasgow visszafogottan kies városában. 1964-től 1968-ig volt a Tottenham játékosa (jó, tudom, volt egy kis ugrás az időben, de sose érnénk a végére). Jobbszellőként 181 meccsen 31 gólt szerzett liliomfehérben - többek között az 1967-es FA-kupadöntő első góljánál is őt ünnepelte a fél Wembley. (Ha már itt tartunk - a '67-es döntő volt az első amin londoni derby-re került sor: az volt a Chelsea első wembley-beli szereplése - nekünk az ötödik, és ahogy azelőtt mindig, ha már döntőbe jutott a csapat meg is nyerte azt.) Jimmy Robertson nagyon hasznosan szolgálta a klubot, 1968-ban mégis elcseréltük egy David Jenkins nevű srácra. Jenkins are Arse játékosa volt ekkor, tehát ebből következik, hogy Jimmy a gúnároknál folytatta, másfél évig maradt a Library alkalmazottja. Az észak-londoni csapatváltás ritka ugyan, de önmagában nem lenne elég érdekes ahhoz, hogy felemlegessük több mint negyven év távlatából. Amivel Jimmy végleg beírta a nevét a North London Derby történelmébe: mindkét csapat játékosaként tudott derby-gólt szerezni. Ezt egyedül ő mondhatja el magáról. Ma délutánig legalábbis egészen biztosan. Közép-európai idő szerint 17:00 és 19:00 között nagyon reméljük, hogy egy nyurga nyugat-afrikai bohóc csatlakozik hozzá.

Mondani sem kell, hogy mennyire különleges ez a meccs - évről évre az egyik, ha nem 'a' legélvezetesebb Premier League-derby, és most ráadásul van egy extra éle is a találkozónak, Adebayor-nak hála. Annál messzebb mondjuk nem igazán fajulhatnak a dolgok mint amikor először lépett pályára az Arse ellen még megboldogult Citizen korában... Azóta picit mintha megjött volna az esze, és ez talán jelentheti azt is, hogy ha gólt szerez akkor azt a saját szurkolótábora előtt ünnepli majd, ahelyett, hogy vérben forgó szemű gúnárok előtt illegeti magát. Az Arse játékosaként nagyon eredményes volt ellenünk - kilenc meccsen nyolc gól, és gólpasszok is akadtak rendesen. A Citeh-ben már nem ment neki ennyire a Spurs-meccseken, de a madridi BL-negyeddöntőben megint fejelt kettőt. A eddigi három Tottenham-mezben lejátszott meccsén már törlesztett hármat az összesen tíz ellenünk szerzett góljából, de nagyon jó lenne, ha ma is folytatná ezt az áldásos tevékenységet.

Az egyik kulcsfigura tehát Manuman. De rajta kívül lesz még jó pár, sőt tulajdonképpen egy huszonkét lábon járó kulcscsomó lesz a csapat. Hiszen mindenkinek a maximumot kell kihoznia magából, hogy ezt a feltámadni vágyó Arse-t visszanyomja a futóhomokba. Ha nyerünk akkor máris öt ponttal leszünk előttük - plusz az elmaradt Everton elleni hazaink. Tehát potenciálisan nyolcpontos előnyre tehetnénk szert egyik legnagyobb vetélytársunkkal szemben a BL-selejtezős helyért folytatott harcban. Nyolc pont - persze még csak október eleje van, másrészről viszont még csak október eleje van! Igaz, hogy még rengeteg van hátra a szezonból, viszont hét forduló alatt nyolcpontos fórnál nem is kívánhatnánk jobbat. Ezért is nyerni kell tehát, nincs mese.

Van der Vaart nagyon jól játszott eddigi két North London Derby-jén - az Emirates-ben két gólpasszt adott és egy gólt szerzett, a Lane-en két góllal járult hozzá a 3-3-as végeredményhez. Mindkét alkalommal igazi nemzetközi klasszisként focizott - most sem várunk tőle kevesebbet.

Modric úgy tűnik megbékélt a tudattal, hogy van még neki tennivalója a Lane-en és egészen kiválóan játszott az utóbbi pár meccsen. Nagy szükség lesz a kreativitására és a szorgalmára most is. Ha megy neki a játék, akkor egyszerűen nincs ellenszer azokra az intelligens, centire kimért indításokra.

Középen Sandro és Parker elvileg egy álompáros. Egyiken sem ismernek veszett labdát, és kitűnő érzékkel akasztják meg az ellen támadásait - ezen túl a passzjátékban is kifejezetten otthon érzik magukat. Bármelyikük kezdhet, ketten együtt viszont csak abban az esetben, ha Lennon padozik. Ha mégsem emellett dönt Harry, akkor a két szélen újra összeállhat a széllelbélelt Lennon-Bale duó, akik leszedhetik a keresztvizet az első derby-jére készülő André Santos-ról, de a jóval rutinosabb Sagna sem hinném, hogy boldog lesz, ha a nevüket olvassa a kezdőnkben.

Hátul nem számítok meglepetésre. Friedel a kapuban. Gallas és Dawson nem egészségesek, Charlie és Bassong csütörtökön játszottak, így King és Kaboul lesz középen. A széleken pedig Walker és BAE - remélhetőleg ma a tavalyi arcát mutatja a kameruni. El lehet még játszadozni azzal a gondolattal, hogy Harry leülteti egy kicsit Benny-t és Bale-t vonja vissza a helyére - ezzel a Bale-Lennon-Modric-vdV-Ade szuperötös a Parker-Sandro fallal egyszerre lehetne pályán. De kétlem, hogy ezt meglépné Redknapp (és persze nem is biztos, hogy jól sülne el), sokkal valószínűbb, hogy Assou-Ekotto marad a csapatban, de ha esetleg mégis kikerül akkor is sanszosabb lesz Danny Rose szerepeltetése a posztján mintsem, hogy Bale-t lássuk ott.

Mindent egybevetve így festhet a kezdőnk:

Friedel

Walker Kaboul King Assou-Ekotto

Lennon/Sandro Parker Modric Bale

van der Vaart

Adebayor

(A Lennon-Sandro dilemma természetesen szerkezeti átalakítást is magával von.)

Az Arse várhatóan a Mertesacker-Koscielny védőpárossal kezd, két oldalukon Sanga és Santos - ez papíron sokkal erősebbnek néz ki mint amit eddig gyakorlatban mutatnak. Szerintem csak idő kérdése, hogy radikálisan javuljon az Arse védekezése. A középpályán Gervinho és Walcott adott a szélen, és a Song-Arteta párosra sem igazán látok alternatívát. A hülyehajú elefántcsontpartit majd a 60. perc környékén válthatja Arsavin. Bár... tulajdonképpen van Persie mögött árnyékcsatárként akár kezdhetne is az orosz, végülis messze az a legerősebb pozíciója. Wenger helyében én így terelném ki a gúnárokat a fűre:

Tetszőleges Polák Kapus

Sagna Koscielny Mertesacker Santos

Wacott Song Arteta Gervinho

Arsavin

van Persie

Nem gyenge csapat ez. Sőt. Van benne temérdek potenciálisan veszélyes támadójátékos, mint ahogy potenciálisan szilárd védekező emberből is össze lehet számolni legalább hármat. (Bár azt kétlem, hogy Wenger egyetértene velem Arsavin kezdetésével kapcsolatban.) Ami biztos, hogy az Arse sem fog a védekezésére hagyatkozni - gólt, gólokat akarnak majd szerezni, ami ránk pláne igaz lesz. Tehát ismét minden adott egy újabb klasszikus derby élményhez.

Hasraütésszerűen a tippem egy 3-2-es hazai siker - legalább egy Adebayor góllal. Valószínű, hogy a 2011-ben elég tisztességes évet futó van Persie is szerez majd egyet - bár nagyon örülnék egy clean sheet-nek. Remélem, hogy a középpályán dől majd el a meccs, mert érzésem szerint ott van egyértelmű erőfölyényünk. A Parker/Sandro-Song, Modric-Arteta, Lennon-Walcott, és Bale-Gervniho összehasonlításban nálam háromból is mi vagyunk a jobbak kényelmesen. Lennon mostani formáját tekintve szerintem nagyjából pariban van Walcott-tal. Egyébként az NST és a BBC is hazai győzelmet jósolt, ami nem is tudom mikor fordult elő utoljára Spurs-Arse meccs esetén.

No, hamarosan eljön az igazság órája, addig én olyasvalamivel melegítek, ami a meccsen aligha fordul majd elő: favágással.

Kellemes szurkolást mindenkinek!

YID ARMEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik