Klasszikus Tottenham-gólok I. - Lineker vs Porto

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2011.06.29. 21:06
Mivel foci még jó ideig nem lesz a házunk táján, ezért itt az ideje elkezdeni egy könnyen fogyasztható sorozatot - és mi is gördülhetne le könnyebben...

Mivel foci még jó ideig nem lesz a házunk táján, ezért itt az ideje elkezdeni egy könnyen fogyasztható sorozatot - és mi is gördülhetne le könnyebben az ember szemének torkán az ember agyának gyomrába mint egy-egy csodálatos Spurs-találat? Ugye, hogy ugye.Mivel foci még jó ideig nem lesz a házunk táján, ezért itt az ideje elkezdeni egy könnyen fogyasztható sorozatot - és mi is gördülhetne le könnyebben az ember szemének torkán az ember agyának gyomrába mint egy-egy csodálatos Spurs-találat? Ugye, hogy ugye.

A sorozat első darabja alig kevesebb mint húsz évvel repít bennünket vissza az időben, egészen az 1991/92-es KEK-idényig. A Spurs az osztrák Stockerau selejtezőbeli legyőzése után az első fordulóban a Hajduk Split-et hasította ketté (angolosok figyelmébe ajánlom a zseniális szójátékot). A második fordulóban egy igazi európai nagyágyú az FC Porto került az utunkba. 1991. október 23-án játszották az első meccset a Lane-en, és a 14. percben Lineker meg is szerezte minden idők egyik legstílusosabb liliomfehér gólját (bár akkor éppen sápadtsárgában nyomták a fiúk). Háromszögelés és trapézolás majd a szokásos magabiztos befejezés a mestertől - videó hajtás után.

Egyszer linkeltem már ezt a gólt, de akkor még csak borzasztóan pixeles minőségben volt fenn a youtube-on - nemrég viszont orvosolta ezt a problémát a TheGaryLineker nevű felhasználó. Ajánlom a csatornáját egyébként is, mert száznál bőven több híres és ritka Lineker-gól felvételét gyűjtötte össze - jórészük Tottenham színekben. (A második gólt érdemes megvárni a videóban, mert egy Rory Delap-szerű bedobásból alakul ki a helyzet.)

A labda útja még egyszer: Paul Allen - Van Den Hauwe - Samways - Paul Allen - Van Den Hauwe - Lineker - Paul Allen - Samways - Van Den Hauwe - Paul Allen - Lineker. Nehéz követni. Érdemes párszor megnézni! Igazi joga bonito - és különösen poén, hogy éppen az önjelölt "Európa braziljai" Portugália kupagyőztese ellen hozta ezt össze a csapat. Meggyőződésem, hogy ha ez a gól a BL-ben születik azonnal legendák tárgyává vált volna.

Vinny Samways a Spurs-akadémia növendéke volt és több mint 200 a klubnál lejátszott meccs után igazolt el - legsikeresebb időszaka a Las Palmas-nál eltöltött 6 év volt, amikor is csapatkapitányként a La Liga-ba vezette a kanári-szigeteki csapatot. Gyanítom nem sok angol csékát találni a La Liga történelmében. Van Den Hauwe is érdekes figura - Belgiumban született, de Wales-ben lett válogatott. Paul Allen pedig Clive Allen unokatesója volt, és 300-nál is többször húzta magára a Spurs mezét.

A meccset egyébként 3-1-re hozta a csapat. Lineker két gólja között még Durie talált be - a másik oldalon pedig a legendás Emil Kosztadinov volt eredményes. A visszavágó 0-0 lett Portóban, azonban a harmadik fordulóban a Feyenoord Kiprich Jocó magányos góljával 1-0-ás összesítéssel búcsúztatott bennünket. (A döntőben a Werder 2-0-ra verte a Monaco-t.) Volt még egy angol csapat a KEK-ben - az előző szezonban a Barcelona elleni döntőt megnyerő, címvédőként induló Manchester United-et az Atlético Madrid búcsúztatta magabiztosan a második fordulóban 4-1-es összesítéssel.

Magyar részről a Ferencváros indult abban a szezonban a KEK-ben - ők is a második fordulóban véreztek el, a későbbi győztes Bréma ellen. Figyelemre méltó éredmény azonban így is fűződik a nevükhoz: ők adták ugyanis a sorozat gólkirályát! Méghozzá Lipcsei Péter személyében! Csak annyit fűzhetünk ehhez, hogy szép volt, ill. nyihaha! Olyan neveket előzött meg mint a már említett Kosztadinov és Lineker - valamint a döntős Monaco ereje teljében lévő libériai félistene, George Weah, vagy éppen Futre és Schuster az Atlético-ból.

Hejj... amikor még nem csak egyetlen nemzetközi kupa volt Európában!... Azért jó lenne megnyerni az EL-t!

YID ARMEH!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik