Last Christmas – avagy Redknapp fejtörője: Rafael Van der Vaart

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2011.02.05. 23:02
Címkék
Történelmi poszthoz érkezett még mindig csak fióka-korban járó Spurs blogunk! Egon bá volt olyan nagylelkű, hogy időt és energiát nem kímélve...

Történelmi poszthoz érkezett még mindig csak fióka-korban járó Spurs blogunk! Egon bá volt olyan nagylelkű, hogy időt és energiát nem kímélve írt nekünk egy szakértői szemmel megkomponált posztot a tavalyi és az idei szezon Harry által pályára álmodott taktikájáról - különös tekintettel a Holland Csoda érkezése utáni változásokra. Köszönjük szépen a nagyszerű írást, és reméljük, hogy lesz még alkalmunk hasonló elemzéseket olvasni a jövőben! Hajtás után Egon bá írása!Történelmi poszthoz érkezett még mindig csak fióka-korban járó Spurs blogunk! Egon bá volt olyan nagylelkű, hogy időt és energiát nem kímélve írt nekünk egy szakértői szemmel megkomponált posztot a tavalyi és az idei szezon Harry által pályára álmodott taktikájáról - különös tekintettel a Holland Csoda érkezése utáni változásokra. Köszönjük szépen a nagyszerű írást, és reméljük, hogy lesz még alkalmunk hasonló elemzéseket olvasni a jövőben! Hajtás után Egon bá írása!

Először szeretném tisztázni a játékrendszer és a taktika közötti különbséget.

A játékrendszert (pl. a 4-4-2, vagy a 4-1-2-3-1, hosszabban angolul itt) a fenyőfához tudnám hasonlítani, ami nem más, mint egy alap felállási formája a játékosoknak a pályán. A taktika pedig már az a karácsonyfa, amit az adott játékosok képességeit és tudását felhasználva „díszítünk” fel, illetve rendelünk hozzá stílust.

Egy jó edző megtalálja a játékoskeretének megfelelő legjobb játékrendszert (Arsenal), vagy szerencsésebb esetben a kedvenc játékrendszeréhez beszerezheti a legjobb játékosokat (Man. City), majd megfelelő összeállításban és egyénekre szabott feladatokkal pályára küldi őket. Tavaly Bale sérülése idején Niko Kranjcar játszott a középpályánk bal oldalán. Míg Bale-től alapvetően kérhető, hogy a vonal mentén használja ki a gyorsaságát és kerüljön az ellenfél védelmének háta mögé, addig Niko-tól alap a megkapott labdákkal a pálya közepe felé belépve irányítson és területet nyisson a felfutó balhátvédnek. Egy poszt és micsoda különbség taktikailag!

Miért tudtunk tavaly sikeresek lenni?!

Tavaly volt egy stabil játékrendszerünk és hozzá megfelelő számú és minőségű játékos!!!

A védelmünk stabil volt és többnyire állandó! Gomes szinte egész szezonban remekül védett. A védelem jobb oldalán Corluka, míg a baloldalon Assou-Ekotto volt az első számú prioritás, a tartalékok annyira nem jutottak szerephez, hogy többen kölcsönbe mentek (Hutton, Walker, Naughton). Ha vészmegoldásra volt szükség, akkor jobbra Kaboul, balra Bale kéznél volt. Középen King 19 alkalommal lépett pálya és ez kifejezetten jót tett az alakzatnak. Mellette nagyon jól megélt a Dawson – Bassong páros és Kaboulnak is volt 1-2 jó meccse.

A két belső középpályás közül mélységi irányító szerepkörben Modric játszott, lábtörése alatt Kranjcar és Huddlestone is megfordult a posztján, míg labdaszerző szerepkörben Huddlestone, Palacios teljesített jól. Jenas az a játékos, aki mindkettő szerepkörben használható, de ő ekkor szinte állandóan sérült volt. A jobb oldalon Lennon mögött volt egy Bentley, akire ritkán került sor, míg a baloldalon Bale robbant be az elitbe, sérülése esetén Kranjcar játszott, néha Lennon.

Talán mi rendelkeztünk a liga minőségileg legmélyebb támadóegységével! Redknapp kedvenc variációjában Crouch és Pavlyuchenko volt magas támadó, mellettük Defoe és Keane az alacsonyabb mozgékonyabb csatár. Sérülés és formahanyatlás esetén is volt kihez nyúlni!

Alapvetően Modric és Huddlestone feladata volt a védőktől összeszedett labdák leosztása, illetve a szélsőink jó ütemű indítása, ha ez nem működött, akkor is fel tudtuk ívelni a magas támadónkra a labdát, így kialakítva a helyzeteket. A csapat nagyon összeszokottan játszotta a területvédekezést, aminek a csúcsa az Arsenal elleni hazai meccs volt, ahol a vendégeknek nem adtunk teret az összjátékhoz és elég mélyen játszottunk ahhoz, hogy a gyorsaságuk se érvényesüljön! Legnagyobb problémánk a támadó és védekező szögletekkel volt. Rengeteg sarokrúgást végeztünk el, de nem lehetett látni begyakorolt és eredményes variációt. Rögzített helyzetekben (szöglet, szabadrúgás) nem embert fogtunk, hanem területet védekeztünk, ahol többnyire megblokkoltak 1-1 embert és a helyére beérkező támadók sok gólt szereztek.

Rafa

Az átigazolási időszak utolsó utáni percében sikerült leigazolni Rafael Van der Vaart-t! 8 millió fontért szinte ajándék volt egy világklasszis játékos, aki képes mérkőzéseket eldönteni. Ahhoz, hogy egy csapat mennyire sikeres nagyban hozzájárul, hogy mennyi ilyen játékosa van pályán, lásd a Henry-Viera féle Arsenalt és a mostanit. Semmivel sem játszanak rosszabbul, csak nem nyernek semmit, nincs aki átlendítse a csapatot a kritikus helyzetekben.

Van der Vaart mint tudjuk az Ajax akadémiáról került ki. Az Ajax támadójátéka egy erős, technikás csúcsékre, a két oldalon gyors szélsőkre és a csúcsék mögötti árnyékékre épül. Az árnyékék ebben a rendszerben felvállalja az irányítói szerepkört és mélységből érkezik a kapu elé a befejezésekhez. Rafa ilyen árnyékékként nőtt fel és ehhez ért igazán és ezért nem tudott a Realban sem befutni (Sneijder és Robben sem!!!). A mi rendszerünkben ez a poszt nem volt megtalálható, maximum az egyik alacsony csatár helyén lehetne elképzelni, amit Defoe sérülése alatt be is töltött nem is rosszul, de tudjuk, hogy kedves mesterünk „szerelmes” JD-be, aki az első adandó alkalommal vissza is került a csapatba, de jelenleg közel sincs élete formájában!

Jelen formációban, ha az ellenfél lezárja a középpályát, akkor a felívelt labdákkal nem érünk semmit és máris megölték a támadójátékunkat…

Defoe nem képes sem megszerezni, sem megtartani, lefejelni meg főleg nem az ilyen felívelt labdákat és ennek lettünk az áldozatai az elmúlt pár meccsen. Amennyiben cserél a mester ezért Rafát hozza le általában, de mérkőzés közben nem ilyen egyszerű játékstílust váltani. Komoly aggodalomra ad okot az is, hogy a holland üdvöskénk a húzódása óta nem az igazi…

Ennek a játékrendszernek a komoly gondja, hogy több poszton csak egy játékos van! Rafa és a két szélső mögött senki nincs aki játékrendszerileg tudná pótolni őket. Van der Vaart szerepkörét esetleg a kegyvesztett Keano és esetleg Kranjcar tudná lejátszani, de közel sem azon a színvonalon. Townsend újbóli kölcsönadása Bentley távozása után ezért is furcsa az én szememben, de nem ismerjük a részleteket, hogy visszahívható-e közben.

Blackburn meccs

Redknapp mester sem ma kezdte a szakmát és egy jelen állapotban életképesebb elképzelést küldött pályára a hétközi fordulóban!

Itt a középpálya stabilitásának kárára próbálta erősíteni a támadójátékot mondhatjuk, hogy sikerrel, mert megnyertük a mérkőzést Bale és Modric távollétében is. A végén már nem véletlenül hozta be Defoe helyett Sandro-t, hogy Palacios levédekezze a sárgalapos Corluka előtti területet.

Átmenetileg is rizikós ez a rendszer, mert a PL-ben életveszélyes három középpályással védekezni, főleg úgy, hogy az egyiknek nem is igazán ez az erőssége (Lennon). Az eredményes játékhoz nagy szükség lesz, hogy visszatérjen Bale és Modric, illetve hogy a managerünk megtalálja Defoe helyét is a rendszerben (nálam a padon). Megmondom őszintén, hogy emberileg nincs semmi bajom Pienaar-ral (nagyon rendes gyerek, meg minden) sem, de ebben a rendszerben nem látom a helyét, maximum annyira, hogy a padról beszállva „tud” játszani szinte minden középpályás poszton.

Rafa ide, vagy oda, így karácsony után visszasírom a tavalyi szezont!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik