Gérard Depardieu kelti életre a foci-vb-k atyját

Vágólapra másolva!
2013.03.28. 17:35
null
Jules Rimet átadja a győztesnek járó trófeát Raúl Judénak, az uruguayi szövetség elnökének <br />az 1930-as torna után (Fotó: FIFA)
Film készül a FIFA harmadik elnökének, Jules Rimet-nek az életéről, amit a jövő évi brazíliai világbajnokság előtt mutatnak be.

A filmet francia stáb jegyzi: a forgatókönyvet Jean-Paul Delfino és Frédéric Auburtin jegyzi, a rendezői székbe pedig utóbbi ül majd. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) harmadik elnöke, Jules Rimet 33 évig (1921-től 1954-ig) állt a szervezet élén, és az ő nevéhez fűzödik a világ legjobb csapatainak négy éveneként esedékes seregszemléje, azaz a labdarúgó világbajnokságok megálmodása és megszervezése.

Sepp Blatterrel, a FIFA jelenlegi elnökével is jóban van Depardieu (Fotó: sofoot.com)
Sepp Blatterrel, a FIFA jelenlegi elnökével is jóban van Depardieu (Fotó: sofoot.com)

A film az 1930-as első foci-vb születésének körülményeit járja majd körül. A főszerepet a francia mozi

élő legendája, Gérard Depardieu játssza majd, aki már többször is dolgozott együtt a rendezővel. A direktor választása annyiból feltétlenül érdekes, hogy Depardieu nagyjából kétszer akkora, mint az 1956-ban, 83 évesen elhunyt sportvezető. Az alkotást a tervek szerint a jövő évi brazíliai foci-vb rajtjának idején mutatják be.

Jules Rimet 1933-ban (Forrás: Wikipedia)
Jules Rimet 1933-ban (Forrás: Wikipedia)

Julet Rimet 1873-ban született, és már a FIFA 1904-es megalapításánál is ott bábáskodott. A szervezet célja kezdettől fogva egy professzionális versenysorozat megalapítása volt, ezt a kezdeményezést azonban kényszerű módon elnapolta az I. világháború. Rimet a harctéren is helyt állt: kitüntetéssel szerelt le a seregtől, hogy egy évvel a háború vége után, 1919-ben már a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnöke legyen. 1921-ben válaszották meg a FIFA első emberének, és kilenc évvel később Uruguayban megrendezték az első labdarúgó világbajnokságot 13 csapat részvételével, és a házigazdák végső sikerével. Rimet, természetesen, maga adta át a győztesnek járó, akkor még „Victory" (győzelem) nevet viselő trófeát, amit ugyancsak ő maga szállított át egy egyszerű sporttáskában a dél-amerikai országba. A trófeát 1946-ban nevezték el Rimet-ről, így 1950-ben már a saját nevét viselő arany szobrocskát adhatta oda a győztes csapat – jelesül Uruguay – kapitányának. A Jules Rimet-trófeát 1970-ben vonultatták vissza, amikor a brazil válogatott harmadszor is elnyerte azt.

Négyévenkénti legfőbb szórakozásunk atyja 1956. október 16-án, két nappal a 83. születésnapja után hunyt el.

Az eredeti Jules Rimet-trófea (Forrás: Wikipedia)
Az eredeti Jules Rimet-trófea (Forrás: Wikipedia)

Franciául tudók itt meghallgathatnak pár autentikus gondolatot a filmről Gérard Depardieu-től:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik