Nemzetisport.hu 2012.10.09 13:04 Frissítve: 2015.03.28 01:30

Baumgartner megcsinálta! Sikeres volt az „űrugrás” és megdöntött három rekordot is

Küldetés teljesítve, Felix Baumgartner „kiugrott a világűrből”! A valamivel több, mint hat percig tartó zuhanás során a legmagasabbról való szabadeséses kiugrás, a legnagyobb sebesség zuhanás közben és a legmagasabbra való felszállás hőléggömbbel rekordját átadta a múltnak, igaz, negyedik rekordot, a legtovábbi szabadesést nem tudta megdönteni az osztrák extrém sportoló. Baumgartner amúgy a tervezett 36,5 kilométeres magassággal ellentétben végül 39 km-nél is magasabbról kezdte meg az ugrását.

 

FELIX BAUMGARTNER UGRÁSA - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS
 

 

Felix Baumgartner meditatív állapotban (Fotók: AP / Getty Images)

 

Az osztrák extrém sportoló a tervek szerint a hét elején hajtotta volna végre a sztratoszféra pereméről történő ugrását, ám sem hétfőn, sem kedden nem kedveztek neki az időjárási viszonyok. Október 14-én, azaz ma, közép-európai idő szerint délután fél hatkor viszont újra megpróbálta. Az „attrakció” továbbra is a következő: Baumgartnert egy hatalmas méretű héliummal töltött ballonnal felviszik a „világűr határáig”, 36,5 kilométer magasba, majd a sportoló egy speciális, külön erre az alkalomra készített kapszulából kiugrik, hogy átadja a múltnak az ejtőernyős ugrás magassági rekordját, egyúttal a szabadesés közben várhatóan átlépi majd a hangsebességet is.  

Baumgartner – vagy, ahogy az angolszász sajtó hívja, Fearless (Félelemnélküli) Felix – az ugrás földi bázisán, az Új-Mexikóban lévő Roswellben töltötte az elmúlt napokat, itt készültek róla az alábbi fotók. A nagy attrakciónak – ami nem csak amolyan cirkuszi mutatvány, hanem tudományos kísérlet is – persze számos akadály állhat az útjában. Például csak akkor ugorhat Baumgartner, ha a szél sebessége nem haladja meg a 3,2 km/h-t.

Felix Baumgartner (Fotók: AP / Getty Images)

Baumgartner ugyan egy speciális, 200 ezer dollár értékű szkafanderben ugrik, és nagyjából 20 kilométer magasból már egy próbaugrást is elvégeztek, ennek ellenére jóformán senki nem tudja, milyen hatással lesz a bázisugróra, ha szabadesésben átlépi a nagyjából 1100 kilométer/órás hangsebességet. Az ugrás főmérnöke szerint a legrosszabb forgatókönyv olyan lenne, mint egy horrorfilm: az ugrónak felforrhat a vére (így járt 1962-ben az orosz Pjotr Dolgov), agyvérzést kaphat, de akár a szemgolyói is elhagyhatják a helyüket. Valószínű, hogy Baumgartner, aki több száz ejtőernyő- és bázisugrással (ma már 2500 fölött jár az ugrások száma) a háta mögött elsőként repülte át egy szénszálas szárnyszerkezettel a La Manche-csatornát, tökéletesen tisztában van a veszélyekkel. Éppen ezért azt mondja: soha nem vágott volna bele, ha úgy érezné, hogy nincs esélye élve megúszni a dolgot. Azért ő is érzi, hogy  tovább nem  feszítheti a húrt:

„Ha épségben földet (sőt, ez esetben Földet) érek, akkor visszavonulok, nincs több őrült kihívás. Csendes, nyugodt életet fogok élni a barátnőmmel.” Ami az ő esetében mentőhelikopter-vezetést jelent.

A földi irányítás részéről Joe Kittinger ezredes tartja majd vele a kapcsolatot: ő 1960-ban mintegy 30 kilométer magasból ugrott, az ő rekordját adhatja át a múltnak Baumgartner. Az ugrót minden idők legnagyobb, 55 emelet magas héliumos ballonja viszi fel a világűr peremére, ő pedig egy speciális kapszulában várja majd, hogy jelt kapjon az akció megkezdésére.


 

Baumgartner és Joe Kittinger ezredes Roswellben (Fotók: AP / Getty Images)
Semmi nem hibádzhat a felkészülés során (Fotók: AP / Getty Images)
Baumgartner a speciális kapszulában (Fotók: AP / Getty Images)
Baumgartner a speciális kapszulában (Fotók: AP / Getty Images)
A felkészülés során minden részlet fontos lehet (Fotók: AP / Getty Images)
A földi személyzet állandó kapcsolatban lesz vele (Fotók: AP / Getty Images)
Előkészítik a kapszulát a keddi produkcióhoz (Fotók: AP / Getty Images)
A júliusi próbaugrás során is látható volt már a Föld görbülete (Fotók: AP / Getty Images)
A júliusi próbaugrás közben (Fotók: AP / Getty Images)
Ez a része, elvileg, rutinmunka (Fotók: AP / Getty Images)
(Fotók: AP / Getty Images)
FELKÉSZÜLÉS A STRATOS PROJEKTRE
 

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.21 19:20:01

Sportszelep nemzetisport.hu

„A Bentley-órám rossz, ó Sergio Ramos, boss!” – hogy csak egy sort idézzünk a számból.

2017.11.17 22:05:42

Sportszelep nemzetisport.hu

Melisia Moszkvába és Krasznodarba is elkísérte a válogatottat, 2018 nyarán pedig visszatér a vb-re.

2017.11.15 21:33:34

Sportszelep nemzetisport.hu

Sokáig pletykáltak róluk, végül a lesifotósok leleplezték Iscóékat.

2017.11.13 19:43:12

Sportszelep nemzetisport.hu

Az ausztrál Kardashianokként is aposztrofált Coffey lányok közül Holly-Daze-t mutatjuk meg.

2017.11.09 19:54:12

Sportszelep nemzetisport.hu

Eugenie Bouchard az Egyesült Államokban piheni ki a szezon fáradalmait.