Kansas Cityben halláskárosodást okozhat NFL-meccsre járni

Vágólapra másolva!
2013.10.15. 12:35
null
Rekorddöntéssel üzentek a Chiefs drukkerei Seattle-be. Vajon meddig várat magára az újabb csúcs? (Fotó: Action Images)
Az észak-amerikai profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) hétvégi játéknapján világrekordot döntött a Kansas City Chiefs közönsége: az Oakland Raiderst 24–7-re legyőző csapat otthonában, a Arrowhead Stadionban vasárnap 137.5 decibelnyi zajszintet mértek az ellenfél irányítójának, Terrelle Pryornak kiosztott sack pillanatában. A világrekordot a Guinness World Records hivatalosan is bejegyezte.

 

A Chiefs drukkerei a szintén NFL-es Seattle Seahawks egy hónappal ezelőtt felállított rekordját (136.6 decibel – CenturyLink Field) kiabálták, tapsolták és sikították túl, ezt megelőzően a török Galatasaray labdarúgócsapatának stadionja volt a csúcstartó 131.7 decibellel.

Összehasonlításképp: a 130 fölötti decibel értékű zajszint esetenként enyhébb halláskárosodást is okozhat, 160 decibel pedig dobhártyarepedést. Egy 25 méterrel felettünk elhaladó utasszállító repülőgép által kibocsátott zajszint nagyjából 150 decibel.

A szurkolók a pálya mellől profi segítséget kapnak a csinos cheerleaderektől (Fotó: Action Images)
A szurkolók a pálya mellől profi segítséget kapnak a csinos cheerleaderektől (Fotó: Action Images)

De mekkora zaj lehet a Kansas City pályáján mérthez képest egy Premier League-ben szereplő klub stadionjában? Philip Robertson, a Guinness bírája és jegyzője szerint egy angliai futballmeccsen nem sok esély mutatkozik a jelenlegi rekord megdöntésére.

„Bár én magam is brit vagyok, mégis azt mondom, egy Premier League-mérkőzésen elképzelhetetlen, hogy valaha ekkora zajt mérjünk. Elképesztő volt, amit Kansas Cityben műveltek a drukkerek” – nyilatkozta a mérkőzést és a rekord hitelesítését követően Robertson.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik