Romelu Lukaku - „vajon mivel etették?"

Vágólapra másolva!
2011.12.22. 10:48
null
Romelu Lukaku Belgiumban villámgyorsan sztár lett – Angliában ez még hátravan (Fotó: Reuters, archív)
A következő egy-másfél évtized egyik futballsztárja lehet egy bikaerős, színes bőrű belga csatár, aki ugyan az utóbbi néhány hónapban kicsit eltűnt a szemünk elől, de már korábban megmutatta, hogy az adottságai legalábbis megvannak a fényes karrierhez. Romelu Lukaku az egyik legjelentősebb klub tagja, ám eddigi életművének nagyobb részét még fiatalkorúként, az Anderlechtben hozta össze.

„Te jó ég, mivel etették?" Ez jutott először Juhász Roland eszébe, amikor a Lierse ifjúsági csapatából átvett Romelu Lukaku tavalyelőtt tavasszal belépett az Anderlecht öltözőjébe. A brüsszeli lila-fehéreket régóta alapemberként szolgáló légiós így emlékezett vissza az első találkozásukra:

„Ötvenes láb, száz kilogramm tiszta izom, szép szál gyerek... Azt hittem, hogy próbajátékos, noha a vezetőinkre nem jellemző, hogy boldog-boldogtalant idehívnak. Kérdeztem tőle, hogy hány éves. Azt felelte: tizenhat. Hittem is, meg nem is, hisz annyiszor olvastam már, hogy kalandortermészetű labdarúgók hamis papírokkal »turnézzák« végig Európát."

Ez a nagydarab fiatalember azonban nem csak átszállójegyet váltott. A 191 centi magas erőcsatár üstökösként robbant be a belga élvonalba: a 2009–2010-es idényben úgy lett főszereplő, hogy a megelőző évad végéről még csak egyetlen első osztályú bevetés volt a lábában a felnőttek között!

A fantasztikus gyorsaságú folyamatból ragadjunk ki egy pont két évvel ezelőtti epizódot. Az Európa-liga csoportkörének záró fordulójában a második helyen álló együttes presztízsmeccsre érkezett a szomszédos Hollandia nagyágyújához. Az NS által megkérdezett magyar válogatott védő hangsúlyozta, hogy bár az Anderlechtnek egy pont is elég lenne a továbbjutáshoz, nem döntetlenre szándékoznak játszani a már tét nélkül pályára lépő Ajax otthonában.

Az első 45 perc fejleményei nagyon is alátámasztották Juhász Roland szavait. A látogatók nem egészen negyed óra elteltével vezetést szereztek: Mbark Busszufa, aki azóta Dzsudzsák Balázs csapattársa Dagesztánban, szabadrúgásból beívelt, Lukaku pedig közelről a kapuba fejelt.

Nem sokkal később Lucas Biglia lefülelte az egykori barcás – és a jelek szerint a katalán „álomgépezetből" a Guardiola-korszak beköszöntével nem véletlenül kikerülő – Oleguer Presas bűn rossz indítását, kipasszolt a jobb oldalon robogó Jonathan Legaerhez, aki középre adott, és ezúttal is Lukaku feje jelentette az amszterdamiak vesztét.

A játékrész hajrájában Legaer begyötörte a harmadik vendégtalálatot is, amivel a végül 3–1-re diadalmaskodó Anderlecht az első helyen lépett tovább a kvartettből; az Ajax az azt megelőző öt csoporttalálkozóján összesen kapitulált ennyiszer, mint most egyetlen félidő alatt...

A fentiek voltak Romelu Lukaku első góljai az El-ben, ám ha addigi múltját vesszük, szinte „járt neki" a dicsőség, hogy a hollandiai duplájával ő legyen az európai kupák történetének harmadik legfiatalabb gólszerzője.

Az aznap frissített örökrangsorban a 16 éves és 218 napos belgát egyedül egy másik (korábbi) Anderlecht-klasszis, a ghánai Nii Lamptey (16, 100; 1991, UEFA-kupa), illetve a svéd Niklas Bärkroth (16, 186; 2008, BL-selejtező) előzte meg – a lista 8. helyén amúgy a mi Bene Ferencünk (16, 347), az Újpest későbbi olimpiai, illetve ötszörös magyar gólkirálya szerepelt egy 1961-es KEK-mérkőzés révén.

Lukaku a brüsszeliek utánpótlásgárdáiban 99 fellépésen 131 találatot jegyzett, és mindössze fél esztendő alatt a nagyok között is bizonyította, hogy nem véletlenül kiáltották ki máris az egyik legígéretesebb labdarúgónak: az élvonalban kilencszer volt addig eredményes, amivel a második pozícióban állt a mesterlövészek között, és a kontinens legtekintélyesebb klubjai vetettek szemet rá.

Fél esztendővel később már 15 találat szerepelt a közben a válogatottban is bemutatkozó támadó neve mellett, ami ugyan nem kiugró szám, de elég volt ahhoz, hogy 17 esztendősen – ráadásul friss aranyérmesként – gólkirály legyen a hazájában! (Érdekesség, hogy mögötte másodikként holtversenyben két exdebreceni légiós zárt: a Tatabányán feltűnő Dorge Rostand Kouemaha, illetve Ibrahima Sidibe...)

Lukaku a következő szezonban sem lankadt, jó úton haladt afelé, hogy túlszárnyalja majd az egy évaddal korábbi termését (16-tal fejezte be végül a bajnokságot, ám ez ezúttal nem volt elég az Aranycipőhöz...), s egy évvel a nagy Ajax-verés után szinte nem telt el úgy nap, hogy az újságok ne írtak volna róla. Médiasztár lett, szinte még gyerekként (ami nem ránézésre derült ki, csak a hivatalos dokumentumai alapján...). A flandriai Eén televíziós csatorna például hétfőnként valóságshow keretében mutatta be a „kalandjait" az iskolapadban.

A Nemzeti Sport 2010. december 22-i számában ismét szakértőnk, a közeli szemtanú Juhász Roland árult el érdekes háttérinformációkat. „A szülei figyelnek rá, nem hanyagolhatja el a tanulást. Édesapja első osztályú futballista volt, szigorúan fogja a fiát: nem hagyja elkallódni, most éppen továbbállni. Neki köszönheti, hogy helyén van a szíve és az esze" – mondta róla és a papáról, az egykori kongói (akkor még zaire-i) válogatott játékosról a védő.

Persze nem volt könnyű két lábbal a földön járni, miközben az Arsenal, Bayern, Chelsea, Inter, Manchester United, Real Madrid, Tottenham szuperhetesről cikkeztek a lapok a srác (közel)jövője kapcsán. Csakhogy Romelu Lukaku egyelőre a maradás mellett döntött.

„Kivételes adottságai vannak – folytatta Juhász Roland. – Rendkívül erős, gyors támadó; technikailag nem a legképzettebb, ennek ellenére ígéretes jövő előtt áll. Talán nem lesz gondja abból, hogy hirtelen ilyen nagyra nőtt, és majd' száz kilót kell cipelnie. Csak meg ne sérüljön! A vezetők alaposan felsrófolták az árát, húszmillió euró alatt senkinek sem adják. Afelől azonban nincs kétségem, hogy megfelelő ajánlat esetén a nyáron továbbáll."

Herman Van Holsbeeck, az Anderlecht sportigazgatója a Het Nieuwsbladnak azt találta mondani, hogy nem sietnek a 2012-ig érvényes szerződésű ifjú eladásával, még több évig igényt tartanak rá.

„Olyat is halottam, hogy egy európai élklub megvásárolná Lukakut, és engedné, hogy kitöltse nálunk a megállapodásából hátralévő időt – tette hozzá a magyar hátvéd. – Én azonban úgy látom, hamarosan kinövi a belga bajnokságot, és ha egyszer nagyot dobbant, világsztár lehet belőle."

A félelmetes erejű erőcsatár a jelenlegi szezont 2/2 mérkőzés/gól mutatóval kezdte, és a respektje időközben oly magasra nőtt, hogy az igazi nagyágyúk egyszerűen nem hagyhatták tovább Brüsszelben „porosodni" – a legkomolyabb kérő, a Chelsea valóban megadta érte a kért árat (mindennel együtt 18 millió fontot).

Romelu Lukaku az ősszel csupán három PL-összecsapáson kapott szerepet a londoniaknál, mindannyiszor csereként, s abból is kétszer kikapott a gárda. A Ligakupában is három meccse volt, s ezek közül az elsőn lebőgött. Ugyanakkor a tartalékoknál kiválóan megy neki, és jól tudjuk, hogy az A-csapat klasszisai közé arrafelé nem olyan könnyű beférni, még neki sem. Nyilván az angliai kiugráshoz még időre van szüksége – márpedig az idő neki dolgozik: alig múlt tizennyolc, és máris szép múltja van...

LUKAKU – IRAM-, ERŐ- ÉS GÓLEMBER

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik