Erőss ember levegőzött egyet 8848 m-en

B. G.B. G.
Vágólapra másolva!
2011.06.08. 10:18
Erőss Zsolt 2002. május 25-én megdönthetetlen rekordot ért el, amikor első magyarként 10 órakor felért a világ legmagasabb pontjára, a 8848 (más vélemények szerint 8850) méter magas Csomolungmára. Az akkor 34 esztendős Erőss az öttagú Magyar Mount Everest Expedíció 2002 tagjaként vett részt a csúcstámadásban. Az április közepétől május végéig az 5300 méteres alaptáborban tartózkodó és onnan többször feljebb jutó, majd oda visszatérő társaságról rengeteg információ látott napvilágot, ám ezek között volt néhány ellentmondásos hír is. Ács Zoltán, Erőss Zsolt, Mezey László, Mécs László és Várkonyi László egy hosszú és kalandos utazás végén hazaérkezett Katmanduból, és beszámolt a Nemzeti Sportnak a részletekről.

Erőss Zsolt a csúcson (Fotó: archív)
Erőss Zsolt a csúcson (Fotó: archív)
Erőss Zsolt a csúcson (Fotó: archív)
Erőss Zsolt a csúcson (Fotó: archív)
Erőss Zsolt a csúcson (Fotó: archív)


– Zsolt, mindenekelőtt fogadja gratulációnkat, és egyben árulja el, mit lehet csinálni a világ tetején?

– Köszönöm szépen – mosolygott a 2002. június 8-án megjelent NS-interjú nyitó kérdését hallva az „ünnepelt". – Én egy órát töltöttem odafent fotózással, az ott felállított oszlop szemrevételezésével. Gyönyörködtem a táj szépségében, és noha már kezdett felhősödni, a magasabb csúcsok lenyűgöző látványt nyújtottak. Ja, és levettem az oxigénmaszkomat, úgy sétálgattam.

Eredetileg úgy tervezték, hogy a maguk erejéből jutnak fel, végül mégis be kellett álljanak a palackozott oxigént fogyasztók közé. Miért?
– Május tizenhatodikán próbálkoztunk először a csúcstámadással – mondta Ács Zoltán, az expedíció vezetője. – Előtte Zsolt felvitt egy sátrat, némi élelmet, italporokat és edényeket nyolcezer méterre, s otthagyta. Akkor még nem volt ott senki másnak a felszerelése. A serpák később cipelték fel a többiek sátrait. Azt ugyanis tudni kell, hogy mi egy nemzetközi mászócsoport tagjai voltunk. Aztán amikor a többiek – még előttünk – felértek erre a magasságra, nyilván azt gondolták, hogy a mi összehajtogatott felszerelésünk még egy tavalyról ottfelejtett cucc, így például elvitték a lábosunkat.

– Ezt Budapesten bárki elintézi egy bosszús kézlegyintéssel. Ott fönt viszont az életüket veszélyeztették.
– Pontosan. Hiszen a srácoknak a legnagyobb szükségük arra lett volna, hogy meleg folyadékhoz, teához jussanak – vette át a szót Mezey László, aki ekkor már kiszállt a küzdelemből, mert bevérzett a szeme a nagy magasságban. – Ha az emberi test folyadékháztartása tengerszinten három százalékkal csökken, jelentős teljesítmény-visszaesés következik be. El lehet képzelni, mit jelent ez nyolcezer méteres magasságban... Havat meg nem ehettünk, hiszen pillanatok alatt kihűltünk volna. Mégis nekivágtunk a csúcsnak, mert már nagyon közel kerültünk hozzá.

– A távolságot tekintve kétségtelenül, ám úgy tartják, hogy az utolsó nyolcszázötven méteres szintkülönbség legyőzése legalább akkora tett, mint nyolcezer méterig feljutni.
– Ezt mi is megtapasztalhattuk, hiszen már rendkívül közel jártunk, mégis vissza kellett fordulnunk. Az életünket nem kockáztathattuk, ez fő szempont volt a mászásnál – szögezte le Mécs László.

– Mégis majdnem baj történt.
– Nyolcezer-hatszázig jutottam maszk nélkül, amikor úgy döntöttem, visszafordulok. Akkor még nem volt semmi gondom, ám a táborba vezető út utolsó kétszáz méterét csak segítséggel tudtam megtenni, tüdőödéma lépett fel nálam. Szerencsére már jól vagyok, negatív az összes leletem – mondta Ács, akin azért látszott, hogy sokat fogyott, egész pontosan tíz kilót.

– A hírek szerint egy brit és egy amerikai hegymászó sietett a segítségére. Többen úgy gondolták, önök nem alkottak igazán egységes csapatot, és a korábbi két expedíció tagjai továbbra is egymás ellen versenyeztek. Például a csúcsra is külön-külön indultak útnak.
– Mi az utolsó táborig minden segítséget megadtunk egymásnak, igazi csapatként működtünk. De olyan magasságban már nem lehet egyszerre mozogni. Mindenkinek a saját tempóját kell elbírnia. Ha valakinek várnia kellene a másikra, azzal a saját esélyeit rontja. És a déli oldalon nincsenek veszélyes szakaszok. Csak kitartóan kell kaptatni a kiépített kötelek között a csúcsig – védte a társakat Ács Zoltán.

– Ezt a csakot gyorsan tegyük idézőjelbe. Hiszen mínusz tíz-húsz fokban, harmadannyi levegőben kell menni előre.
– És ez a hőmérséklet már melegnek számít. Mínusz tíz fok csupán akkor van, ha ragyogóan süt a nap. Zolinak a levegővel gyűlt meg a baja, de még egyszer mondom, a visszafelé vezető úton nyolcezer méteres magasságig még nem volt gondja, csak az utolsó néhány száz méteres sík szakaszon, a viharos szélben segítettek neki a közelben lévők. Ezzel együtt amikor visszaértünk, már mi segítettünk neki. Visszamentünk az alaptáborba, ő elindult lefelé, mi ketten Várkonyi Lacival pedig eldöntöttük, hogy még egyszer megpróbáljuk – folytatta Erőss Zsolt.

– A nemzetközi csapat tagjai miként vélekedtek önökről?
– Végig nagy nyomás volt rajtunk, hiszen rajtunk kívül mindenki maszkkal mászott. Zoli balesete után még jobban erőltették volna az oxigénpalackok használatát, ám mi kitartottunk az eredeti tervünk mellett, legalábbis a Déli-nyeregig – így Várkonyi, aki egyes internetes források szerint szintén feljutott a csúcsra.

– Önnek eszébe sem jutott, hogy ne cáfolja ezeket a híreket?
– Aki már eljut egy ilyen szintre, az nem hazudhat. A saját lelkiismeretemmel nem tudnék elszámolni – állította Várkonyi László. – Különben is mi úgy tartjuk, hogy a hazug embert hamarabb utolérik a hegyen, mint a sánta hegymászót.

– Nyolcezer méteren miért döntöttek mégis a külső segítség mellett?
– Mert mindenképpen fel akartunk jutni, és annyira kimerültek voltunk, hogy másként nem sikerülhetett volna – mondta Erőss Zsolt. – Az alaptáborban, ötezer-háromszáz méteren pihentünk ugyan egy hetet, ám ez kevés volt. Tovább viszont már nem lehetett várni, mert a meteorológusok előrejelzése szerint a május huszonötödike tűnt alkalmasnak a csúcs meghódítására. Két nap állt a rendelkezésünkre, hogy újra felküzdjük magunkat a nyolcezres magasságba.

– Ott beléptek a palackozott oxigént használók népesebb táborába.
– Korábban rengeteg eldobott oxigénpalack volt a csúcs közelében, de hat éve elkezdődött egy akció. A serpák komoly pénzt, tizenöt-húsz dollárt is kaptak egy palackért, ha levitték a hegyről. Szerencsére mára már megtisztították az egész csúcsot. Csak az otthagyott sátrak vannak fönt, de azokat úgyis lefújja majd a szél – szólt közbe Ács, aki expedícióvezetőként nyilván a leginkább tisztában lehetett az ilyen technikai részletekkel.

– Az önök teljesítményéről szinte mindent tudunk a híradásokból, a segítőikről, a serpákról azonban szinte semmit. Mi az ő feladatuk?
– Ez mindig megegyezés kérdése. A főnökükkel kell megállapodni a szolgáltatásokról. Lényegében mindent felcipelnek, ez csak a pénzen múlik. Nekünk szerencsére nem volt túl sok cuccunk, így kevés segítséget kellett kérnünk tőlük. De voltak, akiket szinte ők vittek föl a csúcsra.

– Az utóbbi időben hallani arról, hogy ez már egyfajta turizmus, ami egyre nagyobb méreteket ölt.
– Így van. Május közepén, amikor mi sikertelenül próbálkoztunk, egyetlen nap alatt ötvenöten jártak fenn. Volt köztük egy hatvanhárom éves nagymama is. A serpák nélkül soha nem jutott volna föl. Vitték a használaton kívüli, még bevetésre váró oxigénpalackjait, húzták-vonták, sokszor a lábát is ők tették előrébb. A serpáknak semmi sem lehetetlen, ők ebből élnek már generációk óta. Annyi előnyük van velünk, nyugatiakkal szemben, hogy négyezer méter magasan születtek, és az egész életüket ott élték le. Persze velük is előfordulnak tragédiák, közöttük is vannak kiváló hegyivezetők és egyszerű földművesek, akik bár vállalják a veszélyt, tudják, hogy az életükkel játszanak.

– A palackos mászásnak mennyi a sportértéke?
– Kevesebb, mint a palack nélkülinek, hiszen az ezt használóknak nem kell megküzdeniük a magashegyi levegővel. Ezzel együtt ebben is vannak fokozatok, attól függően, ki mennyi segítséget vesz igénybe. Mi szinte mindent magunk csináltunk. Nem véletlen, hogy a mi teljesítményünket külön kategóriában értékelték. Az elmúlt években nem sokan jutottak olyan magasra palack nélkül, mint mi, hiszen összesen nyolcvannégyen jutottak fel oxigén nélkül a csúcsra tavalyig – mondta büszkén Erőss.

– A rekord megdönthetetlen. Mi motiválja még önöket?
– A palack nélküli csúcsmászás. Ez nem lezárása, sokkal inkább kezdete valaminek. Remélem, hogy mostantól évente indul magyar expedíció a Himalájára, és egyszer valamelyikünknek, talán nekem sikerül feljutni úgy, mint Reinhold Messnernek: csak saját erőből – reménykedett a magyar rekorder.

Ha már az idén 67 éves dél-tiroli hegymászólegenda neve elhangzott a kilenc évvel ezelőtti interjúban, mi is megemlítünk még néhány rekordot: kétségkívül Erőss Zsolt a „nagy elsőnk", az állampolgárságát tekintve mindenképp, de érdemes tudni, hogy az első magyar (nemzetiségű ember), aki feljutott a csúcsra, az 1955-ös születésű felvidéki Demján Zoltán volt 1984-ben.

Visszatérve országhatáraink közé: Jelinkó Attila a második, aki (szűkebb) hazánkból ott járt az Everesten, egyben az első amatőr – ő 2007. május 23-án a déli útvonalon, Nepál felől, oxigénpalackkal ért legfelülre. Szinte napra pontosan két esztendővel később pedig Ugyan Anita lett az első magyar nő, aki – egy nemzetközi expedíció tagjaként – megfordult a világ tetején.

A legnagyobb dobás, a Csomolungma palack nélküli meghódítása viszont roppant ritka. A több mint 3500 megmászásra még mindig kevesebb mint 150 palack nélküli teljesítmény jut. 8600 méter felett eddig négy magyar hegymászó fordult meg az utóbbi, nehezebb módon: Ács Zoltán, Erőss Zsolt, Klein Dávid és Várkonyi László. Természetesen az Everestre való palack nélküli felkapaszkodás továbbra is élénken foglalkoztatja a magyar expedíciós hegymászókat – ennek azonban sajnos olykor a létező legnagyobb ára van.

Tavaly március 25-én Várkonyi és Klein indult el Budapestről, hogy e téren ők legyenek a legelső magyarok. Április 26-án délben azonban tragédiába torkollott a kísérlet: Várkonyi László – aki élete során a csúcs elérésével összesen hatszor próbálkozott (többször is egyéni szervezésben) – egy lavina áldozataként eltűnt, míg Klein Dávid könnyebb sérüléseket szenvedett.

Mire ez a tragédia megtörtént, már túl voltunk egy kisebben is. A csíkszeredai születésű Erőss 2010. január 2-án balesetet szenvedett a Magas-Tátrában. Két társát biztosította, amikor egy hóerkély leszakadása miatt megcsúsztak. Mindhárom magyar megsérült, ő például mindkét lábát eltörte. Aztán a jobb lábát a nyílt, darabos törés várható szövődményei miatt és a korai rehabilitáció lehetősége érdekében január 10-én térd alatt amputálták – bevallottan azért is, hogy Erőss Zsolt folytathassa az alpinista karrierjét!

Pedig ha abbahagyta volna, akkor is ő Magyarország legeredményesebb hegymászója, és nem csak az „Everest-kaland" miatt – idén májussal bezárólag kilenc 8000 méter fölötti csúcsot hódított már meg! És az utolsó diadal még igencsak friss: két és fél héttel ezelőtt (Gál Lászlóval együtt) a világ negyedik legmagasabb hegyét, a 8516 méter magas Lhocét is leküzdötte a Himalájában – műlábbal, oxigénpalack és teherhordók nélkül! Elképesztő teljesítmény – méltó az Erőss névhez, méltó egy Hópárduchoz!

RÉSZLET AZ ERŐSS ZSOLT BALESETE UTÁN KÉSZÍTETT DOKUMENTUMFILMBŐL
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik