Emberrablók árnyéka az olaszok meccsén

BAKOS GÉZABAKOS GÉZA
Vágólapra másolva!
2011.06.01. 08:37
null
Kahaber Kaladze végül vállalta a játékot az olaszok ellen (Fotó: archív)
Éppen egy évtizeddel ezelőtt történt, hogy az itthon is legnagyobb figyelemmel kísért egyik külföldi vb-selejtező előtt a hírek nem elsősorban az érintett csapatok felkészüléséről szóltak, hanem egy szomorú bűncselekményről: emberrablók fogságába került a házigazda grúzoknak a vendég olaszok egyik élklubjában légióskodó klasszisa, Kaha Kaladze fivére. Érthető, hogy nemcsak a megzsarolt futballistát, hanem összes társát megviselte az eset – az sem volt világos, hogy lejátsszák-e a meccset. És közben mindenki várta, hogy megoldódjon az ügy.

 

Tulajdonképpen egy hasonló párosítású meccs változtatta meg az életét. A grúz válogatott 1997 őszén Olaszországot látta vendégül, és a 0–0-val lehozott vb-selejtezőn – saját bevallása szerint – olyan jól játszott Kahaber Kaladze, olyan remekül őrizte a klasszis Christian Vierit, hogy a 19 éves ifjúra felfigyeltek az Európa (tágabb) élmezőnyéhez tartozó Dinamo Kijev vezetői. Odakerülve lett igazán nagymenő: irigylésre méltó ismertséggel, népszerűséggel, megnyíló további lehetőségekkel, valamint – ne szemérmeskedjünk – bankszámlával.

Három és fél esztendővel később megint a squadra azzurra készülődött a kaukázusi országba, és ismét egy világbajnoki kvalifikációs mérkőzés apropóján. Mégis, pár nappal a kitűzött időpont előtt egészen úgy tűnt, hogy a sziklakemény védő, nem sokkal élete nagy szerződése után, saját akaratából kihagyja ezt a fontos találkozót. Sőt egy darabig az is nyílt vitatéma volt, hogy társai sem lépnek pályára. De hogyan történhetett mindez?

Kezdjük a legelején. Kaladze valódi futballcsaládba született 1978 februárjában, és Szamtrediában, ahol a papája töltötte be a Lokomotiv klubelnöki tisztét, még csatárt játszott. A Szovjetunió szétbomlásán és saját függetlenedésén épp túleső Grúzia élő legendája, az egykor sokszoros „birodalmi" válogatott David Kipiani azonban a fővárosi Dinamóba csábította a 15 éves fiút, aki – immár hátrébb húzódva – négy és fél idényt töltött el Tbilisziben.

Ezalatt vált meghatározó játékossá, és a nemzetközi porondra kilépve szemelték ki az ukránok is. Az 1997–1998-as szezon felénél járva cserélte le „munkahelye" városnevét – a D betű megmaradt, bár a Dinamo szót teljesen másképp „rajzolják" az eltérő írásmódú két országban –, s végül bő két és fél esztendőt (két fél évadot, illetve köztük két teljeset) töltött el Kijevben.

Mire 2001-ben továbbállt, sorozatban nyolcszoros(!) bajnoknak vallhatta magát, hiszen mindkét addigi együttese húzóerőnek számított saját ligájában. A Lobanovszkij-gárdával azonban ennél többet is elért: az 1998–1999-es BL-kiírásban például olyan riválisokat győztek le, mint a címvédő Real Madrid, vagy az Arsenal. Kaladze az elődöntő mindkét felvonásán szerepelt a később a finálét drámai módon elbukó Bayern München ellen 4–3-as összesítéssel elvesztett párharcban.

Tartósan nívós teljesítménye jutalmául egy, a legszűkebb elithez sorolható klub csapott le rá: 2001 elején grúz átigazolási rekordösszegért, 16 millió euróért a Milan vette meg. Szakmailag és anyagilag is a lehető legígéretesebb helyzetbe került. Ez azonban másoknak is szemet szúrt.

Kahaber Kaladze hosszú idő óta külföldön élt, ráadásul egy hazájánál fejlettebb régió és annak egyik megaklubja óvó biztonságában. Ő tehát aligha lehetett ideális, könnyű célpont rossz szándékú emberek számára – nem úgy a pénztárcája. Egy évtizeddel ezelőtt ilyenkor a grúz válogatott épp dupla vb-selejtezőjére gyakorolt, amikor május 23-án elrabolták a labdarúgó 21 éves orvostanhallgató öccsét, Levan Kaladzét.

Először csupán arról jöttek hírek, hogy a helyi rendőrség két napja semmit sem tud a védő fivéréről. Az egyik ottani tévéadó már akkor felvetette, hogy emberrablásról lehet szó, de a belügyminiszter ezt egyelőre még nem erősítette meg. Hamarosan persze felfedték lapjaikat a bűnözők, mit is akarnak: 600 ezer dollár váltságdíjat.

Első reakcióként a vendéglátó nemzeti együttes tagjai azzal fenyegetőztek, hogy nem lépnek pályára az olaszok ellen, ha a grúz belügyminisztérium nem tesz meg mindent Levan előkerítésére. Eduard Sevardnadze államfő – a Gorbacsov-féle peresztrojka egykori híres szovjet külügyminisztere – megígérte, hogy összes erejükkel a roppant kínos ügy gyors megoldásán iparkodnak, és úgy vélte, nem lesz akadálya a meccs megrendezésének.

Miközben a csapat tagjai 2001. június 1-ig, péntekig adtak határidőt a fiatalember kiszabadítására, a báty május 28-án repült haza az edzőtáborba (társai tehát még a jövetele előtt szabtak ultimátumot). Az ő játékára, rossz idegállapota miatt, nagyon kevés esély mutatkozott: például még az előző napon is futballozott a Roma–Milan rangadón, és ki is állították... „Teljesen össze vagyok törve, azt hiszem, hogy én akkor sem tudnék pályára lépni, ha a többiek úgy döntenek, hogy játszanak" – nyilatkozta Kaha.

Az olaszok eközben nem aggódtak különösebben az összecsapás elmaradása miatt, legalábbis Giovanni Trapattoni szövetségi kapitány szavai ezt sugallták: „Nem szabad azzal foglalkoznunk, hogy megrendezik-e a mérkőzést, vagy sem, pontosabban úgy kell készülnünk, hogy kifutunk majd a gyepre. Nem veszíthetjük el a koncentrációnkat, mert Grúziában is győzni szeretnénk, hogy minél előbb pontot tegyünk a továbbjutás kérdésére."

Május 30-án szerdán változás állt be: már úgy nézett ki, hogy a szombati meccs nincs többé veszélyben. „Beszéltünk a fiúkkal, és meggyőztük őket, hogy rendőrségünk mindent megtesz Levan kiszabadításáért, nekik viszont az a dolguk, hogy megmérkőzzenek az olaszokkal. Egyébként pedig sem a FIFA, sem az UEFA nem járult volna hozzá a halasztáshoz" – jelentette ki Merab Zsordania, a szövetség első embere.

A hatóságok közben megerősítették, hogy az emberrablók a családhoz eljuttattak egy videofelvételt, amely egyértelműen bizonyította, hogy az ő fogságukba került az egyetemista (ezen az egyetlen életjelen, mint az később kiderült, bekötött szemmel könyörgött segítségért). Bátyja továbbra is a házigazdák keretével tréningezett, ám nem nyilatkozott a sajtónak, és ekkor még nem döntötte el, hogy hajlandó-e szerepelni a hétvégén.

Covercianóban, az olaszok edzőtáborában megnyugodva vették tudomásul, hogy érdemes elutazniuk Tbiliszibe, és Trapattoni (ezúttal) megértő(bb)en nyilatkozott a helyzetről: „Nagyon sajnálom a grúzokat, de azt hiszem, nekik is jobb, ha lejátsszuk a meccset. Az én játékosaimat is megviselte az ügy, amely reményeim szerint mihamarabb megoldódik."

Az azzurrik nevében Fabio Cannavaro is megszólalt: „Tiszteletreméltónak tartom a grúz labdarúgók döntését, és az összes csapattársammal együtt bízom benne, hogy nemsokára már csak rossz emlék lesz a Kaladze család számára ez a néhány nap."

Végül csupán a legutolsó pillanatban, június 2-án határozott úgy Kaha Kaladze, hogy vállalja a fellépést. A látogatóknál sérülése miatt nem kapott szerepet az egykor általa oly kiválóan semlegesített Vieri – talán épp ez volt a baj (még ha összehasonlíthatatlanul kisebb is a bűnügynél), mert az utóbbi helyett csatársorba kerülő Marco Delvecchio, és a hátrébbról veszélyeztető Francesco Totti is betalált a grúzok kapujába, amire ők csak egy góllal tudtak válaszolni. A listavezető ezzel fél lábbal már a vb-n érezhette magát.

Az alulmaradó alakulat pedig, kissé szokatlan módon, már rögtön vasárnap, azaz négy nappal a következő kötelezettsége előtt elrepült a soros idegenbeli megmérettetésének helyszínére – Budapestre. A Nemzeti Sport erről, és a legfrissebb fejleményekről is megkérdezte David Kipianit, aki akkoriban a kaukázusi együttes szövetségi kapitánya volt.

Az édesanya és Kaha Kaladze testvére, Levan
Az édesanya és Kaha Kaladze testvére, Levan

„Sajnos még mindig semmit sem tudunk Levanról. Fogvatartói egyszer jelentkeztek, de azóta nem történt semmi. Jobb nekünk most önöknél, mert ugye nem csak a Milanban légióskodó Kaladze futballozik nagy klubnál, a bűnözőknek bármikor eszükbe juthat a többi, Angliában, Hollandiában vagy Németországban szereplő játékost is megzsarolni. Szomorú, de tény: ilyen esetekre számítani lehet egy olyan országban, ahol például a sportág egész éves költségvetése csak a töredékét teszi ki egy Milan szintű klub büdzséjének. Egyébként felnézek Kahára, amiért ilyen körülmények között is vállalja a játékot, és nem hagyja cserben a csapatot, amikor nagy szükség van rá."

Nem állítjuk, hogy a lelkileg nyomasztó szomorú előzmény miatt, de a bukaresti 0–2-ből ocsúdó mieink június 6-án 4–1-re lelépték az ötből ötödik vereségét elszenvedő Grúziát. Kaladze ezúttal a középpályára került, és közvetlenül a szünet előtt erősen benne volt a második gólban, amikor egy kapu előtti kavarodás során Mátyus János mezét ráncigálta, a játékvezető pedig – az NS tudósítása szerint kis jóindulattal – tizenegyest ítélt. Egyébként a 67. percig maradt a pályán, amikorra már tetemes volt a különbség, majd társai a lecserélését követően tíz perccel szépítettek.

Később arról lehetett hallani, hogy a tragédia hatására Kaladze az ukrán állampolgárság felvételét is fontolgatta, ám aztán meggondolta magát. „Volt egy idő, amikor úgy gondoltam, végleg visszavonulok a válogatottságtól, de nem tettem meg a grúz nép iránti tiszteletem jeléül, és azoknak a szurkolóknak a kedvéért, akik oly sok támogatást nyújtottak a legnehezebb időszakban."

Mindmáig 75-ször szerepelt hazája nemzeti együttesében, amellyel természetesen nem volt (nincs) igazi esélye nagy tornákra kijutni, az viszont feltétlenül karrierjének említésre érdemes elismerése, hogy jelenleg ő a csapat kapitánya.

A nagy diadalokat máshol élhette át: a négyszer is az év grúz labdarúgójának megválasztott védő a Milannal – amelyet tavalyig kilenc és fél esztendőn át szolgált, mielőtt a Genoához szerződött volna – bajnok is lett egyszer (immár a harmadik országában!), valamint kupagyőztes. A csúcsot azonban az jelentette, hogy három BL-döntőjéből kettőt meg is nyert (pont amelyeken maga is játszott...), „járulékos sikerként" pedig mind 2003-ban, mind 2007-ben európai Szuperkupa-győzelemmel és a második alkalommal klubvilágbajnoki trófeával is gazdagodott az amúgy évek óta üzletemberként is szépen prosperáló hátvéd.

Na de vissza a még ennél is fontosabb, szó szerint életbevágó kérdéshez: mi lett az öccsével? Sajnos sokáig semmi sem történt, amit ilyenkor már önmagában is a legborzasztóbb feldolgozni a hozzátartozóknak. Mintegy négy évvel az eset után a rendőrök nyolc holttestet találtak valahol vidéken, és azt gyanították, hogy az egyikük az elrabolt diáké. Csak a következő esztendő elején, 2006 februárjában oldotta fel végleges válasz a bizonytalanságot: FBI-szakértők vizsgálatai alapján hivatalosan is azonosították a maradványait.

A helyi média attól írt, hogy a Kaladze család annak idején kifizette a váltságdíjat, míg mások azt fejtegették, hogy az édesapa találkozni próbált az elkövetőkkel, ám azok visszakoztak, mert azt hitték, hogy vele (utána) jönnek a rendőrök is. A nyomozás eredményeképpen később két embert ítéltek el gyilkosságért: egyiküket 5, másikukat 25 év börtönre.

Kaha Kaladzénak nem egészen két esztendővel ezelőtt, még Milánóban született meg az első gyermeke. Feleségével a kisfiúnak a Levan nevet adták.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik