Spanyol Szuperkupa: intelligens Valverde, panenkázni vágyó Ramos – visszhangok

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2020.01.13. 12:28
null
Federico Valverde faultja Morata ellen – a meccs embere? (Fotó: AFP)
Csapattársai mellett az ellenfél edzője, Diego Simeone is elismerően szólt a meccs emberének választott, a hajrában kiállított Federico Valverdéről. A spanyol Szuperkupa-győztes Real Madridnak azonban az ifjú uruguayi mellett is volt két nyerőembere, legalábbis a társak nyilatkozata alapján: Thibaut Courtois és Rodrygo. Utóbbinak, mint kiderült, Toni Kroos adta a tuti tippet...


Mint beszámoltunk róla, a spanyol Szuperkupa döntőjét tizenegyesekkel a Real Madrid nyerte a városi rivális Atlético ellen
. A találkozón kulcsszerep jutott a 115. percben kiállított Federico Valverdének, aki ziccerben állította meg a kapura törő Álvaro Moratát. A fiatal játékos később elárulta, bár sajnálja, hogy szabálytalankodnia kellett, pillanatok alatt és teljesen tudatosan hozta meg a döntést a faultról. A kiállított futballistát az öltöző felé bandukolva még az Atlético vezetőedzője, Diego Simeone is „megbúbolta”, elismerve a gyors helyzetfelismerő képességét.

Pontosan azt tette, amit tennie kellett – reagált a mérkőzést követő sajtótájékoztatón Simeone a Valverde-szituációra, majd hozzátette, a kiállítással együtt is teljesen megérdemelten választották meg a meccs emberének az ifjú uruguayit. – Tökéletes választás, az előtte nyújtott teljesítmény mellett, lényegében ezzel a mozdulattal nyerte meg a mérkőzést a Realnak. Ez volt a meccs legfontosabb megmozdulása, ha folytatódott volna az akció, minden valószínűség szerint gól a vége. Azt mondtam neki, hogy tette, amit kellett, ne aggódjon. Hogy vajon hány meccsre tiltják el emiatt? Majd meglátjuk.”

A szünetben nem igazán tudtuk, mit kellene tennünk ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a vezetés megszerzéséhez. De végig hittünk abban, hogy nyerhetünk – végig, mint mindig – idézte a goal.com Zinédine Zidane-t. – Egy kupát megnyerni sosem könnyű, s még kevésbé az, ha az Atlético legyőzésére van ehhez szükség. Mind a két csapatnak megvolt az esélye a sikerre. Hogy miért nyertünk meg kilenc döntőből kilencet együtt? Nem tudom. Talán azért, mert ez a klub a Real Madrid. Sosem egyszerű, de mindig higgadtak és magabiztosak próbálunk lenni.”

Nem mondom, hogy büszkén mutatom majd meg az embereknek a meccs embere díjamat. – nyilatkozott az MVP Valverde.Nagyon bosszús és csalódott voltam, hogy emberhátrányba kerül miattam a csapat, de úgy éreztem, nincs más lehetőség arra, hogy elkerüljük a kapott gólt. Moratától is elnézést kértem a mérkőzés után, remélem, megérti, hogy védekező játékosként csakis a gól elkerülése lehetett a célom. Más megoldás pedig nem maradt. A csapattársaim végig biztattak, a végén a tizenegyesek nekünk kedveztek, így persze minden jobban fest. Meg kell említenem Diego Simeonét, aki a meccs végén szintén mondott néhány szót, amit most nem fogok idézni. De szeretném kiemelni, mert más nem teszi meg.”

Sergio Ramos az utolsó tizenegyes után (Fotó: AFP)
Sergio Ramos az utolsó tizenegyes után (Fotó: AFP)

Az utolsó büntetőrúgást elvégző Sergio Ramos is megdicsérte fiatal csapattársát.

Azt tette, amit mindannyian tettünk volna hasonló helyzetben. Jó döntést hozott – mondta a csapatkapitány a kiállítást megelőző szabálytalanságról. – A végén eljátszottam a gondolattal, hogy panenkázva rúgom el a labdát, a százhúsz perc után már nem éreztem teljesen jónak a bokámat hozzá. Nem indult jól az idényünk, de az elhullajtott pontok után most végre elkezdtük begyűjteni a sikereket, amelyekért megdolgoztunk.”

Rendkívül nehéz helyzetben, rendkívül intelligens döntést hozott meg. Feláldozta magát a csapatért és a győzelemért. Fede volt a döntő hőse – értékelt Isco.Nehéz mérkőzés volt, de nem is számítottunk másra.”

A tizenegyeseknél az ifjú Rodrygo is rendkívül magabiztos volt. Mint kiderült, a brazil szélső Toni Kroostól kapta a tippet.

Az Atléti ellen mindig nehéz pályára lépni, de megérdemeltük a győzelmet. Én mondtam Rodrygónak, hogy bátran álljon oda, jó lövése van és biztos vagyok benne, hogy értékesítené a tizenegyest. Valverde rengeteget segített nekünk a Moratával szembeni szituációban hozott döntésével” – foglalta össze a történteket a német középpályás.

Thibaut Courtois mindig is tudta, mennyit ér (Fotó: AFP)
Thibaut Courtois mindig is tudta, mennyit ér (Fotó: AFP)

Courtois? Azért vettük meg, mert tudtuk, hogy ő a világ legjobb kapusa. Ma pedig ezt ismét bizonyította” – dicsérte a Marcának a „királyiak” kapusát a klubelnök, Florentino Pérez. Thibaut Courtois hét védéssel, köztük nem egy bravúrral zárta a 120 percet, majd a szétlövésben is hárította Thomas Partey tizenegyesét.

Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült kapott gól nélkül lehozni ezt a mérkőzést. Pontosan tudom, hogy kik álltak mellettem, amikor az emberek kritizáltak. Tudom, mennyit érek. Örülök, hogy együtt ilyen sikert érhettünk el” – értékelt a belga kapus.

A másik oldalon Jan Oblak védett tizennégyszer is, végül a tizenegyeseknél nem volt szerencséje.

Csalódottak vagyunk, nagyon meg akartuk nyerni a Szuperkupát. Egyszerűen nem volt szerencsénk, hogy nyerni tudjunk. Fel kell emelnünk a fejünket, pozitívnak kell maradnunk és így távozni” – fogta rövidre az Atlético kapusa, aki nemcsak a stadiont, hanem a megreformált tornának otthont adó Szaúd-Arábiát is háta mögött hagyta ezzel.

Ugyan előzetesen arról lehetett hallani, az átalakított Szuperkupa iránt kicsi az érdeklődés, végül csak Spanyolországban fogytak rosszul a jegyek. A spanyol drukkerek érthetően nehezen szánták rá magukat a költséges utazásra. A helyszínen viszont csaknem teljesen megtelt a stadion így is: a finálét 59 053 fő látta a hivatalos adatok szerint. Csak viszonyítási alapként: a King Abdullah Sports City 62 ezer néző befogadására alkalmas a legideálisabb esetben.

A három találkozóra összesen 158 340 ember látogatott ki, ez csaknem 53 ezres meccsenkénti átlagot jelent.

A spanyol szövetség hároméves szerződést kötött Szaúd-Arábiával, így az új formátum és helyszín még két évig biztosan marad. A szerződés összesen 120 millió euróról szól, ebből a résztvevő csapatok közt eredményességi alapon 12 milliót osztottak szét csak idén. A fennmaradó összeg az RFEF bejelentése szerint a spanyol harmad- és negyedosztály, a női labdarúgás és a futsal fejlesztésére megy majd.

SPANYOL SZUPERKUPA
Döntő
Real Madrid–Atlético Madrid 0–0 – 11-esekkel 4–
1
Dzsidda,
King Abdullah Sports City, 59 053 néző.Vezette:José María Sánchez (spanyol)
Real Madrid:
Courtois – D. Carvajal, S. Ramos, Varane, F. Mendy – Kroos (V. Junior, 103.), Casemiro, F. Valverde – Isco (Rodrygo, 60.), Modric – Jovics (M. Díaz, 83.).Vezetőedző:Zinédine Zidane
Atlético Madrid:
Oblak – Trippier, Felipe, J. Giménez (Szavics, 98.), Lodi (M. Llorente, 89.) – Á. Correa, Thomas, H. Herrera (Vitolo, 56.) , Saúl (Arias, 101.) – J. Felix, Morata.Vezetőedző:Diego Simeone
Kiállítva:
F. Valverde (115.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik